Problem z wentylatorem

Wszystko o układzie chłodzenia.

Moderator: Moderator

Problem z wentylatorem

Postprzez bojfrend1 » 21 kwi 2016, o 21:25

Witajcie
Mam problem z wentylatorem chłodnicy, mianowicie chodzi o to że nie chce się wogóle włączyć co w rezultacie kończy się przegrzaniem silnika. Wymienione wszystkie czujniki bezpiecznik jest ok i wymieniony termostat. Nawet wentylator wstawiony jest nowy a wentylator stoi murem. Co może być przyczyną tego bo już nie mam pomysłu co może być nie tak ze nie chce się załączyć
bojfrend1
Czytacz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 20 cze 2012, o 20:17
Lokalizacja: Hajnówka

Problem z wentylatorem

 

Re: Problem z wentylatorem

Postprzez Thorsten » 22 kwi 2016, o 13:53

Czujnik temperatury sterujący wentylatorem. Nie wiem jaki masz silnik ale szukaj go w chłodnicy. Jest on zazwyczaj 3 pinowy. Gdy go namierzysz zdejmij wtyczkę i zrób mostek w wtyczce, po zwarciu odpowiednich pionów wystartuje wentylator. Ma on 2 biegi więc zwarcie odpowiednich pinów spowoduje załączenie poszczególnego biegu. Gdy po zwarciu we wtyczce ( nie w czujniku) nastąpi start wentylatora to winowajcą będzie sam czujnik.
By jeszcze ułatwić sprawę podaj jaki masz silnik, puki co to tak ogólnie masz opisane.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Problem z wentylatorem

Postprzez bojfrend1 » 22 kwi 2016, o 15:40

silnik mam 1,8 90 km
bojfrend1
Czytacz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 20 cze 2012, o 20:17
Lokalizacja: Hajnówka

Re: Problem z wentylatorem

Postprzez Thorsten » 22 kwi 2016, o 16:15

Czujnik w chłodnicy. Odłącz go, i rób mostek dwóch pinów we wtyczce, jak mówiłem- powinien wstać wentylator.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Problem z wentylatorem

Postprzez bojfrend1 » 22 kwi 2016, o 18:26

kolego zrobiłem tak jak mówiłeś i wiatrak ani drgną , zrobiłem inaczej wziełem wsadziłem kabelek w miejsce plusowego 1 biegu we wtyczce i podpiełem go bezpośrednio do plusa aq wtedy ruszył i tylko w ten sposób wystartował na 1 jak i na 2 biegu w innym wypadku stoi murem nie wiem co jest grane
bojfrend1
Czytacz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 20 cze 2012, o 20:17
Lokalizacja: Hajnówka

Re: Problem z wentylatorem

Postprzez Thorsten » 22 kwi 2016, o 19:23

Wpiąłeś plus we wtyczkę która idzie do czujnika? I w tedy wystartował?


Sprawdzałem w swoim aucie i we wtyczce do czujnika mam trzy kable:
- Czerwony- to stały plus
- czerwono-czarny i czerwono- biały to poszczególne biegi wentylatora.

Więc mostek pomiędzy czerwonym a dowolnym pozostałym MUSI uruchomić wentylator. Sprawdź więc czy masz w czerwonym plus bo jeśli nie masz to oglądaj wiązkę bo gdzieś będzie uszkodzona.

Chyba już odgadłeś w czym problem. Skoro mówisz że mostek nic nie daje ale jak z aku dasz plus to już działa więc do czujnika czerwonym przewodem plusik nie dociera. Więc oglądaj wiązkę i szukaj uszkodzenia. Gdy już będziesz miał plusik sprawdź czy w trakcie jazdy będzie dobrze, jeśli nadal nic to czujnik do wymiany.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Problem z wentylatorem

Postprzez bojfrend1 » 22 kwi 2016, o 20:42

tak wpiołem kabel we wtyczke do czujnika w miesjce 1 i w miejsce 2 biegu i na obu wystartował, czujnik musi być sprawny bo wczoraj dosłownie wstawiłem nowy, moze wiesz skąd doprowadzona jest masa do wtyczki, bo jakoś nie uśmiecha mi sie rozcinac oplotu wiązki
bojfrend1
Czytacz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 20 cze 2012, o 20:17
Lokalizacja: Hajnówka

Re: Problem z wentylatorem

Postprzez bojfrend1 » 1 maja 2016, o 12:00

bojfrend1 napisał(a):tak wpiołem kabel we wtyczke do czujnika w miesjce 1 i w miejsce 2 biegu i na obu wystartował, czujnik musi być sprawny bo wczoraj dosłownie wstawiłem nowy, moze wiesz skąd doprowadzona jest masa do wtyczki, bo jakoś nie uśmiecha mi sie rozcinac oplotu wiązki
, nikt wiecej nie umie doradzic gdzie szukac problemu?
bojfrend1
Czytacz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 20 cze 2012, o 20:17
Lokalizacja: Hajnówka

Re: Problem z wentylatorem

Postprzez Thorsten » 1 maja 2016, o 13:55

Przewód od czujnika idzie do wiązki przy podłóżnicy. Więc albo ją rozcinaj albo podaj mu ten plus od aku- zalatuje druciarstwem ale trzeba sobie radzić.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Problem z wentylatorem

Postprzez bojfrend1 » 2 maja 2016, o 10:34

problem rozwiązany dzięki za pomoc kolego ;-)
bojfrend1
Czytacz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 20 cze 2012, o 20:17
Lokalizacja: Hajnówka





Powrót do Układ chłodzenia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości