witam mam taki problem umarła mi pompa wody i nagrzewnica słabo grzała . wymieniłem termostat pompę wody wszystkie węże wodne bo były w nie najlepszej kondycji i płyn po tym zabiegu nic się z grzaniem nagrzewnicy się nie zmieniło wieje letnim powietrzem na wskazniku pokazuje 100 stopni a nie jak kiedyś 90 ale nic nie gotuje ani nić wentylator na chłodnicy się załancza i auto w miarę śmiga. Dziwna rzecz jeszcze zaistniała z kolektora wydechowa leci para jest mokry jak i blok z tyłu nie wiem co może być jeszcze przyczyną takich zjawisk macie jakiś pomysł ?
PS w aucie czuć z nawiewu zapach spalenizny takiego plastiku , oleju ,i płynu chłodzącego.
silnik to 1.8 ABS 90KM wersja to GT
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Źle założone węże na króćce nagrzewnicy, jest nieszczelność, płyn wycieka, układ zaciąga powietrze, nagrzewnica się zapowietrza stąd letnie powietrze z nawiewów. Sprawdź jeszcze ich zamocowanie, czy z tego miejsca nie leci.
-

prezesik - Members
spuść cały płyn z układu u dołu chłodnicy popraw wszystkie zaciski na wężach i wlewaj płyn powoli wlej ze 3litry i ten wąż co masz nadole chłodnicy co go odkręcisz to sciskaj i puszczaj nąstop na przemian z 5min potem wlej resztę płyny zostaw otwarty korej na ok 1godz zamknij i odpal auto do włączenia się wentylatora chłodnicy
- mateusz_918
- Gaduła
- Rocznik: 96
- Silnik: 1.9 AFN
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
jak leci z docisków na przeowodach to wez taśmę izolacyjną wzdłóż wstyków chłodnicy na wysokie temperatury i dopiero dociśnij przewody
Jestem bokiem prędkości
- Pawełgolfgreen
- Badacz tematu
• Strona 1 z 1