Witam
2 tys km temu wymienialem plyn chlodniczy i od tamtemu momentu z poziomu ok poł zbiorczika zeszlo ponizej minimum, czym to moze byc spowodowane?
To normalne ze stare silniki "biorą" plyn, czy moze gdzies jest jakis maly wyciek i z czasem ucieka?
Nie zauwazylem wyciekow plynu pod silnikiem itd.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
skoro nie ma wycieków to uszczelka pod głowicą do wymiany
posprawdzaj jeszcze raz dokładnie przewody , czy koło króćów nie ma wycieków 
posprawdzaj jeszcze raz dokładnie przewody , czy koło króćów nie ma wycieków 
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
pawlacz napisał(a):Nie zauwazylem wyciekow plynu pod silnikiem itd.
Sprawdź przy króćcu przy bloku silnika oraz na łączeniach węży. Szukaj białego nalotu.. jeśli go nie będzie to jak Gesiu_15 napisał... Może być to uszczelka.
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Takie zużycie na 2 tys km to może być wszystko. Możesz mieć mikronieszczelność przy obu krućcach, może też być minimalny otworek w chłodnicy, może lecieć obok pompy wody, może być nagrzewnica itd. Niestety takiej ilości nie zauważysz jeżeli nie będzie naprawdę na widoku. Proponuje wszystkie newralgiczne miejsca porządnie umyć, przejechać się kawałek i sprawdzać. Tylko niech to będzie naprawdę kawałek, bo jak silnik się zagrzeje to taka minimalna ilość płynu odparuje. Objawy zużytej uszczelki pod głowicą są raczej widoczne, więc ja obstawiałbym ucieczkę na zewnątrz.
Możesz się poratować wsypaniem takiego pyłu uszczelniającego, dostępny praktycznie na każdej stacji. Ja ratowałem tak moją starą chłodnicę i na bardzo długo (aż zeżarło w innym miejscu) pomogło
Możesz się poratować wsypaniem takiego pyłu uszczelniającego, dostępny praktycznie na każdej stacji. Ja ratowałem tak moją starą chłodnicę i na bardzo długo (aż zeżarło w innym miejscu) pomogło
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
pawlacz, Może po postu miałeś nie do końca odpowietrzony układ po zmianie płynu,i po jakimś czasie odpowietrzył się do końca i stąd ten ubytek.
Zalej na zimny do znaku max i obserwuj jak jego poziom będzie się zachowywał.
Zalej na zimny do znaku max i obserwuj jak jego poziom będzie się zachowywał.
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
• Strona 1 z 1