nowy termostat nie otwiera

Wszystko o układzie chłodzenia.

Moderator: Moderator

Postprzez mkkay » 14 sty 2013, o 21:33

o ile czujnik temp dobrze pokazuje to ok
a właśnie gdzie jest czujnik temp w AAZ? oczywiście czujnik temp. silnika
moja biała strzała- moj-golf/biala-strzala-variant-1-9td-t50990.html


Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Avatar użytkownika
mkkay
Members
 
Posty: 684
Dołączył(a): 16 paź 2012, o 21:31
Lokalizacja: Bielsko-Biała

 

Postprzez witboy » 14 sty 2013, o 22:37

na plastikowym 3 niku przy glowicy, za wezem odmy
Avatar użytkownika
witboy
Ekspert
 
Posty: 1914
Dołączył(a): 28 sie 2011, o 22:55
Lokalizacja: płock
Rocznik: 1993
Silnik: aaz
Paliwo: ON
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez seba650 » 14 sty 2013, o 23:11

Ja też bluźniłem ze się nie otwiera, przegoniłem bestie i działa :) Termostat marki Vernet.
seba650
Badacz tematu
 
Posty: 227
Dołączył(a): 26 lis 2012, o 22:42
Lokalizacja: SKIERNIEWICE

Postprzez mkkay » 15 sty 2013, o 16:15

nie wiem czy to przez termostat ale zaraz po zapaleniu silnika pracuje nierówno jak by nie na wszystkie gary i jak mu dam gazu to jak by nie miał mocy i zakopci na biało, ale po minucie to wszystko ustaje i zachowuje się normalnie,
mam nadzieje ze nie przegrzałem silnika, już nie wiem co z tym zrobić, chyba wsadze stary termostat.
moja biała strzała- moj-golf/biala-strzala-variant-1-9td-t50990.html


Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Avatar użytkownika
mkkay
Members
 
Posty: 684
Dołączył(a): 16 paź 2012, o 21:31
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez slawek5t » 15 sty 2013, o 20:43

Któraś świeca spalona/ pompa/ kompresja
Mój golfik ;)
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1993
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez alt_ » 15 sty 2013, o 21:13

Świeca, Panie, świeca. Mój też to ma, tuż po odpaleniu chodzi nierówno, jakby nie dopalał na jednym garnuszku. Wystarczy delikatnie przygazować i załapuje. Znaczy - jedna świeca nie grzeje. Nie mam kiedy wymienić...
Avatar użytkownika
alt_
Czytacz
 
Posty: 50
Dołączył(a): 24 gru 2012, o 03:22
Lokalizacja: Świdnica

Postprzez mkkay » 15 sty 2013, o 22:23

no dobra,świeca do wymiany a co z kopceniem po takim dodaniu gazu żeby równo chodził? tylko wtedy tak się dzieje zakopci na niebiesko biały kolor
moja biała strzała- moj-golf/biala-strzala-variant-1-9td-t50990.html


Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Avatar użytkownika
mkkay
Members
 
Posty: 684
Dołączył(a): 16 paź 2012, o 21:31
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez marcinkazimierz » 15 sty 2013, o 22:46

jak ja zapomne zagrzac combo (a trzeba grzac przy wyzszych temp niz golf) to tez ladna niebiesko-biala chmure zostawia
marcinkazimierz
Gaduła
 
Posty: 530
Dołączył(a): 27 kwi 2012, o 20:54
Lokalizacja: Lublin

Postprzez mkkay » 15 sty 2013, o 23:22

pośmigałem po sieci i widzę ze masa ludzi ma problem z nierówną pracą i dymieniem po odpaleniu
ale żadnej odpowiedzi nie znalazłem , czyżby nikt nie wiedział co jest grane?
jutro wkładam stary termostat i będę myślał co dalej
eh a tak ładnie palił :zalamany:
moja biała strzała- moj-golf/biala-strzala-variant-1-9td-t50990.html


Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Avatar użytkownika
mkkay
Members
 
Posty: 684
Dołączył(a): 16 paź 2012, o 21:31
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez slawek5t » 16 sty 2013, o 00:54

mkkay, wszysto jest powiązane ! wymien swiece, ustaw pompe a bedzie równo odpalał i z dużo mniejszym dymkiem!

W tdi ważniejsze od świec jest Akumulator, rozrusznik i odpowiednie ustawienie pompy.
Moj też słabo łąpał (dopiero po 1.5- 2 sekundach) i telepał. Ustawienie kąta wtrysku (pompa) pomogło.

W TD (aaz ) kąt wtrysku ustawia sie zegarem. zaś w tdi - również ręcznie lecz z pomocą laptopa .
Mój golfik ;)
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1993
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez alt_ » 16 sty 2013, o 01:51

slawek5t: warto dodać, że jeśli załapuje "za 2-3 obrotem" tyle że telepie, to zasadniczo tylko świece...

No i tradycyjnie akumulator - jak tylko jest trochę słaby, wolniej kręci a ma to ogromny wpływ na rozruch, podobnie rozrusznik. Ja u siebie mam rozrusznik zregenerowany i aku 90Ah, prądu rozruchu nie pamiętam niestety, ale kopie tak że przy ok. -15 pali niemalże od strzała, pomimo padniętej świecy (i kto wie czy tylko jednej).
Avatar użytkownika
alt_
Czytacz
 
Posty: 50
Dołączył(a): 24 gru 2012, o 03:22
Lokalizacja: Świdnica

Poprzednia strona

- - -



Powrót do Układ chłodzenia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości