Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Niesprawny układ chłodzenia golf 3 1.6 benzyna
Witam ostatnio mam sporo problemów w swoim golfe 3 1.6 75 KM.Jak go kupilem to mial on problemy z chlodzeniem wyswetlala sie czerwona kontrolka na panelu.Spuściłem stary płyn(był cały koloru czarnego jak kisiel)silnik sie szybko grzał a wentylator chodzil non stop.Wymieniłem termostat (stary do niczego sie nie nadawał po wyciagnieciu był cały rozwalony)i kontrolka zgasła a licznik zaczol wskazywac normalna temperature w silniku tylko jak doszedl do 90 stopni C to wentylator sie nie zaloncza i silnik sie grzeje gorna rura od chodnicy jest cala goraca a dolna zimna.W dolnej znajduje sie woda wiec chyba termostat sie otworzyl.Poradzcie cos moze chlodnica jest zapchana
- jakubd29
- Berbeć
Re: Niesprawny układ chłodzenia golf 3 1.6 benzyna
jakubd29 napisał(a):gorna rura od chodnicy jest cala goraca a dolna zimna.
Jeśli masz 90 st na blacie a dolna rura zimna to problem leży w termostacie i to on jest do wymiany bo się nie otwiera . Co do termostatu to na jaki wymieniłeś ?
Termostat polecam zamontować Wahlera nie mam problemów z nim , koszt ok 33 zł a cała reszta innych zamienników nadaje się do kosza a nie do montażu

-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
jakubd29, Piszesz,że wcześniej wentylator chodził non stop,to raczej chłodnica jest drożna (ale tego ci nikt nie zapewni na sto).Mi to wygląda na nie odpowietrzony układ,lub wadliwy termostat.
Jak miałeś tak zasyfiony układ,to przed zalaniem go płynem powinieneś go parę razy porządnie przepłukać,żeby pozbyć się resztek tego syfu,który tam był.
A tak na marginesie piszesz,o problemach z chłodzenie w 1,6 75km,a w awatarze masz opis 1,8 AAM,w końcu o jaki silnik chodzi?
Jak miałeś tak zasyfiony układ,to przed zalaniem go płynem powinieneś go parę razy porządnie przepłukać,żeby pozbyć się resztek tego syfu,który tam był.
A tak na marginesie piszesz,o problemach z chłodzenie w 1,6 75km,a w awatarze masz opis 1,8 AAM,w końcu o jaki silnik chodzi?
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Codzienie sie poruszam golfem z silnkiem 1.8 z Lpg ten samochod z 1.6 kupilem niedawno do malych szalenstw .Termostat wymienialem juz drugi raz teraz zamontowalem firmy febi termostat ten jest plastikowy wiec nie wiem jak go sprawdzic bo z metalowym nie mial bym problemu
- jakubd29
- Berbeć
Zagotuj wode w czajniku nalej do naczynia i wrzuc termostat temp bedzie powyżej 90 to powinien sie otworzyć. Temat termostatów jest tematem rzeką , na moje to ten febi nadaje się do kosza tak jak kolega wyżej napisał tylko i wylacznie wahler
-

Radi - Members
- Rocznik: 93
- Silnik: 2.8 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Radi napisał(a):tylko i wylacznie wahler
potwierdzam ,a te plastikowe pękają tam gdzie wysuwa się trzpień z niego i daremna robota za parę miesięcy

moj-golf/black-mk3-by-mirogti-t68213.html
Samochód jest dopiero wtedy szybki, kiedy rano stoisz przed nim i boisz się go otworzyć.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno.
Samochód jest dopiero wtedy szybki, kiedy rano stoisz przed nim i boisz się go otworzyć.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno.
-

MiroGti - Forumowy wyjadacz
- Rocznik: 97
- Silnik: 2.0 AGG GTI
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Termostat jest sprawny okazalo sie ze uszczelka na glowicy byla tak sparciala ze dostawal sie olej do ukladu chlodzenia.W sumie moglem to juz wczesniej zalorzyc bo plyn byl caly czarny jak kisiel i musioalem czyscic uklad ze 4 razy
- jakubd29
- Berbeć
• Strona 1 z 1