mam problem z ustaleniem jaki konkretnie czujnik temperatury płynu chłodniczego powinien znaleźć się w moim golfiku III 1,6 kat, ABU z 93 roku. Chodzi mi jaki numer katalogowy powinien mieć ten czujnik w oryginale. Czy można to ustalić gdzieś na stronach internetowych?
tu na aledrogo jest taki czujnik http://allegro.pl/vw-seat-audi-czujnik- ... 84183.html wygląda mi na oryginalny ma znaczek VW i numer czy to będzie to? mógłbym go kupić ale nie chce mi się wydawać pieniędzy po to aby sprawdzić czy to ten proszę o pomoc.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
to na bank oryginał, ale czy 100% sprawny?redies napisał(a):tu na aledrogo jest taki czujnik http://allegro.pl/vw-seat...3715384183.html wygląda mi na oryginalny ma znaczek VW i numer czy to będzie to? mógłbym go kupić ale nie chce mi się wydawać pieniędzy po to aby sprawdzić czy to ten proszę o pomoc.
Wszystkie inne zamienniki czujników (Febi/Topran itp.) można sobie w tyłek wsadzić, albo zaniżają, albo zawyżają temperaturę na zegarze.
Jedyne miejsce zakupu to ASO.
-

prezesik - Members
Sory , ja mam toprana i na komputerze pokazuje mi dokładnie jak na wskaźnikach więc nie wiem czy można sobie wsadzić... A nie widze sensu wciskać do starego silnika orginalnego czujnika używanego bo hu.. wie za ile on strzeli.
-

Szheyk - Badacz tematu
Nie wiem skąd taka wypowiedź że tylko orginał czujniki temp do golfów sprzedaję dosyć często od tanich zamienników po wyższe półki w 95% nie ma z nimi problemu... Możesz zwrócić uwage na firme EPS topran też można śmiało zakładać.
- wojtekjasny
- Czytacz
wypowiedzi są troszkę powielane ale prawda jest taka że w zamiennikach zwykle dobrze działa składowa czujnika do sterownika silnika czyli ważniejsza, ale często składowa od wskazówki na liczniku szwankuje co potem jest wkurzające.
A co do czujników używanych: przecież uszkodzenie tego czujnika to rzecz rzadka, miałem parę starych VW niegdy nie miałem awarii czujnika, z całą pewnością przynajmniej 90 procent czujników zmienia się niepotrzebnie zamiast stary sperawdzić omomierzem kosztującym mniej jak czujnik.
A co do czujników używanych: przecież uszkodzenie tego czujnika to rzecz rzadka, miałem parę starych VW niegdy nie miałem awarii czujnika, z całą pewnością przynajmniej 90 procent czujników zmienia się niepotrzebnie zamiast stary sperawdzić omomierzem kosztującym mniej jak czujnik.
- pablomed
- Members
Szheyk napisał(a):Taki sam za dyszke + przesyłka 4 zł mogę Ci wysłać Toprana sprawny w 100
%
zakupiłem takowy kolego i wskazywał jeszcze gorzej aniżeli zamiennik gorszej firmy no i dlatego silnik silnikowi nie równy jest i tylko oryginał działa jak należy ponoć nie wiem ale to sprawdzę kupując nowy oryginalny lub używany. teraz już wiem, że ten co podałem z allegro jest oryginałem do mojego silnika dziękui zam porady. Dzwoniłem dzisiaj do AWSO mają taki za 121 zł numer katalogowy tego czujnika to 6U0919501B lub 357919501A
-

redies - Czytacz
• Strona 1 z 1