czeski film uklad chlodzenia

Wszystko o układzie chłodzenia.

Moderator: Moderator

czeski film uklad chlodzenia

Postprzez oXbown » 27 paź 2013, o 17:37

Witam Wszystkich!!!:))

no wiec tak;) stalo sie to nagle

golf 3 93r 1,6 abu. Zaczal sie grzac. Nie chcial puszczac duzego obiegu. Wymienilem termostat, czujnik temp. czujnik w chlodnicy, obudowe termostatu, chlodnice i korek zbiorniczka i nic to nie dalo. Przy okazji przegrzalo uszczelke pod glowica to zrobilem remon gory wymienilem rozrzad razem z pompa.
poskladalemi dalej to samo. Grzeje sie.

zawsze mozna trafic na walniety termostat i czujnik temperatury ale zeby 2 razy na termostat to chyba nie mozliwe. dalej nie puszcza duzego obiegui i nie wlacza sie wiatrak ale dziala jak go zepne na krotko ale pod czujka juz nie. bez termostatu i wiatrak na krotko nic sie nie grzeje.
juz tego nie ogarniam.
oXbown
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 28 paź 2012, o 19:41
Lokalizacja: wa-wa

czeski film uklad chlodzenia

 

Postprzez łukasz1983 » 27 paź 2013, o 17:43

oXbown, Nie zakładaj termostatu i zobaczysz,co się będzie działo.
Według mnie to jednak termostat,bo to on i tylko on odpowiada za puszczanie płynu na duży obieg.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez killah » 27 paź 2013, o 17:45

nie byłbym taki pewny z tymi termostatami jakie kupujesz. Weź te termostaty wrzuć do jakiegoś garnka i obesrwuj czy się otwierają podczas zagotowywania wody. To najprostszy sposób sprawdzenia

Jeśli po wyjęciu termostatu działa Ci wszystko ok to chyba jednak będzie on przyczyną. Chciałem napisać jeszcze coś o drożności układu bo tro mi przychodziło na myśl ale jak już napisałeś o termostacie to wydaje mi się że to będzie on.

Gereralnie to najbardziej pewne są termostaty wahlera ale z nimi też czasem jest loteria...
killah
 

Postprzez oXbown » 27 paź 2013, o 18:06

no dobra ale czemu wentylator sie nie wlacza na starym i na na nowym termowlaczniku a na krotko dziala??

bo kurczaki kupilem juz mts'a cale oswietlenie i kiere raid do tego dojda flegi 15x8 et18 replika smoora i kurde poskladac nie moge bo musze to ognac;DD
oXbown
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 28 paź 2012, o 19:41
Lokalizacja: wa-wa

Postprzez łukasz1983 » 27 paź 2013, o 18:20

oXbown, Wentylator ci się nie włącza,bo czujnik który ma go włączyć jest w chłodnicy,a jak termostat nie puszcza na duży obieg,to chłodnica jest zimna a 1 bieg wentylatora włącza się dopiero przy około 92*C.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez oXbown » 27 paź 2013, o 18:35

To ja wiem bo bez termostatu i goraca chlodnica tez nke wlacza ale to moze taki fart przy kupowaniu;)

Sprawdzilem wlasnie oba termostaty i sie otwieraja. Pompa wymienio a to cisnienie w ukladzie musi byc nawet nowa chlodnica jest. Termostatu to sie nie da zle wlozyc wiec ja juz nic nie rozumiem.

Ewentualnie mam pytanie odnosnie zbiorniczka wyr. Bo zniego moze deczko podciekac ale to raczen nje ma wplywu na dzialanie systemu.
oXbown
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 28 paź 2012, o 19:41
Lokalizacja: wa-wa

Postprzez łukasz1983 » 27 paź 2013, o 19:05

oXbown, Jak wypniesz wtyczkę z czujnika w chłodnicy i zewrzesz styki to wentylator chodzi tak?
Skoro chodzi jak zewrzesz styki to winny jest termo włącznik w chłodnicy.
Nie ma innej opcji nie włączania się wentylatora.Co innego jakby się wentylator nie włączał po złączeniu styków,wtedy wina leżała by w wentylatorze,okablowaniu lub bezpieczniku.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez oXbown » 27 paź 2013, o 19:10

No to moze z innej beczki;) moze mnje waluje temperatura???? Na zegarach ale jak to sprawdzic organoleptycznke bo gorace moze mi sie wydawac i 70 stopni na lapiac reka ale czujnik w termkstacie tez byl wymieniany a na zegarach ja widze 110 to wylaczam a dalej nje zauwazylem ze chce isc albo psychicznie wylaczalem silnik.

Termomet jakis wrzucic do zbiorniczka wyrownawczego???? Czy mozliwe ze wskaznik zle pokazuje a czujnik jest dobry???
oXbown
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 28 paź 2012, o 19:41
Lokalizacja: wa-wa

Postprzez łukasz1983 » 27 paź 2013, o 19:19

oXbown, Po pierwsze to pisz poprawnie,bo ciężko się to czyta.
Po drugie wsadź termometr do zbiorniczka,i dowiesz się,czy zegary cię okłamują.
A jak jest z wężami od chłodnicy,jak przejedziesz z 6 km są ciepłe?
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez oXbown » 27 paź 2013, o 19:31

Kurcze jak mam sie przejechac jak mi pokazuje po 110;))) i osobiscie wole dalej nie jechac ale musze sprawdzic z termometrem bo moze byc tak ze mnie oszukune wskazanie.
oXbown
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 28 paź 2012, o 19:41
Lokalizacja: wa-wa

Następna strona




Powrót do Układ chłodzenia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości