witam
chce założyć chłodnice z korkiem i chce sie pozbyć zbiorniczka wyrównawczego od płynu chłodzącego silnik 2.0 2e vw golf III
teraz moje pytania
co zrobić z wężykami od zbiorniczka ?
czy silnik sie nie bedzie gotował ?
szukałem i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi
o wypowiedz proszę osoby kompetentne lub osoby co robiły coś takiego
jak nie ten dział to proszę o przeniesienie do odpowiedniego
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Chłodnica z korkiem
https://www.golf3.pl/moj-golf/vw-golf-iii-story-od-1-6-abu-do-2-0-8v-gti-100-t55469.html
auto jak suka powinno leżeć koło nogi pana
-

miko85 - Czytacz
Rozumiem że chodzi o clean look. Patent ładny też jestem w trakcie robienia ale ja bym się jednak trochę bał, jakby nie było pozbywasz silnik ok 1,5 litra chłodziwa które może się mu przydać w krytycznych momentach. Ja akurat będę dawał customowy zbiorniczek wyrównawczy pod plastikami przy silniku, w VR akurat jest trochę miejsca można go ładnie schować.
-

Radi - Members
- Rocznik: 93
- Silnik: 2.8 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Radi
dokładnie bedzie clean
ale już wpadłem na pomysł wiec zbiorniczek zostaje ale nie pod maska i też bedzie custom zbiorniczek
podpytałem na paru forach i sa szanse że jak sie go pozbędę to może sie silnik zagotować a tego nie chce
dzięki za wypowiedz
dokładnie bedzie clean
ale już wpadłem na pomysł wiec zbiorniczek zostaje ale nie pod maska i też bedzie custom zbiorniczek
podpytałem na paru forach i sa szanse że jak sie go pozbędę to może sie silnik zagotować a tego nie chce
dzięki za wypowiedz
https://www.golf3.pl/moj-golf/vw-golf-iii-story-od-1-6-abu-do-2-0-8v-gti-100-t55469.html
-

miko85 - Czytacz
miko85 napisał(a):Radi
dokładnie bedzie clean
ale już wpadłem na pomysł wiec zbiorniczek zostaje ale nie pod maska i też bedzie custom zbiorniczek![]()
dzięki za wypowiedz
niech zgadnę będzie w podszybiu?
-

Radi - Members
zbiornik wyrównaczy spełnia ważne funkcje - jest zawieszony najwyżej w układzie chłodzenia, więc :
- wytwarza wstępne cisnienie w układzie
- odpowietrza układ
- przejmuje na siebie skoki ciśnienia w układzie (zamiast delikatnej chłodnicy)
generalnie jest to odpowiednik w zbiornika wyrównawczego w atmosferycznym układzie CO - którego nikt przecież nie usuwa, chyba że jakiś kamikadze
no i podłączenie tych 2 rurek - do chłodnicy zamiast do zbiorniczka - zaburzy przepływ cieczy w układzie, i układ chłodzenia może (wg mnie na pewno) przestać spełniać swoją funkcje - ale chętnie obejrzę taką przeróbkę i jej skutki ...

- odpowietrza układ
generalnie jest to odpowiednik w zbiornika wyrównawczego w atmosferycznym układzie CO - którego nikt przecież nie usuwa, chyba że jakiś kamikadze
no i podłączenie tych 2 rurek - do chłodnicy zamiast do zbiorniczka - zaburzy przepływ cieczy w układzie, i układ chłodzenia może (wg mnie na pewno) przestać spełniać swoją funkcje - ale chętnie obejrzę taką przeróbkę i jej skutki ...

- peter_pater
- Czytacz
peter_pater
czytaj dokładnie i uważnie czy napisałem że wyleci całkowicie zbiornik ?
i nie pisz mi jaką role spełnia bo to wiem
czytaj dokładnie i uważnie czy napisałem że wyleci całkowicie zbiornik ?
i nie pisz mi jaką role spełnia bo to wiem
-

miko85 - Czytacz
peter_pater napisał(a):zbiornik wyrównaczy spełnia ważne funkcje - jest zawieszony najwyżej w układzie chłodzenia, więc :
- odpowietrza układ
![]()
![]()
![]()
tyle z teorii a praktycznie to wszyscy robiący cleana jadą na patencie i żyją

-

Radi - Members
Radi napisał(a):tyle z teorii a praktycznie to wszyscy robiący cleana jadą na patencie i żyją
Skoro takie to oczywiste, to po co user Miko85 zakłada wątek i zasypuje pytaniami
Niech zrobi jak "wszyscy" i będzie

- peter_pater
- Czytacz
peter_pater napisał(a):Radi napisał(a):tyle z teorii a praktycznie to wszyscy robiący cleana jadą na patencie i żyją
Skoro takie to oczywiste, to po co user Miko85 zakłada wątek i zasypuje pytaniami![]()
Niech zrobi jak "wszyscy" i będzie. Tym bardziej, że - jak pisze - doskonale wie, jaką rolę spełnia zbiorniczek wyrównawczy ...
![]()
![]()
A czy ktoś tu powiedział że to oczywiste???
-

Radi - Members
Radi napisał(a):A czy ktoś tu powiedział że to oczywiste???
Sam to napisałeś, a teraz się wycofujesz rakiem ...

- peter_pater
- Czytacz
peter_pater napisał(a):Radi napisał(a):A czy ktoś tu powiedział że to oczywiste???
Sam to napisałeś, a teraz się wycofujesz rakiem ...
![]()
![]()
Z niczego się nie wycofuje chodziło mi o ty że nie wszystko oczywiste jest dla wszystkich oczywiste. Kolegamiko85 założył temat bo coś widział a nie wiedział jak to ugryźć nic dziwnego nikt się nie urodził alfą i omegą ja sam musiałem przekopać pół internetu żeby dowiedzieć się co i jak. Teraz już wie i nie wiem po co dalej drążyć ten temat.
Ostatnio edytowano 14 maja 2014, o 17:42 przez Radi, łącznie edytowano 1 raz
-

Radi - Members