hejka mam pytanko jak znienic dawke paliwa w moim golfiku 1.9 tdi 90 km na 3.2mgr
wiuem ze zwiekszy to troszeczke moc i spalanie
jak to zrobic ile by to kosztowało
pozdro
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
to trochę ktoś ci pompe wcisnoł... owszem-dawke sie ustawia,podpinając sie pod komputer i nastawnikiem pompy sie przesuwa...sam sobie nie poradzisz wiec nawet tego nie dotykaj...duzo tłumaczenia...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
chce dawke zmienic dla podniesienia mocy
gdzie to moge ustawic ile to moze kosztowac
?zeby mnie ktos w h.. nie zrobił i skasował jak za zboże he he
gdzie to moge ustawic ile to moze kosztowac
?zeby mnie ktos w h.. nie zrobił i skasował jak za zboże he he-

TOMEK 84 - Members
TOMEK 84, ja takie cos chcialem zrobic w swoim golfie, ale moc max mozna podniesc o 15 km, powyzej tego silnik bedzie obciazony i moze ulec uszkodzeniu, dlamnie znajomy zrobil by to za 400 zł bo wynajmuje sprzet od jakiegos kolesia a z tego co wiem to robia to za ok 1000 zł ale niepolecal bym ci tego robic bo mozesz uszkodzic silnik jak zrobi to ktos co malo sie na tym zna
- piotr0488
- Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
piotr0488 napisał(a):ale moc max mozna podniesc o 15 km
kto ci takich bajek naopowiadał ...
przede wszystkim - ustawieniem dawki na pompie nie podniesiesz mocy auta - oprócz tej dawki jest szereg innych czynników wpływających na osiągi auta - mechaniczne przestawienie dawki na pompie wtryskowej zaowocuje lepszym zapłonem - w skrajnych przypadkach - będzie odczuwalna (nieznacznie) lepsza dynamika auta
jeśli chodzi o chiptuning - jeśli masz 90 KM w MK IV - możesz bezpiecznie zrobić ~115 wszystko zalezy od kondycji silnika
-

leopard - Members
az oplułem monitor ze smiechupiotr0488, nie wiem jakie gazety czytasz i jakich znawców masz kolesi ale nie słuchaj ich wiecej...wybacz stary ale....smiech na sali to co napisałes... 
-

SotoM - Members
sorki ...moja pomylka, dokladnie chodzilo mi o to ze do swojego mialem wgrac tzw. mapy sartowe aby komputer dostawal informacje ze silkin jest zimny bo mi slabo pali na cieply. a przez wgranie map podnosi sie podanie dawki paliwa i moc by podnioslo mi z 110km na 130km.ale to bylo dosc ryzykowne, dokladnie niesprecyzowalem swojej wypowiedzi... 

- piotr0488
- Members
niee no spoko...czyli to co piszesz to chodzi o poprawienie mapy zaplonu...a sprawdzałes w ogole jka masz dawke paliwa,kąt wtrysku i czy czujnik temp.ci poprawnie działa?? ile gośc ci za to krzyknoł??
-

SotoM - Members
jak bym wgrywal mapy nowe to koszt 400 zl, ale wstawil mi przekaznik ktory pracuje tylko przy odpalaniu, jak jest cieply i zimny to przekaznik inforkuje komputer ze silnik jest zimny i podaje wiecej paliwa, a po odpaleniu wylancza sie przekaznik i silnik pracuje normalnie bez przekaznika, kosztowalo mnie to 80 zł (materialy i robota)
- piotr0488
- Members
piotr0488 napisał(a):przez wgranie map podnosi sie podanie dawki paliwa i moc by podnioslo mi z 110km na 130km
nadal jesteś w błędzie ... poprawienie mapy zapłonu to nie chiptuning - przede wszystkim podciągnięcie mapy zapłonu nie polega na oszukaniu sterownika że silnik jest zimny ...
z czasem pasowanie części pompy wtryskowej pogarsza się - do tego wolniej kręci rozrusznik - a mapa startowa ustawiona jest od ~200 obr/min - podciągnięcie mapy (dawki paliwa ) w zakresie 0-500 obr/min oraz w zakresie temperatury 0-100'C pozwala na bezproblemowy zapłon silnika w każdych warunkach temperaturowych
co do 130 KM - ze 110KM - jeśli silnik jest w dobrej kondycji bez problemu możesz uzyskać moc tego rzędu ... z momentem obrotowym w granicach 300Nm
co do obejścia przekaźnikiem - świece dostają po doopie w tym przypadku przy każdym włączeniem zapłonu grzeją - dla AQ też nie jest to korzystne rozwiązanie
-

leopard - Members