Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Turbina w 1.9
Kiedy załącza się Turbina w tym silniku ?
-

KrOOpekkk - Czytacz
-

kajtek - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Witam. Posiadam Golfa III 1.9TDI 90PS 1996r kombi. Nie wiem kiedy te turbo się u mnie włącza zauważyłem że ciągnie mi przy 1800 czy to możliwe z tego co czytam to piszą inni że przy 2200 jeżeli chodzi o to czy słyszę to niestety nic nie słyszę tak jak chodzi tak i bez zmian się dzieje z obrotami. Znajomy się wsłuchiwał i mówił że turba nie ma chyba bo nic nie słyszy aby coś się zmieniało w duchu się zaśmiałem bo w cześniej przejechał się i mówił że lux ciągnie a on posiada skodę felicję 1.9 disel 1999r chyba 75km też kombi. Pisze drugi raz tą wiadomość bo coś nie poszło na forum więc jeszcze raz Pozdrawiam Wszystkich Klubowiczów i z góry dzięki za odpowiedz. Narazie.
szelesto5
- szelesto5
- Berbeć
turbine w tym silniczu masz za blokiem silnika (patrz pod przednia szyba w komorze silnika- napewno bedizesz widzial) - to do tego stwierdzenia kolegi
turbinka w tym silniczku o ile sie nie myle to zaczyna pompowac gdzies kolo 2300. po zastosowaniu boxu pompuje juz chyba od 1900
(przynajmniej tak bylo w kolegi w a3 [ zastosowal boxa do 1.9tdi 90ps i od 1900 zaczynalo mu pompowac i wciskac w fotel
])
pozdrawiam
turbinka w tym silniczku o ile sie nie myle to zaczyna pompowac gdzies kolo 2300. po zastosowaniu boxu pompuje juz chyba od 1900
(przynajmniej tak bylo w kolegi w a3 [ zastosowal boxa do 1.9tdi 90ps i od 1900 zaczynalo mu pompowac i wciskac w fotel
])
pozdrawiam

Zbieram na samochod (chyba wiecie jaki
)
POSTEP: 70%
)
POSTEP: 70%
- Bocian-t5
- Czytacz
mam tdi sprowadzone 90KM tez zastanawialem sie przy ilu obrtach zalacza sie wlaczc tur.ale z tego co zauwazylem i przedewszystkim uslyszalem to napewno ponizej 2000 /obr niewiem czy ktos tam wkladal lapy do tego silnika ale trzeba sie wsluchac dokladnie pozatym z tego co wiem kazdo turbinkie powinno byc slychac w miejszyn lub wiekszym stopniu zalezy od modelu silnika i apropo benzynowe silniki majo inny moment obr i tur. zalacza sie na wyrzszych obrotach niz w D.-wyczuj silnik i sie wsluchaj jak ktos jezdz dluzej swoim autkiem to doslownie pozna je po glosie ze cos jest nie tak
[ Dodano: 2008-02-17, 00:08 ]
dodam ze wsluchiwanie mialem na mysli jak samochod jest na postoju bo w czasie jazdy niestety ale w golfie jej raczej nieuslyszysz ale i tak są the best jak za to kase
[ Dodano: 2008-02-17, 00:08 ]
dodam ze wsluchiwanie mialem na mysli jak samochod jest na postoju bo w czasie jazdy niestety ale w golfie jej raczej nieuslyszysz ale i tak są the best jak za to kase
- darek111
- Berbeć
Po pierwsze, to turbo się nie "włącza"!!! Turbina kręci się cały czas, a moment, który nazywacie włączeniem sie turbiny oznacza, że zaczyna powstawać na tyle dużo spalin(bo przeciez dzieje sie to przy przyspieszaniu) które muszą "przecisnąć" sie przez turbinę, że zaczyna się ona kręcić o wiele szybciej, proporcjonalnie do ilości spalin, co powoduje tłoczenie do silnika większej ilości powietrza, co w końcu powoduje mocniejsze przyspieszenie. Mój afn zaczyna odczuwalnie ciągnąć od ok. 1400-1700obr/min. zależy na jakim biegu. A więc wszystko zależy od tego jak mocno wciskacie pedał gazu i w wyniku tego ile powstaje spalin, tzn. że jeżeli będziemy się rozpędzać delikatnie, bez wciskania pedału gazu do podłogi to raczej nie odczujemy "wciskania w fotel" przy jakiejś tam prędkości obrotowej.
- Bryckas
- Berbeć