Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
problem
mam problem nie pierwszy ale joz 2 ten sam polega on natym ze poraz drugi usmarzyl mi sie kolektor wydechowy usmarzyl to znaczy ze dostal temperatury i poprostu zrobila sie rysa wiec moge zaczac szukac nowego wie moze ktos czyja wina w tym czy ja mam pecha czy poprostu kolektor orginalny nienadaje sie czy cos innego ?
- mietek
- Badacz tematu
wina moze byc ze zazwyczaj jak sie przykręca kolektory to każdy olewa siły dokecania tylko przykreca ile wlezie i nie jednakowymi siłami... z tego co pamietam kolektory przykeca sie na 25Nm, jesli przykeci sie naketki czy sruby z różnymi siłami to moze peknać kolektor pod wpływem temperatury. wiadomo to metal a własciwie żeliwo. żeliwo to najbardziej paskudny i zdradliwy materiał..do spawania zwłaszcza, bo albo sie pospawa i bedzie dobrze albo szlak go trafi odrazu albo za jakiś czas...wiadomo pod wpływem temp. stale sie rozciagaja. materiał pracuje...a jeszcze jak jest praca silnika wstrzacy itd....pomysl na chłopski rozum
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
• Strona 1 z 1