Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
odchudzenie kola zamachowego
co da odchudzenie kola zamachowego w silniku 1.8 ABS . jakie sa plusy a jakie minusy tego?
- nielegalny23
- Czytacz
seryjnie tak jak wychodzi z fabryki samochod ma juz wszytsko tak dobrane i obliczone zeby zapewnic kompromis miedzy moca a zywotnoscia... odchudzenie kola zamachowego moze popusc te harmonie... co prawda jak zdejmiesz cos z kola zamachowego to silnik bedzie szybciej sie wkrecal na obroty ale jak nie wymiensz reszty czesci i odopiwednio nie wywarzysz to zajedziesz silnik bedzie wykonywal kilkurkotnie ciezsza prace niz przedtem wiec pomysl sobie gdzie sa najwieksze obciazenia i tam bedziesz mogl szukac usterek... jedni twierdza ze to najgorsza metoda tuningu drudzy zas ze na samochody o duzych mocach nie dzialaja tak negatywnie jak na te slabsze... w rzeczyistosci Ci nie powiem jak to jest bo wiadomo rozne sa zdania jedno jest pewne cos kosztem czegos i tego nie uniekniesz... moze bedziesz mial radoche ze sie lepiej kreci ale do czasu
Koło zamachowe po takiej operacji powinno być wyważone razem z wałem. Prócz tego należy pamiętać że lżejsze koło zamachowe spowoduje trudnośći w jeździe po górskich drogach właśnie z powodu straty momentu i przeniesienia go w górny zakres obrotowy. Mniej wiecj takie informacje wyczytalem w sieci
Koło zamachowe po takiej operacji powinno być wyważone razem z wałem. Prócz tego należy pamiętać że lżejsze koło zamachowe spowoduje trudnośći w jeździe po górskich drogach właśnie z powodu straty momentu i przeniesienia go w górny zakres obrotowy. Mniej wiecj takie informacje wyczytalem w sieci
-

Imper - Members
no i na mocy napewno niczego nie skorzystasz, praktycznie nie odczujesz tego "tuningu"
Mędrcy znają wszystkie pytania a głupcy wszystkie odpowiedzi.
- lizardking
- Czytacz
lizardking napisał(a):no i na mocy napewno niczego nie skorzystasz, praktycznie nie odczujesz tego "tuningu"
nie wiem szczerze mowiąc czy sie odczuje czy nie ale powiem tak - koleś do hondy civic załozył lzejsze koło i naprawde co sie wkrecała na obr to szok. poprostu moment. dosłownie picikłak wolniej jak silnik w scigaczu i tak samo szybko schodziła z obrotów. no cos...mi sie to podobało. koles był na hamowni ale ile wyszło mu po tej zmianie zabijcie mnie nie wiem. ale jezdzi do tej pory uhahany.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
• Strona 1 z 1