Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
komputer afn??
witam , zakupiłem komputer afn czyli metalowa obudowa , bf końcówka założyłem go zamiast mojego z 1z. Pojechałem na hamownie i tam stwierdzili ze soft tego komputera jest z 90 konnej jak to mozliwe?? skoro byłem poinformowany ze był wyciągnięty z afn . I drugie moje pytanie został wgrany nowy soft i moc podniesiona o 29 KM czy teraz smiało moge zamienić wtryski na tzw 216 - stki ? czy cos muszę jeszcze kombinować ?
-

maxx - Badacz tematu
Ktoś przy zakupie źle Cię poinformował. ECU z końcówką BF jest z silnika 1Z 16 bit, który był montowany po 95 roku. Jakby był z AFN'a to byłaby inna końcówka.
A tak apropo to 1Z z kompem od AFN'a nie pojedzie. Inne mapy i inne turbo oraz inne sterowanie. W 1Z turbo sterowane na nadciścienie WG a AFN na podciśnienie VNT.
Co do 216 to możesz je zakładać z tym, że potrzebna będzie korekta softu. Mogłeś zrobić tak, pojechać na hamownię z wtryskami tam by je założyli i zrobili wirusa. Byłby jeden koszt. A tak będziesz musiał jeszcze raz się do Nich wybrać.
A tak apropo to 1Z z kompem od AFN'a nie pojedzie. Inne mapy i inne turbo oraz inne sterowanie. W 1Z turbo sterowane na nadciścienie WG a AFN na podciśnienie VNT.
Co do 216 to możesz je zakładać z tym, że potrzebna będzie korekta softu. Mogłeś zrobić tak, pojechać na hamownię z wtryskami tam by je założyli i zrobili wirusa. Byłby jeden koszt. A tak będziesz musiał jeszcze raz się do Nich wybrać.
-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Generalnie jak tuner normalny to nie powinien ściągać dużo kasy za korekte w sofcie.
Wtryski sobie sam wymienisz to jest max godzinka roboty tylko przygotuj sie i dzień wczesniej ładnie spusć sie jakimś penetratorem na gniazda.
Co do kompa to tak jak kolega napisał lepiej sie ciesz że nie dostałeś od AFNa
No chyba ze planujesz robić adaptacje pod zmienna geometrie
Wtryski sobie sam wymienisz to jest max godzinka roboty tylko przygotuj sie i dzień wczesniej ładnie spusć sie jakimś penetratorem na gniazda.
Co do kompa to tak jak kolega napisał lepiej sie ciesz że nie dostałeś od AFNa
No chyba ze planujesz robić adaptacje pod zmienna geometrie

- brzesiu
- Badacz tematu
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1z
- Nadwozie: 3-drzwiowe
dzięki, jednak dobrze ze zostałem źle poinformowany czyli dobrego mam kompa i mogę modzić dalej
a nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie na hamowni przed chipem wynik wyszedł 76.8 KM i 198,5 Nm jaki możne być powód takiego spadku mocy ? wiek samochodu? w silniku nie było poważnych usterek i czy vagiem znajdę tego przyczyny
a nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie na hamowni przed chipem wynik wyszedł 76.8 KM i 198,5 Nm jaki możne być powód takiego spadku mocy ? wiek samochodu? w silniku nie było poważnych usterek i czy vagiem znajdę tego przyczyny-

maxx - Badacz tematu
Każdy szanujący się tuner najpierw sprawdza auto przed wirusem czyli robi kpl logów. Jeżeli auto jest niesprawne to nie podejmuje się zmiany softu.
Wszystko zależy w jakim stanie jest silnik i jego podzespoły.
Możesz wrzucić logi to się zobaczy co tam siedzi
. Tylko poproszę o komplet logów ( czyli statyczne, BS i dynamiczne).
Wszystko zależy w jakim stanie jest silnik i jego podzespoły.
Możesz wrzucić logi to się zobaczy co tam siedzi
. Tylko poproszę o komplet logów ( czyli statyczne, BS i dynamiczne).-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Nadwozie: 5-drzwiowe
niestety żadnych logów nie dostałem
a hamowałem go w http://jbtuning.pl/
-

maxx - Badacz tematu
• Strona 1 z 1