Nie wiem czy w dobrym miejscu, ale jeżeli w złym to proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce. Mój Golfik to 1.4 44KW [60KM] wiem że temat był już poruszany wiele razy ale z
reguły nacinam się na:
"Nieopłaca się!"
"Zmienić Silnik" ITD.
Mój silniczek pracuje dość ciekawie ale troszkę go muszę podżyłować dlatego pytam osoby
ktore taki miały i udało im się jakimś sposobem zwiększyć moc czy to o 4 czy 5KM
Ważne żeby go chociaż o 10-15KM podkręcić słucham opinii sprawdzonych i innych niż wymienionych w cudzysłowach powyżej z Góry Dziękuje.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
No to lecimy
-magnetyzer
-chip z allegro
-naklejka SPORT na szybe
-filtr stozkowy
itp, kazde dodaje 10% mocy
A tak powaznie to z 1,4 nic ciekawego sie nie zrobi, z tak malej mocy procentowy przyrost bedzie kilka procent, przeliczajac to na konie to moze na hamowni sie nie wyłapie różnicy.
Możesz oczywiscie;
-wymienic wydech na przelotowy
-filtr i zestroic to na hamowni
-moze gdzies ostre wałki rozrzadu dostaniesz
-zaturbic
koszt wszystkiego przekroczy wartosc golfa i to pewnie ze 2 razy(przy turbo to pewnie 20 ), wiec decyzja nalezy do ciebie.
-magnetyzer
-chip z allegro
-naklejka SPORT na szybe
-filtr stozkowy
itp, kazde dodaje 10% mocy
A tak powaznie to z 1,4 nic ciekawego sie nie zrobi, z tak malej mocy procentowy przyrost bedzie kilka procent, przeliczajac to na konie to moze na hamowni sie nie wyłapie różnicy.
Możesz oczywiscie;
-wymienic wydech na przelotowy
-filtr i zestroic to na hamowni
-moze gdzies ostre wałki rozrzadu dostaniesz
-zaturbic
koszt wszystkiego przekroczy wartosc golfa i to pewnie ze 2 razy(przy turbo to pewnie 20 ), wiec decyzja nalezy do ciebie.
-

murgen - Gaduła
- mateusz_918
- Gaduła
- Rocznik: 96
- Silnik: 1.9 AFN
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Legion533 napisał(a):Nie wiem czy w dobrym miejscu,
nie, to złe miejsce
Legion533 napisał(a):wiem że temat był już poruszany wiele razy
rozumiem, że oficjalnie przyznajesz się do olania regulaminu i prosisz o nagrodę?
dobra, teraz na serio, temat umieszczę tam gdzie powinien być ale zastanawiam się czy go od razu nie zamknąć, powód sam wymieniłeś.
Co Ci da przyrost rzędu 10KM? Sry, ale chcesz żeby kumple z gangu posiadaczy 1.4 czcili Cię i Twojego golfa? nie piszę złośliwie ale tak to wygląda. to że nacinasz się na teksty typu "nie opłaca się", "zrób swapa" wynika tylko z jednej rzeczy - takie sa realia, fakty. możesz zrobić coś w celu pomodzenia 1.4, będziesz wtedy miał dużo "lajków" na forum i na tym się skończy. w jakiej kondycji masz silnik? może po generalnym remoncie wróciłby do serii i odczułbyś już jakąś różnicę?
możesz pójść w N/A, możesz założyć turbo. jedno i drugie wiąże się z tym, że za poniesione koszty kupiłbyś sobie jakiegoś mk4 z VR pod maską i latał z bananem na twarzy słuchając 6 garów. Domyślam sie że nie wiesz jak zbudować działający wydech od zera, jak zmontować porządny dolot, zrobić obróbkę głowicy czy jak wysterować silnik. Domyślam się że do 1.4 nie ma za dużo gotowych gratów jak kolektory wydechowe, airboksy itd. możesz oddać do jakiejś firmy ale kupno gofra r32 chyba korzystniej wyjdzie
ode mnie - zejdzmy na ziemię, jeżeli masz zdrową budę i chcesz żeby szybciej jeździła to ładuj jakieś 2.0 albo od razu VR i tyle no chyba, że chcesz modzić "bo tak" to droga wolna, składaj wydech, popraw dolot, głowicę. do tego program i coś na pewno się poprawi.
wybacz ale temat wałkowany średnio raz w miesiącu, juz nie raz byli goście co w jedną noc przy pomocy młotka i szlifierki turbo zakładali ale nikt tego nie widział a temat umierał śmiercią naturalną

mateusz_918 napisał(a):shell v-power racing 100 i to tyle
pfff legenda że stary golf na VPowerze lata ?
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi
Re: Golf III 1.4 Zwiększanie mocy!
Legion533 napisał(a):Ważne żeby go chociaż o 10-15KM
15KM w tym silniku?
- Nowy, robiony konkretnie na zamówienie pod ten silnik i mistrzowsko wyliczony dolot + totalna separacja od gorąca w komorze silnika + dopływ zimnego powietrza z zewnątrz
- Liczony i od początku do końca wyspawany układ wydechowy, spolerowany kolektor, idealne spasowanie kanałów
- Planowanie głowicy, ew tłoki doprężające jeśli takowe występują do 1.4
- Powiększone i wypolerowane gniazda zaworowe + nowe, mocniejsze sprężynki zaworów
- Inne krzywki i wałek rozrządu ze zmienionymi kątami otwarcia
- Profesjonalne strojenie na hamowni
nie wiem, wyliczać dalej? Za cenę tego co wymieniłem tutaj, a to wcale nie jest wszystko, wsadzisz mega zdrowe 2.0 albo VRke
Trollu wyczerpał temat

-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Nadwozie: 3-drzwiowe
z tego co zaobserwowałem na forum to 2.0 8v potrafi mniej spalić niż 1.4
ja mam 2.0 ADY i w golfie nie widzę lepszego kompromisu osiągi/koszty. o swapie masz podwieszony temat, wszystko masz na forum.
ja mam 2.0 ADY i w golfie nie widzę lepszego kompromisu osiągi/koszty. o swapie masz podwieszony temat, wszystko masz na forum.
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Nadwozie: kombi
2.0 8v, 2E ew ADY/AGG
w starszym (2E) masz świrujący pawiana nastawnik prędkości obrotowej biegu jałowego (tzw silniczek krokowy), w nowszych podobne zadanie psucia humoru ma czujnik położenia wału o ile się nie mylę
W starszym masz klapkowy przepływomierz który przy wystrzale gazu lubi sobie pęknąć (i kosztuje sporo), w nowszych przepływka z tzw gorącym drucikiem która jest tańsza i generuje mniejsze opory w układzie dolotowym
także kwestia faktycznego stanu raczej jest ważna, niż które 2.0 to będzie
w starszym (2E) masz świrujący pawiana nastawnik prędkości obrotowej biegu jałowego (tzw silniczek krokowy), w nowszych podobne zadanie psucia humoru ma czujnik położenia wału o ile się nie mylę
W starszym masz klapkowy przepływomierz który przy wystrzale gazu lubi sobie pęknąć (i kosztuje sporo), w nowszych przepływka z tzw gorącym drucikiem która jest tańsza i generuje mniejsze opory w układzie dolotowym
także kwestia faktycznego stanu raczej jest ważna, niż które 2.0 to będzie

-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Nadwozie: 3-drzwiowe
• Strona 1 z 1