witam
mam pytanie odnosnie przyciemniania szyb
w przyszlym miesiacu chce postawic golfa do zakladu gdzie przyciemniaja szyby(gosciu wydaje wszystkie atesty i homologacje) poniewaz poprzedni wlasciciel chyba sam to robil i z tylnej szyby folia zaczyna schodzic.
w chwili obecnej mam przyciemnione tylnia szybe i tylnie boczne, chce aby zdarli z nich folie nakleili nowe ale rowniez zeby przyciemnic szyby z przodu i tu rodzi sie moje pytanie
slyszalem wczoraj ze przednie szyby boczne maja miec min 75%przepustowosci swiatla i ze jak sie je przyciemni nawet najslabsza folia (25%) to auto nie przejdzie przegladu technicznego i ze policja moze za to zabrac dowod??
szczerze mowiac zglupialem i nie wiem o co chodzi, duzo aut jezdzi z wszystkimi szybami wrecz czarnymi i jezdza.
ja chce przyciemnic szyby w konfiguracji:
tylnia i tylnie boczne 50%
przednie w frzwiach o 25%
i zrobienie paska na przedniej szybie
prosze o odpowiedz tych co maja przyciemnione szybki i jak to jest z tym przegladem i niebieskimi
pozdrawiam
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Wiec tak tylne mozesz zabic nawet deskami jesli masz lusterka zewnetrzne... przednia tak jak napisales musi miec 70% przepuszczalnosci swiatła... a jak przyciemnisz je folią 25% to nie bedziesz widział zadnej róznicy, tylko zabezpieczy ci szybe od włamania
Przednie szybki moga byc przyciemnione ale tylko wtedy kiedy wyjda z takimi szybami z fabrykii sa one wtedy węglone tzn. opalone...
http://www.technicolor.pl/main.html
Tu masz poczytaj
http://www.przyciemnianie.com.pl/index.php?id=przepisy
strzeliniasty napisał(a):duzo aut jezdzi z wszystkimi szybami wrecz czarnymi i jezdza.
Przednie szybki moga byc przyciemnione ale tylko wtedy kiedy wyjda z takimi szybami z fabrykii sa one wtedy węglone tzn. opalone...
http://www.technicolor.pl/main.html
Tu masz poczytaj
http://www.przyciemnianie.com.pl/index.php?id=przepisy
-

K@mil - POMOCNIK

K@mil, no oki ale watpie zeby golfy, passaty, polowki, renowki, pełżoty te z lat 90tych mialy fabrycznie opalane szyby, w niektorych wogole nawet kierowcy nie widac przez przednie szyby wiec jak to jest??
a to przyciemnienie o 25% nie bedzie wogole widac rożnicy??
a gdyby nawet to chyba skusze sie nawet jak beda pelnily funkcje przed wybiciem szyby
tutaj zamieszczam kilka fotek z linkow ktore mi podales:
na podstawie tych zdjec watpie czy te samochody mialy fabrycznie przyciemnione przednie szyby.
ja chcialbym zrobic tak jak ten w tym mitasubiszi tyl ciemny a przod ledwo ledwo przyciemniony
a to przyciemnienie o 25% nie bedzie wogole widac rożnicy??
a gdyby nawet to chyba skusze sie nawet jak beda pelnily funkcje przed wybiciem szyby
tutaj zamieszczam kilka fotek z linkow ktore mi podales:
na podstawie tych zdjec watpie czy te samochody mialy fabrycznie przyciemnione przednie szyby.
ja chcialbym zrobic tak jak ten w tym mitasubiszi tyl ciemny a przod ledwo ledwo przyciemniony

-

strzeliniasty - Members
Kumpel w Audi A3 ma przyciemnione przednie-boczne.I już kiedyś przy policji zrywał tą folię.Ale na drugi dzien już fachamn mu naklejał nową.
Tak jak kolega pisze powyżej.....przegląd po znajomości.
Jego na zerwanie i na klejenie nowej stać.
Ale fakt faktem za du ze ryzyko przyciemniania przednich-bocznych.
Do tych procentow przepuszczalnosci światła to jest tak że czasem zwykła szyba niema tych 75%.A foli nie pozwalają tez naklejać ze względow bezpieczenistwa.Bo tak jak pisaliscie taką szybę ciężko zbić.
Tak jak kolega pisze powyżej.....przegląd po znajomości.
Jego na zerwanie i na klejenie nowej stać.
Ale fakt faktem za du ze ryzyko przyciemniania przednich-bocznych.
Do tych procentow przepuszczalnosci światła to jest tak że czasem zwykła szyba niema tych 75%.A foli nie pozwalają tez naklejać ze względow bezpieczenistwa.Bo tak jak pisaliscie taką szybę ciężko zbić.
-

Sergio - Czytacz
co do przyciemniania to juz sie zdecydowalem ze oddam autko na zdarcie starych folii z tylniej i tylnich bocznych i przyciemnienie tylko tylnich szyb i zeby dodatkowo facho zrobil mi pasek na przedniej szybie nic wiecej juz mam dosyc urzerania sie z policja 

-

strzeliniasty - Members
- jarekddz
- Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
jarekddz, ja za przyciemnienie tylnich szyb o 50% i zrobienie paska na przedniej - 300zl a cale auto 450
-

strzeliniasty - Members
u mnie 150zl za 3 tylnie powiem tak tyl mocniej a przod mozna dac jasniej lub wszystkie na LIGHT zalezy co kto lubi pozdro:) ![:]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
![:]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
Wódka 25zł; Kieliszki 5zł ;spojrzenie matki gdy wracasz do domu nad ranem--bezcenne
moj-golf/bordowy-metalic-by-sitos-banditos-t23878.html
moj-golf/bordowy-metalic-by-sitos-banditos-t23878.html
-

sitek699 - Members
- jarekddz
- Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
a ja mam wszystkie przyciemnione . . .
fajnie to wygląda ...
tylko że na przeglądzie kosztuję to 20 zł więcej ....
fajnie to wygląda ...
tylko że na przeglądzie kosztuję to 20 zł więcej ....

-

saladrus - Members
Ja wszystkie szyby przyciemnilem na 60% i kosztowalo mnie to 30 zl
Mozecie nie wierzyc ale wyszlo lepiej niz w nie jednym zakladzie zajmujacym sie tym fachowo, np moj wujo oddal golfa 4 do takiego zakladu za przyjemnosc wzieli 450 zl w dodatku na szybach widac biala obramowke bo albo im sie nie chcialo albo nie potrafili odprowadzic wody z kropek znajdujacych sie na tylnych wklejanych szybach, tak wiec mowie Wam warto sie samemu pofatygowac poswiecic jeden dzien ale miec zrobione porządnie
przy tym jakie oszczednosci 
Mozecie nie wierzyc ale wyszlo lepiej niz w nie jednym zakladzie zajmujacym sie tym fachowo, np moj wujo oddal golfa 4 do takiego zakladu za przyjemnosc wzieli 450 zl w dodatku na szybach widac biala obramowke bo albo im sie nie chcialo albo nie potrafili odprowadzic wody z kropek znajdujacych sie na tylnych wklejanych szybach, tak wiec mowie Wam warto sie samemu pofatygowac poswiecic jeden dzien ale miec zrobione porządnie
przy tym jakie oszczednosci 
-

adriian - Berbeć