Witam
Planuje założyć folie lustro weneckie do mojego golfa mk3 variant. Auto jest w białym kolorze i chyba ta folia najlepiej by pasowała. Prosił bym o opinie oraz zdjęcia wnętrza tak oklejonego samochodu bo nie wiem jaka będzie widoczność.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Dlugo to tych szybek miec nie bedziesz
i lepiej jak trafisz na policje i zabiora dowod, zedrzesz i po problemie. Gorzej jak trafisz na zirytowanego uzytkownika ktoremu bedziesz walil po oczach i zamiast zdrapywania zapewnisz swiezy doplyw gotowki firme wstawiajacej szyby.
Aha, no i w razie jakiejkolwiek stluczki, nawet jak ktos Ci wyjedzie bedzie Twoja wina bo masz samochod ktory oslepia innych uzytkownikow drogi i stwarza niebezpieczenstwo.
i lepiej jak trafisz na policje i zabiora dowod, zedrzesz i po problemie. Gorzej jak trafisz na zirytowanego uzytkownika ktoremu bedziesz walil po oczach i zamiast zdrapywania zapewnisz swiezy doplyw gotowki firme wstawiajacej szyby.
Aha, no i w razie jakiejkolwiek stluczki, nawet jak ktos Ci wyjedzie bedzie Twoja wina bo masz samochod ktory oslepia innych uzytkownikow drogi i stwarza niebezpieczenstwo.
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
No niestety tez odradzam, lepiej przyciemnij zwykła folią:)
moj-golf/moj-ukochany-golf-3-prosto-od-emiczki-t41103.html -Ma była miłość 

-

Emiczka - VIP
- Rocznik: 2003
- Silnik: 1.6 passat B5fl
- Paliwo: PB
- Nadwozie: kombi
Opik ...
Kilku moich znajomych ma oklejone szyby fotochromem i nikt jeszcze nie stracil za to dowodu
Kilku moich znajomych ma oklejone szyby fotochromem i nikt jeszcze nie stracil za to dowodu

-

chomik - Fanatyk
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Poldek
- Fanatyk
szybki
ja mialem i dlugo na nich nie polatalem trafilem na upierdliwego piesa i po dowodzie tak ze zerwalem i mam spokoj zrob sobie lepiej czarne
-

szatanek666 - Berbeć
chomik napisał(a):Opik ...
Widzisz, zależy gdzie ktoś jeździ i jak trafi. Chłopak od którego kupiłem samochód latał na ksenonach masę czasu u siebie i nic, mi 3 dni po kupnie zabrali za to dowód.
Dla mnie raz że wygląda to wieśniacko, ale o gustach się nie dyskutuje, więc drugi argument ważniejszy - w słoneczny dzień napier...sz ludziom po oczach tak że naprawdę ktoś w końcu nie wytrzyma i zmusi do zmiany metod "tjuningowych". I to będzie najbardziej optymistyczne rozwiązanie, bo przez takie coś można spowodować wypadek
-

Opik - Members
Opik juz nie przesadzajmy
Folia forochromatyczna to nie jest lustro
większe zagrożenie na drodze to juz HID xenon
A czy folia czarna , fotochrom itd na przodzie to i tak dowod poleci
A szyby tylnie samochodu możesz sobie nawet folia PCV zakleic i nie moga nic TObie zrobic za to .
A co do psiakow to jak sie uprze to wstawi ci mandat za zaśniedziałą kleme akusa
i podpisze zagrorzenie pożaru 
-

chomik - Fanatyk
Nie pokazuj mi e36 proszę
No akurat nie do końca tak fajnie jest (jest dość obfita dyskusja na ten temat w innym wątku) z przyciemnianiem tyłu, bo musi to to mieć atest. Ale to już naprawdę marginalne przypadki gdzie się za to psiarnia dopieprza
No akurat nie do końca tak fajnie jest (jest dość obfita dyskusja na ten temat w innym wątku) z przyciemnianiem tyłu, bo musi to to mieć atest. Ale to już naprawdę marginalne przypadki gdzie się za to psiarnia dopieprza
-

Opik - Members
Opik .. nieznajomosc prawa szkodzi
OZPORZADZENIE MTiGM Z 1997 r.
W SPRAWIE WPROWADZENIA OBOWIAZKU STOSOWANIA POLSKICH NORM BRANZOWYCH(Dz. U. 160 z pózniejszymi zmianami) BN-76/3626-07
"Kierowca auta osobowego musi ze swego miejsca miec niczym nie ograniczone pole widzenia
w obrebie kata 180 stopni od 90 stopni z lewej strony przez przód do 90 stopni z prawej strony."
PRAWO O RUCHU DROGOWYM art.66 ust.1 pkt 5(Dz. U. nr 98 poz.602)
"Pojazd uczestniczacy w ruchu ma byc tak zbudowany,
wyposazony i utrzymany,aby korzystanie z niego zapewnialo dostateczne
pole widzenia kierowcy oraz latwe,wygodne i pewne poslugiwanie sie
urzadzeniami do kierowania,hamowania,sygnalizacji i oswietlenia drogi
przy równoczesnym jej obserwowaniu."
REGULAMIN nr 46 EUROPEJSKIEJ KOMISJI GOSPODARCZEJ ONZ .
Wymagane pola widzenia kierowcy: "Do przodu od miejsca kierowcy
w promieniu 180 stopni i do tylu w lusterka wsteczne i wymóg wyposazenia
pojazdu w lusterko wsteczne po prawej stronie pojazdu,
o ile lusterko wewnetrzne nie zapewnia dostatecznej widocznosci do tylu."
REGULAMIN nr 43 EUROPEJSKIEJ KOMISJI GOSPODARCZEJ ONZ .
"Na szybach innych niz przednie i nie majace wplywu na pole widzenia
kierowcy mozna stosowac przyciemnienia o przepuszczalnosci swiatla mniejszej niz 70%."
Także na przod trzeba posiadac atest ze przepuszczalnosc swiatła jest wieksza niz 70% , jednak tyl mozesz miec nawet zaspawany blacha lub oklejone folia OneWay vision ktora posiada przepuszczalnosc światła 50%
tak jak to wyglada w 90% samochodow firmowych.
Cilala ... jak w ciemnych samochodach przyciemnienie wszystkich szyb wyglada ciekawie tak w jasnych samochodach wyglada to kiepsko
chyba ze okleisz cały komplet :

OZPORZADZENIE MTiGM Z 1997 r.
W SPRAWIE WPROWADZENIA OBOWIAZKU STOSOWANIA POLSKICH NORM BRANZOWYCH(Dz. U. 160 z pózniejszymi zmianami) BN-76/3626-07
"Kierowca auta osobowego musi ze swego miejsca miec niczym nie ograniczone pole widzenia
w obrebie kata 180 stopni od 90 stopni z lewej strony przez przód do 90 stopni z prawej strony."
PRAWO O RUCHU DROGOWYM art.66 ust.1 pkt 5(Dz. U. nr 98 poz.602)
"Pojazd uczestniczacy w ruchu ma byc tak zbudowany,
wyposazony i utrzymany,aby korzystanie z niego zapewnialo dostateczne
pole widzenia kierowcy oraz latwe,wygodne i pewne poslugiwanie sie
urzadzeniami do kierowania,hamowania,sygnalizacji i oswietlenia drogi
przy równoczesnym jej obserwowaniu."
REGULAMIN nr 46 EUROPEJSKIEJ KOMISJI GOSPODARCZEJ ONZ .
Wymagane pola widzenia kierowcy: "Do przodu od miejsca kierowcy
w promieniu 180 stopni i do tylu w lusterka wsteczne i wymóg wyposazenia
pojazdu w lusterko wsteczne po prawej stronie pojazdu,
o ile lusterko wewnetrzne nie zapewnia dostatecznej widocznosci do tylu."
REGULAMIN nr 43 EUROPEJSKIEJ KOMISJI GOSPODARCZEJ ONZ .
"Na szybach innych niz przednie i nie majace wplywu na pole widzenia
kierowcy mozna stosowac przyciemnienia o przepuszczalnosci swiatla mniejszej niz 70%."
Także na przod trzeba posiadac atest ze przepuszczalnosc swiatła jest wieksza niz 70% , jednak tyl mozesz miec nawet zaspawany blacha lub oklejone folia OneWay vision ktora posiada przepuszczalnosc światła 50%
tak jak to wyglada w 90% samochodow firmowych.
Cilala ... jak w ciemnych samochodach przyciemnienie wszystkich szyb wyglada ciekawie tak w jasnych samochodach wyglada to kiepsko
chyba ze okleisz cały komplet :

-

chomik - Fanatyk
Chomik, była naprawdę długa dyskusja na ten temat, z czego m.in. ja poświęciłem się i wykonałem telefon do komendy wojewódzkiej żeby podrążyć temat. I żeby było zgodnie z prawem wszystko to MUSZĄ mieć atest, nawet jeśli są z tyłu.
Wiem że w praktyce każdy na to leje, ja również, a 99,9% policjantów w drogówce też się o to nie przyczepia, bo wychodzą właśnie z takiego założenia jak Ty, że skoro wersje Van, albo samochody przedstawicieli handlowych mają często cały tył w reklamach, to można zrobić z szybami cokolwiek. No a tak nie jest niestety.
Co całkowicie nie zmienia faktu że jak będę zmieniał folię to pójdzie 80% przyciemnienia i nie będę sobie dupy zawracał atestem
Wiem że w praktyce każdy na to leje, ja również, a 99,9% policjantów w drogówce też się o to nie przyczepia, bo wychodzą właśnie z takiego założenia jak Ty, że skoro wersje Van, albo samochody przedstawicieli handlowych mają często cały tył w reklamach, to można zrobić z szybami cokolwiek. No a tak nie jest niestety.
Co całkowicie nie zmienia faktu że jak będę zmieniał folię to pójdzie 80% przyciemnienia i nie będę sobie dupy zawracał atestem

-

Opik - Members
• Strona 1 z 1