Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
homologacja na reflektory
witam. Zastanawiam się nad kupnem jakichs innych lamp do mojego golfa i chciałbym sie dowiedzieć jakie rodzaje homologacji są dopuszczone w polsce...żeby nie było tak ze kupie a potem mi za to zabiorą dowód;/
- iracz
Z moich doświadczeń wynika, że wymagany jest znak homologacji E czyli np. E1, E20, E3. Ogólnie mówiąc homologacja kraju europejskiego o ruchu prawostronnym czyli nie Anglia.
Natomiast to, że jest znak homologacji Niemiec (E1) a pojazd rejestrowany jest w Polsce nie ma znaczenia - wszystkie nasze Golfy musiały by trafiać na żądania wymian wszystkich lamp! Tak się nie dzieje!
Czyli sumując - byle była lampa nie z Wielkiej Brytanii ani tym podobnego państwa.
Jakkolwiek, ciekaw jestem dalszych opinii.
Natomiast to, że jest znak homologacji Niemiec (E1) a pojazd rejestrowany jest w Polsce nie ma znaczenia - wszystkie nasze Golfy musiały by trafiać na żądania wymian wszystkich lamp! Tak się nie dzieje!
Czyli sumując - byle była lampa nie z Wielkiej Brytanii ani tym podobnego państwa.
Jakkolwiek, ciekaw jestem dalszych opinii.
-

Zico63 - Members
dokładnie jest jak mówi Zico63. W europie dopuszcza się reflektory przednie z oznaczeniami od E1 do E20. Jednak lampy o oznaczeniu E11 są dopuszczone tylko w krajach z lewostronnym ruchem pojazdów i niemogą być używane w samochodach zarejestrowanych poza tymi krajami ... tj. niemożesz kupić anglika , zarejestrować go w Polsce , zrobić przekładke ale nie zmienić lamp. A oto tabela oznaczeń reflektorów :

-

Aro - VIP
- Rocznik: 2000
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
a jak to ejst z tymi homologacjami? dostaje sie jakis papierek na lampy i trzeba w dowodzie trzymac? czy jak?
Papier ścierny: kilka złotych, Golf mk3: kilka tysięcy złotych, ścierać z niego lakier
Bezcenne 
>>mk3 abd by Dam88 <<
Bezcenne 
>>mk3 abd by Dam88 <<
-

Dam88 - VIP
Dam88, w niemczech może tak bo dostałem z moim golfem stos dokumentów od lamp ale w polsce nie jest to konieczne
-

marcinkoz2910 - Members
aha...czyli ja kupie lampy itp.....to teczek papierow nie bede musial ze soba wozic? 

Papier ścierny: kilka złotych, Golf mk3: kilka tysięcy złotych, ścierać z niego lakier
Bezcenne 
>>mk3 abd by Dam88 <<
Bezcenne 
>>mk3 abd by Dam88 <<
-

Dam88 - VIP
aha czyli wszystkie rodzaje homologacji oprócz e11, a właśnie widzialem na allegro zaje...
http://moto.allegro.pl/item496692648_la ... snica.html
reflektory tylko że z homologacją E11.
A homologacja jest wytłoczona na reflektorze
http://moto.allegro.pl/item496692648_la ... snica.html
reflektory tylko że z homologacją E11.
A homologacja jest wytłoczona na reflektorze
Ostatnio edytowano 7 gru 2008, o 14:42 przez iracz, łącznie edytowano 1 raz
- iracz
iracz napisał(a):a właśnie widzialem na allegro zaje..
czyli sprowadzone
iracz napisał(a):A homologacja jest wytłoczona na reflektorze
dokładnie w prewym lub lewym dolnym rogu lampy.
-

Aro - VIP
- Rocznik: 2000
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
tak panowie nie sa potrzebne zadne dokumnety bo owa homologacje wozicie ze soba na tych lampach juz
czesto prdoucenici robia je w gornej czesci (tam gdzie maska przykrywa klosz) kiedys szukalem i juz bylem przerazony ze moje nie maja, otwieram maske i ulga 
czesto prdoucenici robia je w gornej czesci (tam gdzie maska przykrywa klosz) kiedys szukalem i juz bylem przerazony ze moje nie maja, otwieram maske i ulga 
-

Imper - Members