Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
zeruje zegary przy odpaleniu
Panowie i panie mój problem wygląda nastepująco podczas odpalenia rozrusznik przeciąga. Zeruje zegary kilometrów i zegarek czasowy. Wymieniłem aku na 74 ampery. Zmieniłem klemy na nowe. Wymieniłem rozrusznik na nówke. Ładowanie ma na poziomie 1.6 przy włączonym podgrzewaniu tylnej szyby i włączonym nadmuchu w środku. Obawiam sie, że pewnego dnia nieodpali wcale jak przyjdą wieksze mrozy. Proszę o pomoc. Z góry dziekuję.
Ostatnio edytowano 19 sty 2013, o 15:53 przez hanawald, łącznie edytowano 1 raz
Mój GOLF moj-golf/joker-1-9-tdi-t61143.html
-

hanawald - Members
- Rocznik: 97
- Silnik: 1.9 tdi
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
-

chomik - Fanatyk
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
własnie pokazywało na włoczonym silniku itd 1.6 prawdopodobnie ampera.
[ Dodano: 2013-01-19, 13:18 ]
mechanik podłoczył pod kable jakies uzodzenie od sprawdzenia ładowania.i na wskazniku pokazało 1.6
[ Dodano: 2013-01-19, 13:18 ]
mechanik podłoczył pod kable jakies uzodzenie od sprawdzenia ładowania.i na wskazniku pokazało 1.6
-

hanawald - Members
A on napewno potrafi obsługiwać miernik ?
Tam nie ma jednej pozycji. Mierzysz napiecie to ustawiasz na volty ( jeszcze zalezy jaki prąd czy stały czy zmienny - w aucie masz akurat stały). A jak chcesz zmierzyć natężenie to ustawiasz Ampery. Opór to Ohmy i tak dalej i tak dalej.
Na odpalonym na klemach powinno byc 14,4 bez włączania "większych" odbiorników typu swiatła, ogrzewanie , itd.
Albo masz całkiem popsute ładowanie albo mechanik nie ptrafi do konca obslugiwac miernika lub urządzenie jest nie sprawne.
Tyle że gdyby WCALE nie ładowało to po paru godzinach jazdy AKU już by całkiem padł.
Możliwe też że padło Ci wzbudzenie i ładuje tylko na obrotach powyżej 2200. - nie zauwazyłes może takiej przypadłości ? ?
Niech ci ktoś porządnie zmierzy to napecie ładowania. Jesli jest zbyt niskie to możliwe że regulator wraz ze szczotkami jest do wymiany.
Popatrz też czy nie są zaśniedziałe kable przy alternatorze itd.
Jak narazie nic wiecej nie przychodzi mi do głowy.
Posprawdzaj wszystko i sie odezwij.
Pozdrawiam .
Tam nie ma jednej pozycji. Mierzysz napiecie to ustawiasz na volty ( jeszcze zalezy jaki prąd czy stały czy zmienny - w aucie masz akurat stały). A jak chcesz zmierzyć natężenie to ustawiasz Ampery. Opór to Ohmy i tak dalej i tak dalej.
Na odpalonym na klemach powinno byc 14,4 bez włączania "większych" odbiorników typu swiatła, ogrzewanie , itd.
Albo masz całkiem popsute ładowanie albo mechanik nie ptrafi do konca obslugiwac miernika lub urządzenie jest nie sprawne.
Tyle że gdyby WCALE nie ładowało to po paru godzinach jazdy AKU już by całkiem padł.
Możliwe też że padło Ci wzbudzenie i ładuje tylko na obrotach powyżej 2200. - nie zauwazyłes może takiej przypadłości ? ?
Niech ci ktoś porządnie zmierzy to napecie ładowania. Jesli jest zbyt niskie to możliwe że regulator wraz ze szczotkami jest do wymiany.
Popatrz też czy nie są zaśniedziałe kable przy alternatorze itd.
Jak narazie nic wiecej nie przychodzi mi do głowy.
Posprawdzaj wszystko i sie odezwij.
Pozdrawiam .
Mój golfik
-

slawek5t - Members
sławku przepraszam cie ja zle zapisałem moja wina ładowanie miał 14.6.na swojim mierniku.akumulator wyjołem i ładuje zobacze rano.juz teraz stawiam na stacyjke tak jak mata pisze.wszystko mam wymienione na nowe sprzegiełko na alternatoze było wymieniane latem i tez nuwke załozyłem rozrusznik klemy itd.jeszcze troche to bedzie jak z fabryki
[ Dodano: 2013-01-19, 19:36 ]
muszę dodac ze tak sie dzieje podczs niskich temperatur
[ Dodano: 2013-01-19, 19:36 ]
muszę dodac ze tak sie dzieje podczs niskich temperatur
-

hanawald - Members
to ze ma 14.6 na ladowaniu nie znaczy ze aku jest sprawny
moze byc ze w aku elektrody zaczynaja juz umierac lub robisz za malo km by alternator mogl mu oddac to co dal na rozruch
moze byc ze w aku elektrody zaczynaja juz umierac lub robisz za malo km by alternator mogl mu oddac to co dal na rozruch
-

strzeliniasty - Members
wczoraj odłoczyłem aku zabrałem do domu podłoczyłem do prostownika.ładował sie cało noc .autko stało na dwoże .podłoczyłem rano aku i odziwo mk3 zapalił bez żadnych problemów.najbardziej dziwi mnie to ze aku ma dopiero 7 miesiecy.ja już zgupiałem
-

hanawald - Members
Kiepska jakość aku (trzyma prąd lecz krotko) lub coś ciągnie prąd na postoju - znów miernik w rączkę
Zmierz ten pobór oraz napiecie na aku rano, przed odpaleniem. - zobaczymy jak sie trzyma po wychlodzeniu.
Zmierz ten pobór oraz napiecie na aku rano, przed odpaleniem. - zobaczymy jak sie trzyma po wychlodzeniu.
Mój golfik
-

slawek5t - Members
wstawiłem autko do mechanika wczoraj wieczorem i czekam na telefon .po odbize opisze co znalazł ewentualnie .i co naprawił
[ Dodano: 2013-01-22, 14:00 ]
w mojim problemie była błachostka lampka w bagazniku ciogneła prąd.to znaczy po zamknieciu bagażnika nie zawsze sie wyłaczała.narazie odłoczyłem lampke.i dwa dni z rana przy mrozach jest ok jak by reko odjoł
[ Dodano: 2013-01-22, 14:00 ]
w mojim problemie była błachostka lampka w bagazniku ciogneła prąd.to znaczy po zamknieciu bagażnika nie zawsze sie wyłaczała.narazie odłoczyłem lampke.i dwa dni z rana przy mrozach jest ok jak by reko odjoł
-

hanawald - Members