Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Zawór N75, N109
Mój problem z odpaleniem auta powoli się wyjaśnia, rozrząd jest ustawiony jak był, nie przeskoczył nic. Problem tkwi w zaworze N75 lub N109. Pompa paliwo zasysa a nie podaje na wtryski. Odłączyłem N109 i dałem plus bezpośrednio z aku - nic, wyciągnąłem ten tłoczek z N109 dalej nic. Wyciągnąłem sterownik wczoraj i przelutowałem, jest mała poprawa bo dziś odpalił Mi normalnie, zawsze miałem tak że jak włączałem zapłon, N75 mi cykał cały czas, wczoraj miałem tak że nie cykał Mi wcale, a dziś cyknął pare razy i przestawał. Ale raz było tak że cały czas cykał i odpalił normalnie, na początku chodził dobrze, zacząłem się cieszyć że działa auto, a nagle zaczął szarpać silnikiem, obroty zaczęły dziwnie skakać i zdechł. Ponowna próba nie przyniosła efektu gdyż zawór N75 już nie cykał. Nie mam pojęcia co jest nie tak.. Możliwe że to przez N75 ?
-

daniel9415 - Czytacz
Zawor n75 jest od sterowniem turbiny i nie nic wspolnego z odpalaniem. Ja bym bardziej stawiql na n109. Jest to zawor ktory odcina paliwo podczas gaszenia.
To ze n75 raz cyka a drugi raz nie to byc moze sie zacina. Mozna go rozebrac i sprawdzic czy sprezynka w srodku nie pekla.
To ze n75 raz cyka a drugi raz nie to byc moze sie zacina. Mozna go rozebrac i sprawdzic czy sprezynka w srodku nie pekla.
-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Golf sprawdzony pod kompem, wywaliło błąd :
00765-Modulating Piston Movement Sensor (G149)
Czujnik położenia nastawnika dawki
Znajomy mówił że to wina instalacji, nie wiem co o tym myśleć..
00765-Modulating Piston Movement Sensor (G149)
Czujnik położenia nastawnika dawki
Znajomy mówił że to wina instalacji, nie wiem co o tym myśleć..
-

daniel9415 - Czytacz
Jest to blad zwiazany z nastawnikem. Albo uszkodzona pompa wtryskowa, albo przerwa w instalacji. Ja bym zaczal od sprawdzenia kablokogii czy gdzies nie jest przerwana lub uszkodzona.
-

palio - Administrator
tak też jutro zrobię
Ale możliwe że pompa uszkodzona skoro bierze ropę ale nie podaje jej na wtryski?
Ale możliwe że pompa uszkodzona skoro bierze ropę ale nie podaje jej na wtryski?-

daniel9415 - Czytacz
Panowie, golf pali.. Niezła głupota mała była, a tyle się grzebałem i sprawdzałem
Kabelki od nastawnika, wyglądają jakby przegryzione przez coś, ale w drugim miejscy również widać przegryzione. Może się w coś wkręciły ? W wiatrak chłodnicy ?
Tyle że jest jeszcze jedna sprawa, Golf ciągnie tylko do 3,5tyś, myślicie że dlatego że stał trochę czasu niejeżdżony ?
Kabelki od nastawnika, wyglądają jakby przegryzione przez coś, ale w drugim miejscy również widać przegryzione. Może się w coś wkręciły ? W wiatrak chłodnicy ?
Tyle że jest jeszcze jedna sprawa, Golf ciągnie tylko do 3,5tyś, myślicie że dlatego że stał trochę czasu niejeżdżony ?
-

daniel9415 - Czytacz
A może i tak, jechałem teraz i tak sprawdziłem to na każdym biegu do 3.5tyś i siły jakby też nie miał, nie wgniata Mnie w fotel jak przedtem 

-

daniel9415 - Czytacz
Na poczatek sprawdz wszystkie wezyki idace od n75 czy sa cale i szczelne. Jezeli auto to 90ps to glowna przyczyna jest sam zaworek n75. Podejrzewam, ze padla w nim sprezynka i stad ten problem. Jak masz mozliwosc to podmien na inny sprawny bedziesz mial wtedy 100% pewnosc.
Ewntualnie zrob logi dynamiczne grupy 010, 003, 008 i 011 kazdy z osobna od 1400 do 4000 obr/min oczywisciejak to mozliwe.
Ewntualnie zrob logi dynamiczne grupy 010, 003, 008 i 011 kazdy z osobna od 1400 do 4000 obr/min oczywisciejak to mozliwe.
-

palio - Administrator
To i tak nic nie da. Auto sprawdzamy pod obciazeniem.
Mozesz sprawdzic n75 domowym sposobem: wyjmij go imjak masz kompresor to tam gdzie idzie niebieski wezyk dmuchnij w tak rurke powietrze powinno pojsc jednym wyjsciem. Jak wyjdzie dwoma to wiadomo ze n75 jest do wymiany.
Mozesz sprawdzic n75 domowym sposobem: wyjmij go imjak masz kompresor to tam gdzie idzie niebieski wezyk dmuchnij w tak rurke powietrze powinno pojsc jednym wyjsciem. Jak wyjdzie dwoma to wiadomo ze n75 jest do wymiany.
-

palio - Administrator