Własnie, znajduje się pod maską obok zbiornika wyrównawczego spryskiwaczy
Zawór
[ Dodano: 2008-06-13, 20:57 ]
mała poprawka, nie spryskiwaczy a płynu chłodniczego. Sorki...
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Zawór G11 - do czego
TDI 1Z 90 KM
-

golfiak - Czytacz
golfiak napisał(a):Tak tak jak na fotce. Może to jakiś elektrozawór, taki jakby mieszek gumowy i wyłącza się lub włącza po zamknięciu maski.
G11 to czynnik chłodzący którm zalany jest układ chłodzenia (oryginalny made in VW) - a to co na fotce to czujnik ...
nigdy się tym czujnikiem nie interesowałem - ale wydaje mi się ze to czujnik otwarcia maski
-

leopard - Members
golfiak napisał(a):No to jak Ci tak do śmiechu to byś się bardziej postarał i coś znalazł, a po za tym to Niemcy nie są aż tak marnotrawni żeby na oznaczenie płynu chłodniczego zakładać specjalną wyprofilowaną osłonę....
osłona jest zabezpieczeniem przed poparzeniem w momencie kiedy ciśnienie w zbiorniczku wyrównawczym będzie zbyt wysokie - płyn wypłynie przez zawór bezpieczeństwa ...
BTW - nie widziałem jeszcze czujnika/zaworu G11 - jest mi do śmiechu ze względu na zbieżność oznaczeń - jeśli nie jesteś usatysfakcjonowany moim postem - postaraj się sam - i wyjasnij zagadkę oznaczenia G11

-

leopard - Members
Panowie! Nie denerwujcie się! G11 to naprawdę nazwa płynu chłodzącego V8B na bazie glikolu (stąd G), starsza wersja - zielona; potem był G12 czerwony. Jest to opisane "na bank" w instrukcji i książkach napraw.
Uwaga przy okazji: płyny są NIEMIESZALNE ze sobą ani z innymi płynami.
Kolega Leopard ma rację iż na schematach elektrycznych zawory są oznaczane jako G... i stąd nieporozumienie
W dodatku na tej osłonie widnieje rysunek oznaczający "POPATRZ DO INSTRUKCJI".
Pozdrowienia! zico
Uwaga przy okazji: płyny są NIEMIESZALNE ze sobą ani z innymi płynami.
Kolega Leopard ma rację iż na schematach elektrycznych zawory są oznaczane jako G... i stąd nieporozumienie
W dodatku na tej osłonie widnieje rysunek oznaczający "POPATRZ DO INSTRUKCJI".
Pozdrowienia! zico
-

Zico63 - Members
Czapla056 napisał(a):Witam mam golfa 1.9 tdi 110km co jakiś czas spada moc i musze wymieniać elektrozawór który steruje podciśnieniem tyrbiny wtedy jest ok. Co jest nie tak że te zawory się psują?
zdiagnozuj auto - zawory w 110 PS psuja sie bardzo rzadko ... znajdz przyczyne - nie usuwaj tylko skutku
-

leopard - Members
• Strona 1 z 1