Witam,
ostatnio zauważyłem że czasem czuć olejem w kabinie. Nie wiem dokładnie czy to silnikowy, wspomagania, czy może ropka.
Czuć go po odpaleniu po dłuższym staniu i przy wyższych obrotach. Na początku myślałem że zaciągam jakieś opary z zewnątrz ale coraz bardzie przekonany jestem ze to moja furka śmierdzi.
Ostatnio zauważyłem stojąc na światłach lekką chmurkę pary spod maski (być może jakaś woda chociaż na drodze raczej sucho było) natomiast jak zajrzałem pod maskę to niczego się nie dopatrzyłem. Myślę żeby pojechać z tym do jakiegoś szpenia.
Co o tym myślicie ?
Pozdrawiam
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Zapach oleju w kabinie
Artystyczne lakierowanie motocykli i samochodów
- mihmih
- Czytacz
Popatrz na spód auta czy nie masz wycieku z tyłu silnika lub ze skrzyni i olej może się zlewać na rurę wydechową i sie tam smażyć i stąd ten zapach i dymek. Pooglądaj dobrze cały silnik
-

marcinkoz2910 - Members
kruchy_ napisał(a):u mnie sie przewod z odmy zsunal i smierdzialo
odma to gdzieś okolice filtra oleju ? Z tym że plam nie zostawia... wyciek musi byc tak mały że olej zdąży się przegrzać zanim zacznie kapać.
- mihmih
- Czytacz
no to pewnie jest nie szelnośc przy turbinie... sprawdź...olej jak sie wypala to musi sie dostawać na rure wydechową...która połączona jest z turbina...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
ja mialem tak ciekl mi olej ze skrzyni i lecialo na tlumik i smrud byl nie samowity na poczatku myslalem ze cos z oponami sie pala
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
SotoM napisał(a):no to pewnie jest nie szelnośc przy turbinie... sprawdź...olej jak sie wypala to musi sie dostawać na rure wydechową...która połączona jest z turbina...
SotoM, za turbiną jest lekki wyciek, większy spod zaworów. Z obu olej leci na tą samą stronę. Być może tam się smarzy.
Czy to źle jak z turbiny wydostaje się olej ? Co by trzeba było zrobić ? Nie ma go aż tak dużo jak z uszczelki przy zaworach ale jednak. Dokręciłem dzisiaj opaski ale to niewiele pewnie da.
Pozdrawiam
- mihmih
- Czytacz
z turbiny leci....ale skad...
z zasilania olejem turbine , powrotu oleju z turbiny do silnika czy z czesci pompujacej(aluminiowej)??
a z ta pokrywa to nie zwlekaj - 30zł kosztuje uszczelka....nie żydź na nia i bedziesz miał po problemie....
z zasilania olejem turbine , powrotu oleju z turbiny do silnika czy z czesci pompujacej(aluminiowej)??
a z ta pokrywa to nie zwlekaj - 30zł kosztuje uszczelka....nie żydź na nia i bedziesz miał po problemie....
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
SotoM napisał(a):z turbiny leci....ale skad...z zasilania olejem turbine , powrotu oleju z turbiny do silnika czy z czesci pompujacej(aluminiowej)??
tak tak uszczeleczka jest na liście spraw pilnych. Jednak trzeba jeszcze znaleźć na nią troszkę czasu. Wokół turbiny są gumowe węże przez które jest pompowane powietrze. Właśnie przy nich widać osad oleju. Musi się wydostawać przez niedokręcone opaski. Jednak trzymają one gumę i też nie można ich skręcić na maxa bo pęknom. Troszkę je przyłapałem mocniej i teraz jak wymienie uszczelkę to umyję silnik i zobaczę czy jeszcze gdzieś olej ucieka.
- mihmih
- Czytacz
Jeśli chodzi o wycieki przy turbinie to zdejmij wszystkie węże odtłuść wszystko dokładnie i pozakładaj z powrotem, powinno pomóc mi przynajmniej pomogło. Wymień też uszczelke pod klawiaturą, tym samym zlikwidujesz wszytkie wycieki 

::s:c:h:w:a:r:z::mk:I:I:I::
-

DaMek - Czytacz
• Strona 1 z 1