Niedługo zbliża mi się wymiana oleju. Dotychczas lałem Motula 10W40 semi syntetic.
Kolega przesiadł się na olej syntetyczny (w mercedesie, przebieg koło 300 tys) i zachwala to przejście. Auto lepiej się zbiera, mniej pali oleju.
U mnie spalanie oleju nie występuje, nie muszę nic dolewać pomiędzy wymianami. Czy opłaca mi się wlać syntetyka ? Kolega uzasadnia, ze bedzie to lepsza opcja, bo to dużo 'szlachetniejszy' olej.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Tematow o tym duuuuuuuzo.
Ja wlalalem 5W40 Motula, to juz moja druga zmiana i ciamka mniej oleju niz na polsyntetyku. Od wymiany do wymiany (ok. 12kkm) starcza mi cala banka 5l oleju na uzupelnienie silnika, filtru (mam wieksza puszke, bo jest jeszcze taki filtr z mniejsza rowniez pasujacy do podstawki), oraz dolewki i zawsze cos zostanie. W zimie o wiele lepszy rozruch.
Ja wlalalem 5W40 Motula, to juz moja druga zmiana i ciamka mniej oleju niz na polsyntetyku. Od wymiany do wymiany (ok. 12kkm) starcza mi cala banka 5l oleju na uzupelnienie silnika, filtru (mam wieksza puszke, bo jest jeszcze taki filtr z mniejsza rowniez pasujacy do podstawki), oraz dolewki i zawsze cos zostanie. W zimie o wiele lepszy rozruch.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
- Bradley
- Fanatyk
ten wiekszy filtr ma zaworek by przy wymianie olej nie cofał sie
tak brat w audi teżna rakim smiga i chwali sobie zimą lepiej palił
i cichszy był ma 1z w
tak brat w audi teżna rakim smiga i chwali sobie zimą lepiej palił
i cichszy był ma 1z w

Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
Klepie troche ciszej. Glownie chodzilo o poprawienie rozruchu zima i problemy z podwieszaniem zaworow jak olej ma <70C a woda juz dawno 90C.
Jezdzi, dodatkow myjacych ma tyle samo co polsyntetyk, norme dla VW spelnia, to nie widze problemu. Ciezko powiedziec ile pali bo roznie jezdze. W dlugiej trasie ostatnio udalo mi sie zejsc do 4,6l Tak w mieszanej od 5,5 do 6,5.
Mam program i 216tki.
Jezdzi, dodatkow myjacych ma tyle samo co polsyntetyk, norme dla VW spelnia, to nie widze problemu. Ciezko powiedziec ile pali bo roznie jezdze. W dlugiej trasie ostatnio udalo mi sie zejsc do 4,6l Tak w mieszanej od 5,5 do 6,5.
Mam program i 216tki.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++
- Bradley
- Fanatyk
• Strona 1 z 1