Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
wywala plyn chlodzacy
witam wszystkich.ostatnio po przejechniu miom golfem kilkudziesiecu kilometrow zauwazylem ze temperatura dziwnie skacze.miedzy 70 a 80 stopni celcjusza.stanolem i odkrecilem korek wlewu cieczy chlodzacej a tu wylecial jak z fonntanny..teraz za kazdym razem jak dolewam plynu do chlodnicy to mi go momentalnie wypluwa przez zbiorniczek,wentylatory sie nie wlaczaja a temperatura wacha sie miedzy 90 a 100 stopni.moze ktos pomoze co to moze byc.uszczelke pod glowica wymienilem rok temu i zrobilem na niej jakies 15 000km stan oleju sie nie podnosi wiec to chyba nie to.co to moze byc?z gory dzieki
- tomki777
- Berbeć
Re: wywala plyn chlodzacy
tomki777 napisał(a):witam wszystkich.ostatnio po przejechniu miom golfem kilkudziesiecu kilometrow zauwazylem ze temperatura dziwnie skacze.miedzy 70 a 80 stopni celcjusza.stanolem i odkrecilem korek wlewu cieczy chlodzacej a tu wylecial jak z fonntanny..teraz za kazdym razem jak dolewam plynu do chlodnicy to mi go momentalnie wypluwa przez zbiorniczek,wentylatory sie nie wlaczaja a temperatura wacha sie miedzy 90 a 100 stopni.moze ktos pomoze co to moze byc.uszczelke pod glowica wymienilem rok temu i zrobilem na niej jakies 15 000km stan oleju sie nie podnosi wiec to chyba nie to.co to moze byc?z gory dzieki
Trzeba ustalić,czy silnik nie przegrzewa się,np. z powodu zacinającego się termostatu.
Jeśli nie-prawdopodobnie to właśnie uszczelka bądź nieszczelność samej głowicy.
Wtedy gazy wydechowe dostają się do chłodziwa
Sprawdź też,czy czasem zaworek w korku jest sprawny.
Zrób test:
Przy właściwym stanie płynu chłodniczego nagrzej silnik na postoju -przygazuj go trochę ale bez korka na zbiorniczku.
Jeśli będzie "fontanna"- to niestety musisz zdejmować głowicę
Nie mam GG ale coś trzeba było wpisać..
- Kutasinski
- Czytacz
rozumiem kolego.dzieki za pomoc.przypuszczam ze to moze byc uszczelka ale szukam jescze dalej przyczyny.zastanawia mnie jedna rzecz bo w ukladzie chlodzenia tak jakby nie bylo obiegu i te wentylatory...powinny sie wlaczyc a tu uparte nie chca.jesli padl termostat i nie otwiera to czy objawy beda identyczne?czy jest jakis czujnik i gdzie ktory odpowiada za prace wentylatorkow?bezpieczniki mam ok wszystkie.co moge jeszcze sprawdzic bo nie ukrywam ze wymiana uszczelki mi nie na reke bardzo.
- tomki777
- Berbeć
Ale żeś się uparł na te wentylatory.
Z Twojego postu wynika,że mimo iż temperatura silnika nie przekracza zbytnio właściwego zakresu, płyn jest wyrzucany przez zbiorniczek.
W czasie jazdy możesz nie słyszeć pracy wentylatora,nawet,gdy stoisz na światłach.
Dlatego zrób,tak,jak napisałem.
Wtedy dowiesz się,czy płyn jest wyrzucany z powodu przegrzania (a wskaźnik działa źle),czy wyrzuca z powodu narastania ciśnienia w układzie.
Wtedy przegrzewać się może a nie musi a płyn wywalać będzie.
I jeszcze jedno: nie baw się zbytnio w odkręcanie korka na gorącym silniku..
Ps.Jak już wykonasz test na postoju-opisz efekty.
Wentylatory w dieslu włącza się nieprędko-nagrzewa się on wolniej niż benzyniak.
Za to będziesz mógł stwierdzić na 100% czy wentylatory włączają się.
Z Twojego postu wynika,że mimo iż temperatura silnika nie przekracza zbytnio właściwego zakresu, płyn jest wyrzucany przez zbiorniczek.
W czasie jazdy możesz nie słyszeć pracy wentylatora,nawet,gdy stoisz na światłach.
Dlatego zrób,tak,jak napisałem.
Wtedy dowiesz się,czy płyn jest wyrzucany z powodu przegrzania (a wskaźnik działa źle),czy wyrzuca z powodu narastania ciśnienia w układzie.
Wtedy przegrzewać się może a nie musi a płyn wywalać będzie.
I jeszcze jedno: nie baw się zbytnio w odkręcanie korka na gorącym silniku..
Ps.Jak już wykonasz test na postoju-opisz efekty.
Wentylatory w dieslu włącza się nieprędko-nagrzewa się on wolniej niż benzyniak.
Za to będziesz mógł stwierdzić na 100% czy wentylatory włączają się.
Ostatnio edytowano 15 kwi 2012, o 16:33 przez Kutasinski, łącznie edytowano 1 raz
- Kutasinski
- Czytacz
Możesz zaopatrzyć się w literaturę Wydawnictw Komunikacji i Łączności z serii "Naprawiam Sam.
Vw Golf /Vento-poszukaj w necie!
Najpierw sprawdź wg. moich wskazówek a jak zdejmiesz głowicę-zawieź ją do zakładu,by sprawdzili szczelność płaszcza wodnego!
Z tego co pamiętam głowice w dieslu zbytnio nie lubią planowania i należy pamiętać o uszczelce właściwej grubości (wystawanie tłoków).
A tak na marginesie,zwróć uwagę,czy chłodnica spełnia jeszcze swoją rolę
Vw Golf /Vento-poszukaj w necie!
Najpierw sprawdź wg. moich wskazówek a jak zdejmiesz głowicę-zawieź ją do zakładu,by sprawdzili szczelność płaszcza wodnego!
Z tego co pamiętam głowice w dieslu zbytnio nie lubią planowania i należy pamiętać o uszczelce właściwej grubości (wystawanie tłoków).
A tak na marginesie,zwróć uwagę,czy chłodnica spełnia jeszcze swoją rolę

- Kutasinski
- Czytacz
Najważniejsze to głowice zawieźć do szlifu przed ponownym montażem,a co do książki w pdf to chyba mam jakąś na chomiku,wystarczy kliknąć w podpis i poszukać
Mój Panzerwagon moj-golf/butelkowy-mkiii-zybiego-t40942.html
-

zybi - Badacz tematu
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
• Strona 1 z 1