Moderator: Moderator
• Strona 2 z 2 • 1, 2
ja bym zalał na twoim miejscu ten sam co mialeś, ja jeżdże na castrolu cały czas 

SPRZEDAM >Black VW Golf III GTD TD+IC<
-

kajtek - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
piotr0488 napisał(a):1. odkrec srube od spodu silnika ( umieszczona na misce olejowej)
2. czekaj azsplynie caly olej
3. odkrec filter oleju
4. gdy juz nie bedzie nigdzie olej ciekl to nalej troche nowego oleju do filta az sie przeleje ( nie bedziesz usial puznij dlugo krecic silniki przy rozruchu)
5.dokrec filter oleju (najlepiej dokrecac recznie)
6. wkrec srube spowrotem do miski olejowej
7. zalej silnik olejem (wchodzi ok 4,5 - 4,7 l)
8. sprawdz na mierniku ile masz oleju jak zamalo to dolej
9. pozalaniu olejem odpal silnik i niech chodzi ok 2 minut na wolych obrotach
10 KONIEC![]()
Kolega zapomniał dodać, że zanim zaczniesz zrobic wszystkie powyższe czynności odkręć wlew oleju na pokrywie klawaitury.
Ps. Dobrze ci radze pozosatń przy oleju castrol nie lej żadnego polskiego dziadostwa typu Lotos

::s:c:h:w:a:r:z::mk:I:I:I::
-

DaMek - Czytacz
no i chyba bagnet trzeba wyjac czy nie koniecznie:)
pzdr
[ Dodano: 2008-02-28, 16:50 ]
bagnet czyli miernik oleju tzreba wyciagnac
przed wykonaniem tych czynnosci mam racje czy nie bo chce byc pewny swojej amatorskiej wiedzy
pzdr
[ Dodano: 2008-02-28, 16:50 ]
bagnet czyli miernik oleju tzreba wyciagnac
przed wykonaniem tych czynnosci mam racje czy nie bo chce byc pewny swojej amatorskiej wiedzy-

CINKERS - Czytacz
Wiem, że temat się powtórzy po raz tysięczny pewnie ale zastanawiam się co zrobić.
Mój 1Z jest od 2007 roku w kraju, ja go posiadam jakieś 6 miesięcy. Z tego co wiem to cały czas lany był mineral GM 15w40. Zastanawiam się nad zmianą na półsyntetyk Valvoline. Silnik trochę głośno chodzi na mineralu no i wiadomo - nie jest to zbyt dobre dla turbiny. Dlatego zastanawiam się czy po tak długim czasie mogę przejść na półsyntetyk? Wycieki oleju miałem tylko przy odmie ale teraz już jest zamontowana nówka i nie cieknie nic.
Mój 1Z jest od 2007 roku w kraju, ja go posiadam jakieś 6 miesięcy. Z tego co wiem to cały czas lany był mineral GM 15w40. Zastanawiam się nad zmianą na półsyntetyk Valvoline. Silnik trochę głośno chodzi na mineralu no i wiadomo - nie jest to zbyt dobre dla turbiny. Dlatego zastanawiam się czy po tak długim czasie mogę przejść na półsyntetyk? Wycieki oleju miałem tylko przy odmie ale teraz już jest zamontowana nówka i nie cieknie nic.
-

hellaflush - Gaduła
hellaflush, było kwadrylion razy o zmianie oleju...
Przede wszystkim to zacząłbym się zastanawiać dlaczego głośno chodzi, jak silnik będzie w porządku to nie ma wielkiej różnicy co go będzie smarować.
Jak pewny nie jesteś ile już jeździ na tym oleju i nie masz pewności co do przebiegu to możesz się naciąć po zmianie, jak wszystko z silnikiem ok to nie powinno się nic stać. Ew zrobisz mu mały remoncik jak coś będzie nie halo i będziesz śmigał "od nowa" na pełnym syntetyku
Przede wszystkim to zacząłbym się zastanawiać dlaczego głośno chodzi, jak silnik będzie w porządku to nie ma wielkiej różnicy co go będzie smarować.
Jak pewny nie jesteś ile już jeździ na tym oleju i nie masz pewności co do przebiegu to możesz się naciąć po zmianie, jak wszystko z silnikiem ok to nie powinno się nic stać. Ew zrobisz mu mały remoncik jak coś będzie nie halo i będziesz śmigał "od nowa" na pełnym syntetyku
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
W 1z lepiej rozgrzać silnik do 90 stopni a później odczekać jakiś czas i dopiero spuścić czy to obojętnie? 

-

hellaflush - Gaduła