Moderator: Moderator
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Piaggio napisał(a):Na rozgrzanym silniku odkręcam korek spustowy, czekam aż zleci cały olej, następnie jeszcze przez korek wlewowy sprężarka wtlaczam powietrze( zawsze jeszcze troszkę oleju zleci ) zakładam nowy filter zalewam olej i wchodzi mi za każdym razem 4 litry i stan jest max, może źle spusźczam? Jeśli tak poprawcie mnie, choć uważam że całkowicie całego oleju nie spuści się nigdy, no chyba że odkręcajac miskę- ale wydaje mi się to bezsensowne, bo pozostały olej jest w znikomej ilości.
Ja to robie z reguły na zimnym silniku bo jak się prawidłowo mierzy stan oleju? Przecież wiadomo że na ciepłym olej jest rozgoniony po elementach które musi smarować i ile razy bym nie wymieniał zawsze wchodzą mi 4 litry i stan jest idealny ; )
-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
AdiK__ napisał(a):Piaggio napisał(a):Na rozgrzanym silniku odkręcam korek spustowy, czekam aż zleci cały olej, następnie jeszcze przez korek wlewowy sprężarka wtlaczam powietrze( zawsze jeszcze troszkę oleju zleci ) zakładam nowy filter zalewam olej i wchodzi mi za każdym razem 4 litry i stan jest max, może źle spusźczam? Jeśli tak poprawcie mnie, choć uważam że całkowicie całego oleju nie spuści się nigdy, no chyba że odkręcajac miskę- ale wydaje mi się to bezsensowne, bo pozostały olej jest w znikomej ilości.
Ja to robie z reguły na zimnym silniku bo jak się prawidłowo mierzy stan oleju? Przecież wiadomo że na ciepłym olej jest rozgoniony po elementach które musi smarować i ile razy bym nie wymieniał zawsze wchodzą mi 4 litry i stan jest idealny ; )
I na zimnym olej jest gest jak kupa to chyba logiczne, ze scieknie go wiecej i szybciej kiedy jest rozgrzany.
4l i stan na bagnecie w srodku to mi wyjdzie gdy po wymianie nie zaleje filtra olejem tylko wkrece pusty w podstawke. Tylko, ze po odpaleniu silnika nagle olej znika z bagnetu...
Jak zaleje 4,5l to mam ok 80% miarki bagnetu (od min do max)
VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
- Bradley
- Fanatyk
Dziś w pracy specjalnie sprawdziłem w katalogu Shella i Castrola, producent przewidział 4.3l na kompletnie suchy silnik, więc zastanawiające jest to co piszecie
-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi