Moderator: Moderator
• Strona 2 z 2 • 1, 2
ja mialem jush nie dawno uszczelnianie pompy wiec chyba nie sproboje tego bio
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
...jeśli chodzi o paliwo bio to żona ma mk2 zwykły Dieselek i tankujemy do niego bioester na Bliskiej. Po kilku tankowaniach zauważyłem lekkie sączenie na przelewach od wtryskiwaczy ale przy różnicy cenowej jaka jest obecnie to warto moim zdaniem tankować to paliwo... Przy chłodnych porankach trzeba dłużej pokręcić żeby odpalił ale to wynika z wyższej temperatury zapłonu niż ON... koncepcja jest jednak taka żeby od wiosny do lata pomykać na bioestrze a na jesień wymiana filtra i przestawienie na ON a po zimie znów bioester... moim zdaniem nie ma się co bać tego paliwa bo w końcu to diesel więc ma się po prostu toczyć jak najtaniej
Mój GTI 2.0 16V ABF
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
-

czepi - Members
Ja oprócz golfa mam jeszcze polo 86c2f z silnikiem 1.4D oznaczenie 1W.
Czy do tego silnika tez mogę lać biopaliwo z Bliskiej? Nic się nie stanie?
Obecnie dojeżdżam codziennie do pracy 35 km w jedną stronę, czyli w obie 70 km. Na LPG spalanie mam ok. 9 l/100 km.
Zastanawiam się, czy nie będzie taniej jeździć zwykłym dieselkiem 1.4 - podobno spalanie w tych silnikach to ok. 4 l ropki na 100 km, więc na BIO będzie jeszcze taniej.
Co o tym myślicie?
Czy do tego silnika tez mogę lać biopaliwo z Bliskiej? Nic się nie stanie?
Obecnie dojeżdżam codziennie do pracy 35 km w jedną stronę, czyli w obie 70 km. Na LPG spalanie mam ok. 9 l/100 km.
Zastanawiam się, czy nie będzie taniej jeździć zwykłym dieselkiem 1.4 - podobno spalanie w tych silnikach to ok. 4 l ropki na 100 km, więc na BIO będzie jeszcze taniej.
Co o tym myślicie?
-

prezesik - Members
Z bio paliwem jest ten problem że w procesie produkcji, po estryfikacji trzeba wypłukać fazę glicerynową i prawidłowo robi się to wodą z tym że jest to proces kosztowny bo część wody miesza się z gotowym estrem, co z kolei skutkuje koniecznością odwirowania całości w wirówkach talerzowych. Jak już pisałem jest to dość kosztowny i długotrwały proces więc nasz Orlen wymyślił sobie tańszą i szybszą metodę a mianowicie płukanie kawasem. Niestety pewna ilość tego kwasu zostaje w finalnym produkcie. Dlatego też ester powoduje wycieki ponieważ rozpuszcza uszczelki z naturalnego kauczuku.
Co do pracy silnika mogę jedynie napisać własne doświadczenia.
W silniku 1Y nie widzę różnicy, AFN niestety na estrze pracuje wyraźnie gorzej (przynajmniej mój)
Co do pracy silnika mogę jedynie napisać własne doświadczenia.
W silniku 1Y nie widzę różnicy, AFN niestety na estrze pracuje wyraźnie gorzej (przynajmniej mój)
VW Power
-

Reiven - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
dadi321vw napisał(a):Nie lej tego to jest największy szajs kiedyś był temat o opale i niektórzy pisali że opał zło a nie którzy cos o bio i wyszło że to jest szajs i ja też tak uważam opał ja leje nie narzekam dodatki typu olej coś tam doleje i chdzi jeżeli już musisz to chciaż lej mieszake.
Fuck czy ty potrafisz gramatycznie zdania układać??????????
- darkker
- Badacz tematu
prezesik25 Ja w pracy jeżdżę polo86c2f z takim samym silnikiem jak Ty które ma lekko ponad450tyś i leje biopaliwo,a czasem zwykłe i nic się nie dzieje z autem.Robiłem nawet kiedyś taki mały test spalania i wyszło na korzyść biopaliwa.Odpalało tak samo,trochę dyma puścił,pachniało frytką,dynamika ta sama,elastyczność też,a spalanie średnie6na ON,a na biopaliwie5,5na100km.I też tankuje na Bliskiej.
Pozdro
Zapraszam do mnie.Moje MKIII: http://www.golf3.pl/topics2/wszystko-za ... t20834.htm
Zapraszam do mnie.Moje MKIII: http://www.golf3.pl/topics2/wszystko-za ... t20834.htm
-

GTI07 - Badacz tematu