walniety termostat???

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

walniety termostat???

Postprzez marcinkazimierz » 5 cze 2012, o 19:42

dzis w miescie przejechalem 10 km i i pokazuje mi 80 stopni max (14 stopni na dworze)jak bylo 30 to na trasie ledwo mi sie podnosilo ponad 90 . Nie zamyka mi termostatu??przy ilu powinien sie otwierać??
marcinkazimierz
Gaduła
 
Posty: 530
Dołączył(a): 27 kwi 2012, o 20:54
Lokalizacja: Lublin

walniety termostat???

 

Re: walniety termostat???

Postprzez K@mil » 5 cze 2012, o 19:51

marcinkazimierz napisał(a):dzis w miescie przejechalem 10 km i i pokazuje mi 80 stopni max (14 stopni na dworze)jak bylo 30 to na trasie ledwo mi sie podnosilo ponad 90 . Nie zamyka mi termostatu??przy ilu powinien sie otwierać??


Przed wymiana polecam sprawdzic odczyty z Komputera VAG
1) Engine > blok 007 > ost pozycja -temp silnika
2) Instrument > blok 003> trzecia pozycja-temp na liczniku

Te temp maja sie równać oczywiście w granicy bledy + - 5stopni
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Postprzez xxhooliganxx » 5 cze 2012, o 20:43

Teraz bede wiedzial jak to sprawdzic, bo u mnie tez max temp to 80 stopni, bez wwzgledu na dlugosc trasy czy tez dynamike jazdy...

Pytanie tylko do czego to moze doprowadzic ?
xxhooliganxx
Czytacz
 
Posty: 31
Dołączył(a): 13 mar 2012, o 19:39
Lokalizacja: Piła

Postprzez marcinkazimierz » 5 cze 2012, o 22:09

zrobilem maly eksperyment :odpalilem samochod wystudzony po 2 minuta waz górny zbiorniczek wyrównawczy zaczol sie robic mocno cieply, z ogrzewania zaczelo letnie powietrze wiac; waz mozna bez przeszkód naciskac. ale wskaznik temp ani drgnol. rozumiem ze termostat stoi otwarty?
marcinkazimierz
Gaduła
 
Posty: 530
Dołączył(a): 27 kwi 2012, o 20:54
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Opik » 5 cze 2012, o 22:29

albo czujnik zdechł
Avatar użytkownika
Opik
Members
 
Posty: 7058
Dołączył(a): 28 lis 2011, o 22:22
Lokalizacja: Lublin
Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez marcinkazimierz » 5 cze 2012, o 22:38

ale jak przejechalem 10km po miescie to podniosl sie do 80 wiec raczej dziala tylko termostat otwarty i silnik na wiekszej dawce chodzi mam racje???oki jutro kupie termostat
marcinkazimierz
Gaduła
 
Posty: 530
Dołączył(a): 27 kwi 2012, o 20:54
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Piaggio » 5 cze 2012, o 22:42

Temat Teromostatu wałkowany niejednokronie! no ale mniejsza o to, marcinkazimierz, zrób tak- rano gdy silnik bedzie zimny odpal go przejedz sie powiedzmy z 5 km niech wskazówka od temperatury wskoczy na 60-70 stopni, zatrzymaj sie i sprawdz dolny gumowy wąż od chlodnicy- jezeli jest ciepły- termostat do wymiany,( i jeżeli bedziesz go wymieniał wstawiaj od razu Wahlera!!) ale jeżeli jest zimny a gorny ciepły to znaczy że termostat trzyma a czujnik padł- sprawdzisz to też tak jak K@mil, napisal, owy czujnik(cztero pinowy) znajduje sie na wyjściu z silnika i jest prawdopodobnie z taka zołtka obwódka, :-)
oporniczek myk myk myk
WETO- skuterkowcom!!!!
Avatar użytkownika
Piaggio
Members
 
Posty: 1893
Dołączył(a): 15 mar 2008, o 21:41
Lokalizacja: Lidzbark Warmiński

Postprzez marcinkazimierz » 6 cze 2012, o 08:52

przejechalem 5 km pokazuje 65 stopni waz gorny do chlodnicy webasto rozgrzalo sie ale mocno cieplo nie parzaco, dolny zimny, sam juz niewiem co sie dzieje
marcinkazimierz
Gaduła
 
Posty: 530
Dołączył(a): 27 kwi 2012, o 20:54
Lokalizacja: Lublin

Postprzez slawek5t » 6 cze 2012, o 10:33

Czyli pewnie bedzie tak jak koledzy ci napisali.
Sprawdź ten czujnik.
Temp otwarcia to 87 stopni. Na wskazówce gdy zagrzejesz silnik powinno trzymac pion czyli (ok) 90 stopni i nie powinna iść ani niżej ani wyżej, zarówno w trasie jak i na mieście.
Mój golfik
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1993
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez marcinkazimierz » 6 cze 2012, o 17:17

w piatek podlaczam pod komputer moze walniety jest czujnik i wali dawke rozruchowa
marcinkazimierz
Gaduła
 
Posty: 530
Dołączył(a): 27 kwi 2012, o 20:54
Lokalizacja: Lublin

Postprzez seba65310 » 6 cze 2012, o 18:26

Ja mam dokładnie ten sam problem. Staje mi wskazówka na 81 i dalej nie idzie.
Na postoju rozgrzeje się do 90.
Wąż dolny jest zimny przy tych 80 stopniach. Termostat nawet wymieniłem, czujnik temperatury nowy oryginalny kupiłem i nadal to samo.
seba65310
Czytacz
 
Posty: 76
Dołączył(a): 20 kwi 2012, o 00:24
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez marcinkazimierz » 6 cze 2012, o 21:32

dzis kawalek dalel pojechalem pokazalo 80 stopni sprawdzilem cala chlodnica i waz cieply . czyli jezeli nie walniety wstaznik to termostat za wczesnie otwiera
marcinkazimierz
Gaduła
 
Posty: 530
Dołączył(a): 27 kwi 2012, o 20:54
Lokalizacja: Lublin

Następna strona

- - -



Powrót do Silniki diesla

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości