Cześć.
Mam małe pytanie, a mianowicie w silniku 1.9 64 km o oznaczeniu 1Y "ścięło" klin na wale korbowym na kole rozrządu przez co uszkodziło się wycięcie na klin.
Chciał bym się upewnić (przeglądnąłem tematy), czy mogę założyć wał od TDI 90 km 1Z (koło montowane na półksiężyc) do 1Y 64km (montowane na klin).
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
pasuje bez problemu , tylko najlepiej daj też stopy wału od tdi , tylko pytanie czy warto ci dłubać ten silnik , ale jeżeli to tylko dupowóz to wymiana wału nie powinna przynieść ci większego problemu , poza jedną rzeczą , jak robisz z silnikiem w samochodzie to jest baaardzo duże prawdopodobieństwo że będą ci spadać panewki półksiężycowe od luzu bocznego ,
ja próbowałem tak je założyć i się w końcu wkurzyłem i wyciągnąłem cały silnik bo ciągle spadały i nie chciały w zamkach siedzieć , dodatkowo na samochodzie bardzo możliwe że je uszkodzisz
,
ja próbowałem tak je założyć i się w końcu wkurzyłem i wyciągnąłem cały silnik bo ciągle spadały i nie chciały w zamkach siedzieć , dodatkowo na samochodzie bardzo możliwe że je uszkodzisz
,-

Pozor - Members
Silnik będzie wyciągnięty z auta, golfik robi codziennie minimum 130 km na dojazdy do pracy, a że reszta jest w dobrym stanie to zapadła decyzja o wymianie wału i zrobieniu głowicy..Pozor, dzięki wlk za odpowiedź.
-

hubi-1992 - Czytacz
-

Pozor - Members
Auto nie należny do mnie, tylko do wujka, siedział tam ori 1Y, jest prosty i nie ma się tu totalnie co psuć. Poza tym golf jest traktowany jako auto robocze, do jazdy nowa Octavia w garażu...
-

hubi-1992 - Czytacz
aha rozumiem
więc nic tylko wał tdi wstawić, zrobić remont głowicy i będzie dłużej służył jak octavia 
więc nic tylko wał tdi wstawić, zrobić remont głowicy i będzie dłużej służył jak octavia 
-

Pozor - Members
• Strona 1 z 1