Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
"TURBO dziura " O co chodzi
Problem mały, a może i ogromny rzadko dokuczliwy. Chodzi o to że przyspieszając najbardziej czuć to na 2 biegu bo tam przyspieszenie najbardziej czuć przy około 3 tysiącach obrotów czuć chwilowy jakby brak mocy, jakby na chwile przestało dmuchać turbo potem znów idzie. O co tu chodzi?? myślałem że może w danej chwili pobór paliwa jest największy i przez to brak mocy bo lekko regulowałem dawkę swojego czasu. Silnik 1.9TD AAZ turbo garrett t2 + boost pin.
- jaro201
- Czytacz
To jest normalne w każdym silniku doładowanym turbosprężarką że dolne obroty w twoim przypadku do 2.500 obr. są słabe z tego względu że układ paliwowy ma oryginalne ustawienia i tylko zmiana pompy coś w tym pomoże . jeżeli chcesz mieć mniejszą turbo dziurę pakuj w twójego aaz turbine VNT ze zmienną geometrią wtedy będzie czuć już ciągnięcie od 2000 tyś obr. niestety to diesel i tak już ma ciesz się że masz T3 bo tam jest turbo dziura do 3000 obr. ale potem petarda 

-

Pozor - Members
Spróbuj zwiększyc ciśnienie na turbinie do 0.8 bara wtedy będzie boost pin z turbiną ładnie współgrał
-

Pozor - Members
Ale głupoty wypisujecie.
Też mam AAZ , ori pompa czyli 9mm , ori wtryski i turbo K14 i mi od 1900obr/min ciągnie aż miło.
Żadnych spadków mocy aż do odcinki.
Rozwiązaniem będzie zwiekszenie doładowania (nie do 0.8 tylko do 1.3 , bo seryjnie jest 0.86 bar) i do tego zwiększenie dawki wtrysku, jeśli masz boostpin to rozumiem że masz go ustawionego na największą dawke. możesz również dać 2 podkładki między membrane a pin.
Jeśli to nie pomoże to posprawdzaj szczelność dolotu.
A jak to nie pomoże to sprawy mechaniczne wejdą w gre.
Też mam AAZ , ori pompa czyli 9mm , ori wtryski i turbo K14 i mi od 1900obr/min ciągnie aż miło.
Żadnych spadków mocy aż do odcinki.
Rozwiązaniem będzie zwiekszenie doładowania (nie do 0.8 tylko do 1.3 , bo seryjnie jest 0.86 bar) i do tego zwiększenie dawki wtrysku, jeśli masz boostpin to rozumiem że masz go ustawionego na największą dawke. możesz również dać 2 podkładki między membrane a pin.
Jeśli to nie pomoże to posprawdzaj szczelność dolotu.
A jak to nie pomoże to sprawy mechaniczne wejdą w gre.
-

k0la - Badacz tematu
dokładnie dowal ciśnienie do 1.2 bara jeżeli to dalej będzie słabo to sprawdź kompresję silnika czy pierścieni nie przyciera czasem
-

Pozor - Members
• Strona 1 z 1