Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Tdi 1Z
chciałem dziś zmienić świece żarowe w moim golfie, kupiłem nowy akumulator i przy okazji kupiłem też świece, przy odkręcaniu 1 i 4 odkręciły się elegancko a 2 i 3 ukręciły się nie da się ich ani odkręcić i wyjąć ani dokręcić, dalej siedzą w głowicy, mam nadzieję, że ma ktoś jakiś sposób bo nie mam kasy na ściąganie głowicy 

- krysiakwrc
- Czytacz
wykręc na siłę - jeśli gwinty poleciały - możesz poszukac zakładu gdzie wstrzelą ci nowe gwinty ... kiedyś takie usługi były bardzo popularne - szczególnie jeśli chodzi o ukręcone gwinty w silnikach zasilanych PB
-

leopard - Members
- krysiakwrc
- Czytacz
nie fajna robita ale da rede to wydłubac bez sciagania czapku. musiał byś jakoś wychratac ten drut ze srodka, kupic naprawdę dobre wiertełko i rozwiera srodek swecu - tylko na małych obrotach wiertara zeby nie urwało wiertła bo wtedy bedziesz juz kompletnie w dupie i czpka bedzie do zdięcia... w serwisie co pare dni tak robie przy silnikchac CDI w mietkach. szkoda ze nie nagrzałes najpierw dobrze silnika... tylko zrób sobie dobry dostep do tych swiec. farta masz ze to na 2 i 3 garze - przynajmniej na wierzchu...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
więc tak jak to wygrzebię i rozwiercę to co dalej?? a co do rozgrzania to nie wiem jedni piszą że na zimnym inni że na gorącym a ja odkręcałem na lekko ciepłym,
- krysiakwrc
- Czytacz
a jak nie można sruby odkręci - to co sie robi - mrozi czy sie grzeje aby zapieczenie puściło...
Ale teraz to ogrzaniu zapomnnij bo i tak juz masz świece pourywane teraz to juz tylko wiercenie zostało.
rowierci swiece na gwincie i potem cienkim śrybokręcikiem wydłubujesz resztkę. w razie czego gwint mozna poprawie gwintownikiem - tylko bedziesz musial sobie taki skombinować.
rozwiercanie najlepiej zacznij od wiertła 3 lub 4, za mocno nie naciskaj na wiertarkę i wolnymi obrotami z przerwami częstymi wierć.
a potem juz wiekszym 5 lub 6. tylko zmierz sobie głębokoś skoku gwintu co byś nie wział za duzego wiertła i nie rozwiercił gwintu w głowicy..
Ale teraz to ogrzaniu zapomnnij bo i tak juz masz świece pourywane teraz to juz tylko wiercenie zostało.
rowierci swiece na gwincie i potem cienkim śrybokręcikiem wydłubujesz resztkę. w razie czego gwint mozna poprawie gwintownikiem - tylko bedziesz musial sobie taki skombinować.
rozwiercanie najlepiej zacznij od wiertła 3 lub 4, za mocno nie naciskaj na wiertarkę i wolnymi obrotami z przerwami częstymi wierć.
a potem juz wiekszym 5 lub 6. tylko zmierz sobie głębokoś skoku gwintu co byś nie wział za duzego wiertła i nie rozwiercił gwintu w głowicy..
-

SotoM - Members
sprawa załatwiona świece rozwiercone bez ściągania głowicy opiłki wydmuchane , koszt wykręcenia dwóch świec to 150 zł 

- krysiakwrc
- Czytacz
no widzisz...i dało radę...
dobrze ze czapki nie sciagali...ale czasami bywa tak ze trzeba ja zwalic.
dobrze ze czapki nie sciagali...ale czasami bywa tak ze trzeba ja zwalic.-

SotoM - Members
mało brakowała i by była do zdjęcia bo końcówki świec powpadały i trzeba było kupić mocny magnes żeby je powyjmować ale dało radę i całe szczęście 

- krysiakwrc
- Czytacz
• Strona 1 z 1