Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
szum z komory silnika
Witam. Mam mały problem od ostatniej wymiany oleju przy jezdzie od 100km/h w gore słychać czasem jakiś szum,pisk(nie wiem jak to opisać) w komorze silnika co to może być?
Każdy ma hobby , każdy ma bzika. Ale nie jestem sam bo mam GOLFIKA 

- kaczor2991
- Berbeć
elf turbo diesel 15w 40. Jeżdżę na tym oleju od samego początku, olej i filtry sam sobie wymieniam!!

- kaczor2991
- Berbeć
dobrze masz szyby podomykane...
posprawdzaj wszystko tam gdzie rece wkładałeś moze czegoś nie dokreciłeś, nie przykreciłeś... chyba ze zbieg okoliczności i pekło ci złącze elastyczne na ukł.wydechopwym za turbospreżarką i słychać pracę turbo -gwizd,świst,szum...tak bynajmniej jest u mnie.
posprawdzaj wszystko tam gdzie rece wkładałeś moze czegoś nie dokreciłeś, nie przykreciłeś... chyba ze zbieg okoliczności i pekło ci złącze elastyczne na ukł.wydechopwym za turbospreżarką i słychać pracę turbo -gwizd,świst,szum...tak bynajmniej jest u mnie.-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Sotom ja mam np wszystko szczelne i też turbo słychać. Nie jakoś masakrycznie ale słychać świst. Ale kata mam wyciętego. A może to być też wina pasków. Kiedy wymieniałeś paski??
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
w ukł , wylotowym lub dolotowym wystarczy drobna nieszczelność i juz slychac turbawe... ale kto sie tym przejmuje...Procent napisał(a):ja mam np wszystko szczelne i też turbo słychać.
ja juz jeźdżę rok z połamanym złaczem elastycznym i słucham turbawy jak gwizda świszczac... 
-

SotoM - Members
To i może ja się podepnę. Od jakiegoś tygodnia również słyszę jakieś szumy i świsty dochodzące z silnika. Tak jest tylko i wyłącznie, gdy wcisnę mocniej gaz. Gdy delikatnie go rozpędzam to wszystko jest ok. Wychodzi na to, że może faktycznie to pochodzi od turbinki.
Pytanie: gdzie tych nieszczelności szukać? Gdzie dokładnie?
Pytanie: gdzie tych nieszczelności szukać? Gdzie dokładnie?
-

Blaszak - Berbeć
silnik chodzi ok i nie jest zajechany taki olej lał juz poprzedni własciciel silnik ma przejechane 260tyś ale chodzi jak złoto
szyby, klapa itp są domknięte. Sprawdze jeszcze osłone misy olejowej
[ Dodano: 2009-08-25, 20:49 ]
turbo jest szczelne i go nie słychac chyba ze krece go na maksymalnych obrotach to go słychac troche, złacze elastyczne tez całe
szyby, klapa itp są domknięte. Sprawdze jeszcze osłone misy olejowej [ Dodano: 2009-08-25, 20:49 ]
turbo jest szczelne i go nie słychac chyba ze krece go na maksymalnych obrotach to go słychac troche, złacze elastyczne tez całe

- kaczor2991
- Berbeć
to ja nie wiem - bez usłyszenia tego nurtujacego cie dźwieku nie pomoge...podiedź nim na warsztat na diagnoze. moze coś znajdą. zapłacisz parę zita za spr -naprawiać u nich tego nie musisz...
-

SotoM - Members
Jesli chodzi o swisty i szumy to dzisiaj jak wcisnalem gaz na 3 biegu to poczulem sie nagle jak w odrzutowcu tak "zasysal" powietrze. Pierwsza diagnoza - nieszczelnosc. No i jest.
Peknieta karbowana rurka od EGRu na odcinku 2cm, dmucha i chucha z niej ostro. Widocznie aluminiowa blaszka, ktora zaslepilem koncowy odcinek rurki okazala sie zbyt szczelna i cisnienie poszlo w boki na rurke.
Wieczorem jak silnik ochlonie wywale calkiem ta rurke i zaslepie bezposrednio kolektor wydechowy.
Peknieta karbowana rurka od EGRu na odcinku 2cm, dmucha i chucha z niej ostro. Widocznie aluminiowa blaszka, ktora zaslepilem koncowy odcinek rurki okazala sie zbyt szczelna i cisnienie poszlo w boki na rurke.
Wieczorem jak silnik ochlonie wywale calkiem ta rurke i zaslepie bezposrednio kolektor wydechowy.
VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
- Bradley
- Fanatyk