Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Szarpanie, nierówna praca na zimnym silniku, 1.9 TDI 1Z
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem nowy, to mój pierwszy post. Od kilku miesięcy mam Golfa III 1.9 TDI 90KM 1995r kombi. To moje drugie auto. Mam taki problem: dziś rano odpaliłem auto i silnik zaczął wariować, obroty skakały, kopcił na czarno. Przejechałem kawałek i jak się zagrzał trochę (do ok. 50st) to pracował normalnie. Już wcześniej miałem taki problem, sprawdzona była turbina, egr, kolektor, czyszczony nastawnik, czyszczone i zabezpieczone wszystkie styki. Ten problem pojawia się często jak pada deszcz, jest wilgotno. Dodam, że nie mam euromisy. Czy to może być wina czujnika temperatury wody? I wtedy na zimnym jest za mała dawka paliwa? A może po czyszczeniu nastawnika coś źle ustawili? Bo jak się zagrzeje do 90 st to ma obroty 1000 czasem lekko ponad, a powinien mieć mniejsze... Czasem jak jadę na 2 tak 20 km/h i puszczę gaz to lekko poszarpuje, wcisnę sprzęgło i to samo, po chwili się uspokaja. Jak przegazuję to obroty szybko spadają do 1200 a potem do 1000 bardzo pomału... Macie jakiś pomysł? Może to ten czujnik? Pomóżcie, proszę, bo ja już nie wiem czego szukać... A może gdzieś wchodzi wilgoć?
- roziwelet
- Czytacz
Podepnij vaga od tego trzeba zaczac zrob logi statyczne . wyglada to na zabrudzony nastawnik
Vag diagnostyka,czyszczenie nastawników, uszczelnianie pomp wtryskowych Vp37, naprawa skrzyń biegów. Wszelkie info PW..
-

krzyś - Members
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.9 TDI 1Z
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
podpinałem przed czyszczeniem nastawnika i wyskoczył błąd "czujnik drogi przesuwu regulacyjnego" czyli ta wskazówka w nastawniku no i potem wyczyścili mi nastawnik i nie było żadnych błędów, to było ze 3 tyg temu, nie wiem jak jest teraz...
[ Dodano: 2013-06-01, 16:06 ]
Ktoś jeszcze ma jakiś pomysł?
[ Dodano: 2013-06-03, 12:25 ]
Dzisiaj przesunąłem lekko nastawnik i obroty są w normie - 900rpm, czasami są tak 950 i silnik lekko faluje, nie widać tego na obrotomierzu, ale czuć, że lekko szarpie autem. W tym tyg zrobię logi, tylko muszę pożyczyć wtyczkę od kolegi.
[ Dodano: 2013-06-01, 16:06 ]
Ktoś jeszcze ma jakiś pomysł?
[ Dodano: 2013-06-03, 12:25 ]
Dzisiaj przesunąłem lekko nastawnik i obroty są w normie - 900rpm, czasami są tak 950 i silnik lekko faluje, nie widać tego na obrotomierzu, ale czuć, że lekko szarpie autem. W tym tyg zrobię logi, tylko muszę pożyczyć wtyczkę od kolegi.
- roziwelet
- Czytacz
• Strona 1 z 1