Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Syczenie, świszczenie przy 2k obrotów
Od 2 tygodni (od momentu małej stłuczki gdzie ani intercooler ani chłodnica nie ucierpiały) przy przyspieszaniu , przy ok 2k obrotów słychać dosc glosne syczenie tak jakby cos wpadało w rezonans. Nie wiem jak to nazwać. Dzieje sie tak tylko przy obciążeniu (na postoju w pełnym zakresie obrotów nic nie słychać). Nie wiecie co to moze być ? Wsłuchiwałem się w pracę turbiny i pracuje czyściutko.
DIAGNOSTYKA SAMOCHODOWA - WSZYSTKIE MODELE
-

kev - Czytacz
mam cos podobnego jak ty powyzje 2tysi. slychac czasami takie piszczenie ale tesh nie zawsze. zaluzmy jak nie jezdze na turbinie i silnik sie rozgrzeje i dam mu troche w dupe to wtedy cos takiego slychac. dolaczam sie do pytania
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
Witam. Ja mam to samo w swoim aucie [1.9tdi / 90KM / 94'], jak przyśpieszam ponad 2k obr/min tak jak pisałeś tak jak by mi syczało gdzieś powietrze, to na pierwszy rzut oka wskazuje na coś koło turbiny ale jak słucham to to tak jak by spod nóg pasażera nie wiem dokładnie. Podłączam się pod temat. Ponieważ też muszę się pozbyć tego problemu. bo z czasem jest coraz głośniejsze i nie wiem może jestem już tym mocno przewrażliwiony. Na dniach wybiorę się do mechanika ma oglądnąć autko. Może uda się uporać z problemem. Pozdrawiam
- Byne
- Berbeć
jaw moim 1.9 tdi 90koni tak mam ale mi to nie przeszkadza
to jest nieszczelność na łączniku rury wydechowej z kolektorem
jedyna wada to spaliny nieraz wentylator zaciągnie to nic groźniego
pozdro
sprawdzcie puszki od filtrów powietrza jak są źle zamknięte to też tak moze wyc
to jest nieszczelność na łączniku rury wydechowej z kolektorem
jedyna wada to spaliny nieraz wentylator zaciągnie to nic groźniego
pozdro
sprawdzcie puszki od filtrów powietrza jak są źle zamknięte to też tak moze wyc

-

TOMEK 84 - Members
sprawdźcie sobie układ turbo...nieszczelnośc. przede wszystkim węże gumowe...lubią pekac po tylu latach...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
czyli dźwiek ktory ty słyszysz to słyszysz jak turbina swiasta. rozerwane masz złacze elastyczne na wydechu,zaraz za turbiną jak otworzysz maske to widac je z góry...
-

SotoM - Members
kev, jeśli bys miał nieszczelnoś w układzie turbo to w momencie jazdy jak bys mu dał pedał w deche to za toba by było czarno na maxa jak za lokomotywą z dawnych lat...
jak jest układ turbo nieszczelny to odgłos jest dosłownie jakbyscie robili ustami FFFFFFFFFFFplujac. cos wiem na ten temat
a jeśli słychac jakby świst gwizd odgłos jakby syreny policji - to nie szczelny jest układ wydechowy. wystarczy mała nieszczelność w układzie i juz bedzie słychać ten waż piekny gwizd turbiny - czego właśnie nie powinno być słychać...
jak jest układ turbo nieszczelny to odgłos jest dosłownie jakbyscie robili ustami FFFFFFFFFFFplujac. cos wiem na ten temat
a jeśli słychac jakby świst gwizd odgłos jakby syreny policji - to nie szczelny jest układ wydechowy. wystarczy mała nieszczelność w układzie i juz bedzie słychać ten waż piekny gwizd turbiny - czego właśnie nie powinno być słychać...
-

SotoM - Members
• Strona 1 z 1