Witam
Mam problem (?) z moim golfem. Często podczas jazdy słyszę po prawej stronie, na dole jakiś metaliczny pogłos połączony jak by z syczeniem powietrza (patrząc od przodu auta to z lewej strony). Objawy te występują tylko podczas przyśpieszania. Podejrzewam jakieś węże, gdzieś jest nieszczelność. Sam nic tam nie widzę - kilka dni temu miałem auto na podnośniku i też nic nie udało się nam znaleźć. Może dlatego, że cały silnik jest zarzygany olejem - wymieniłem uszczelki pompy i pokrywy zaworów bo lało się z nich przez kilka miesięcy, czego nie zauważyłem bo nie podnosiłem auta, a obudowa skutecznie zamaskowała wycieki. Planuję na dniach wymyć silnik i obserwować - może wywala olej z jakiegoś łączenia, węża etc ? Macie jakieś pomysły ? Wcześniej walnął mi jeden z górnych węży, to syczenie było głośniejsze, bardziej konkretne, teraz jest takie nijakie, połączone z metalicznymi odgłosami.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
- worldwar
- Czytacz
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
ja bym Ci radzil zobaczyc rury od intercoolera, moze opaska nie trzyma i ucieka tamtedy, ja tak mialem
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
Wygląda na to, że są całe. Postaram się nagrać ten dźwięk.
ps. czy to normalne, że vmax tego auta to 160km/h ? więcej nie pojedzie choćbym z górki jechał, w sumie jest tak od zawsze.
ps. czy to normalne, że vmax tego auta to 160km/h ? więcej nie pojedzie choćbym z górki jechał, w sumie jest tak od zawsze.
- worldwar
- Czytacz
niby 178 km/h powinien isc
chociaz ja u siebie czuje ze chyba wiecej pojdzie ale nie chce testowac na naszych drogach (sarny dziury itp) mi srednio 120 130 wystarcza do przemieszczania sie.
weze posprawdzaj jak bedzie ktorys mokry to trzeba uszczelnic lub wymienic.
chociaz ja u siebie czuje ze chyba wiecej pojdzie ale nie chce testowac na naszych drogach (sarny dziury itp) mi srednio 120 130 wystarcza do przemieszczania sie.
weze posprawdzaj jak bedzie ktorys mokry to trzeba uszczelnic lub wymienic.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
Dokładnie zrób tak jak kolega wyżej pisze. Dołożę do tego sprawdzenie między turbiną a kolektorem oraz stan wszystkich wężyków czy są całe i nie popękane.
-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Na pewno coś jest nie tak, bo o ile na nieobciążonym silniku dźwięk jest ok to podczas butowania brzmi on już inaczej niż znane mi tdi. Gdzieś coś się ulatnia. Podjadę dziś na mycie silnika, bo akurat mam okazję zrobienia tasy 200 km, a jak wspominałem wyżej silnik i węże brudne, bo lało się z pokrywy i pompy (co już zrobiłem).
- worldwar
- Czytacz
• Strona 1 z 1