Świece żarowe

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Świece żarowe

Postprzez Prixpl » 21 wrz 2012, o 22:08

Cześć dzisiaj wymieniałem z tatą świece żarowe w golfie 1.9 TD i myślałem że to będzie trudne a to łatwizna była. Tylko mam małe pytanko czy można gdzieś kupić blaszkę co łączy pierwszą świece (od prawej strony) do ostatniej 4 (lewa strona) bo niestety jest pęknięta przy 3 świecy. Nie wiem czy dobrze się wyraziłem i czy wszyscy wiedzą o co chodzi ale jak ktoś wymieniał to chyba się domyśli. Z góry dzięki za odpowiedź. Jak temat w złym dziale to proszę o przeniesienie.
Avatar użytkownika
Prixpl
Czytacz
 
Posty: 36
Dołączył(a): 21 maja 2012, o 22:10
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Świece żarowe

 

Postprzez DZOLO » 21 wrz 2012, o 22:25

Spróbuj ją może polutować jeśli pękła ewentualnie dorobić zamiennik np. z oskórowanego przewodu miedzianego grubości najmniej 2,5 mm robiąc pętelki na każdej świecy. Lepszego pomysłu nie mam :hyhy: może ktoś coś zna lepszego , poczekajmy ;-)
[scroll]Mój Golfik - powolna odbudowa[/scroll]

Uwaga! Warning! Achtung! Wnimanie!

Św. Krzysztof jeździ z Tobą tylko do 120km/h. Przy większych prędkościach swoje miejsce oddaje Św. Piotrowi.
DZOLO
Czytacz
 
Posty: 66
Dołączył(a): 27 maja 2012, o 21:41
Lokalizacja: z nad morza

Postprzez Prixpl » 21 wrz 2012, o 22:31

Właśnie myślałem żeby dorobić z czegoś albo polutować ale wolał bym kupić jakiś zamiennik najlepiej ale wydaje mi się że takiego czegoś nie sprzedają. Czekam na dalsze pomysły może ktoś miał taki problem w sumie auto 19 letnie ma prawo blaszka pęknąć nie tylko mi :)
Avatar użytkownika
Prixpl
Czytacz
 
Posty: 36
Dołączył(a): 21 maja 2012, o 22:10
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Postprzez slawek5t » 22 wrz 2012, o 11:37

Czyli wymiana świec nie dała nic lub prawie nic bo teraz jedna lub dwie nie grzeją nadal :)

Jak nie znajdziesz orginału to sprobuj może małym wiertełkiem zrobic otwór, na jednym i drugim końcu, znajdź krotki kawałek podobnej blaszki, też zrób otworki i skreć małymi śrubkami aby zniwelować to przerwanie :) Mam nadzieje że zrozumiałes :) będzie to bardzo stabilne połączenie.

Może są jakies inne sposoby ale narazie nie przychodzą mi do głowy.
Jak masz wiertła i taką blaszke to zrobisz to w pare minut. I nie bedziesz sie bał nadchodzących mrozów :)
Mój golfik
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1993
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez Prixpl » 22 wrz 2012, o 14:44

Wymiana świec dała coś bo
po 1 wszystkie były spalone (a palił od razu :) )
po 2 blaszka pękła w miejscu co przykręca się ją nakrętką jakoś się trzyma ale długo to chyba nie wytrzyma.

Teraz działają wszystkie świece.
Avatar użytkownika
Prixpl
Czytacz
 
Posty: 36
Dołączył(a): 21 maja 2012, o 22:10
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Postprzez AdiK__ » 22 wrz 2012, o 16:22

Jedz na szrot na pewno coś znajdziesz w 1Y i AAZ szły takie same.
Avatar użytkownika
AdiK__
Members
 
Posty: 1637
Dołączył(a): 19 sty 2011, o 15:49
Lokalizacja: Sokółka
Rocznik: 2003
Silnik: AVF+
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez MTi » 22 wrz 2012, o 19:18

Witam, wtrące sie do tematu gdyż mam zamiar rowniez wymienić świece w swoim AAZ'cie, mozna prosić o jakies wskazówki i rady?. Przyglądałem sie jak to wygląda i wydaje sie proste, ale jest cos na co warto zwrócic uwage? .
MTi
Badacz tematu
 
Posty: 291
Dołączył(a): 12 kwi 2011, o 18:41
Lokalizacja: KN-a

Postprzez Prixpl » 22 wrz 2012, o 19:52

Mogę ci opisać jak to robiłem u taty w aucie tylko ktoś musiał by potwierdzić bo nie wiem jakie tata ma oznaczenie silnika AAZ czy jakieś inne wiem tylko że ma 1.9 TD.
A więc:
1. Najważniejsze to kupić nowe świece
2. Wjeżdżasz do garażu czy gdzie tam będziesz wymieniał
3. Gasisz silnik i zapłon
4. Potem odkręcasz pierwszą świece (od prawej strony) a robisz to tak:
a) kluczem 9mm chyba czy to płaskim czy nasadkowym odkręcasz nakrętkę mocującą kable i listwę/blaszkę (tą co pisałem na początku tematu)
b) ściągasz tą blaszkę i te końcówki oczkowe kabla potem kluczem 12 mm bodajże odkręcasz świece (normalnie w lewo :P )
c) jak już ją wyjmiesz to możesz sprawdzić czy działa. A robisz to w ten sposób że kładziesz gdzieś świece, gwint świecy dotykasz końcówka kabla a drugą końcówką kabla dotykasz do + akumulatora powinno się zaiskrzyć troszkę a po chwili świeca powinna się zrobić czerwona i powinien lecieć dymek z niej.
d) następnie przykręcasz nową świecę zakładasz listwę i końcówki oczkowe i przykręcasz nakrętką czyli robisz to samo tylko od końca :)

Dalej masz już tylko do ściągnięcia tą listwę/blaszkę a końcówek oczkowych już nie ma.

Dwie świece (od prawej do lewej strony) to łatwizna potem może być mały problem bo będzie przeszkadzać pompa wtryskowa ale ja dałem radę a robiłem to pierwszy raz.

Jak coś źle napisałem to proszę mnie poprawić.
Avatar użytkownika
Prixpl
Czytacz
 
Posty: 36
Dołączył(a): 21 maja 2012, o 22:10
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Postprzez radomiak » 22 wrz 2012, o 23:33

Prixpl,


punkty 1 2 3 to mogles sobie darowc bo to oczywiste


Prixpl napisał(a):c) jak już ją wyjmiesz to możesz sprawdzić czy działa. A robisz to w ten sposób że kładziesz gdzieś świece,

gdzie??????????

Prixpl napisał(a): gwint świecy dotykasz końcówka kabla


do czego albo gdzie?????????
Prixpl napisał(a):

Jak coś źle napisałem to proszę mnie poprawić.



poprawiam :-) pisz dokladniej bo jeszcze ktos obodowe swiecy bedzie przyklal do + i bedzie mowil zwe mu iskrzy :-D
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
Avatar użytkownika
radomiak
Gaduła
 
Posty: 464
Dołączył(a): 11 paź 2008, o 12:10
Lokalizacja: KOŁOBRZEG

Postprzez Prixpl » 22 wrz 2012, o 23:53

radomiak

Kod: Zaznacz cały
punkty 1 2 3 to mogles sobie darowc bo to oczywiste


Punkty 1,2,3 napisałem dla śmiechu ale chyba nie każdy zrozumiał szkoda.

Kod: Zaznacz cały
Prixpl napisał/a:   
c) jak już ją wyjmiesz to możesz sprawdzić czy działa. A robisz to w ten sposób że kładziesz gdzieś świece,

gdzie??????????



Ja świece kładłem na Pompie wtryskowej dokładnie na tym srebrnym czymś (tak swoją drogą to się fachowo nazywa pokrywa nastawnika ?? ) Obrazek


Kod: Zaznacz cały
Prixpl napisał/a:   
gwint świecy dotykasz końcówka kabla

do czego albo gdzie?????????


Jedną końcówką kabla dotykasz do gwintu łączącego (oczywiście świeca położona na pompie)
a drugi koniec kabla dotykasz do + akumulatora Obrazek

Kod: Zaznacz cały
Prixpl napisał/a:   
Jak coś źle napisałem to proszę mnie poprawić.   


poprawiam :-) pisz dokladniej bo jeszcze ktos obodowe swiecy bedzie przyklal do + i bedzie mowil zwe mu iskrzy :-D



Poprawione mam nadzieje że zrozumiale jak nie to mogę wyjaśnić jeszcze bardziej zrozumiale. Przepraszam za to że nie napisałem od razu dokładniej ale się śpieszyłem.Mam nadzieje że teraz się podoba :)
Avatar użytkownika
Prixpl
Czytacz
 
Posty: 36
Dołączył(a): 21 maja 2012, o 22:10
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

Postprzez wt » 23 wrz 2012, o 13:41

co chodzi ci oto listfe na swiecach to idz do blacharza taki co kryją dachy na kosciołach lub obiektach zabytkowych i ci da pasek takij blach miedzianej wytnij na miare i powierc otfory pod srubu swiec i masz nuwke ja tak zroniłem i jest OK. :super:
wt
Czytacz
 
Posty: 66
Dołączył(a): 2 sty 2010, o 17:39
Lokalizacja: przeworsk


- - -



Powrót do Silniki diesla

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 36 gości