Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Świece żarowe
Cześć dzisiaj wymieniałem z tatą świece żarowe w golfie 1.9 TD i myślałem że to będzie trudne a to łatwizna była. Tylko mam małe pytanko czy można gdzieś kupić blaszkę co łączy pierwszą świece (od prawej strony) do ostatniej 4 (lewa strona) bo niestety jest pęknięta przy 3 świecy. Nie wiem czy dobrze się wyraziłem i czy wszyscy wiedzą o co chodzi ale jak ktoś wymieniał to chyba się domyśli. Z góry dzięki za odpowiedź. Jak temat w złym dziale to proszę o przeniesienie.
-

Prixpl - Czytacz
Spróbuj ją może polutować jeśli pękła ewentualnie dorobić zamiennik np. z oskórowanego przewodu miedzianego grubości najmniej 2,5 mm robiąc pętelki na każdej świecy. Lepszego pomysłu nie mam
może ktoś coś zna lepszego , poczekajmy 
może ktoś coś zna lepszego , poczekajmy 
[scroll]Mój Golfik - powolna odbudowa[/scroll]
Uwaga! Warning! Achtung! Wnimanie!
Św. Krzysztof jeździ z Tobą tylko do 120km/h. Przy większych prędkościach swoje miejsce oddaje Św. Piotrowi.
Uwaga! Warning! Achtung! Wnimanie!
Św. Krzysztof jeździ z Tobą tylko do 120km/h. Przy większych prędkościach swoje miejsce oddaje Św. Piotrowi.
- DZOLO
- Czytacz
Właśnie myślałem żeby dorobić z czegoś albo polutować ale wolał bym kupić jakiś zamiennik najlepiej ale wydaje mi się że takiego czegoś nie sprzedają. Czekam na dalsze pomysły może ktoś miał taki problem w sumie auto 19 letnie ma prawo blaszka pęknąć nie tylko mi 

-

Prixpl - Czytacz
Czyli wymiana świec nie dała nic lub prawie nic bo teraz jedna lub dwie nie grzeją nadal
Jak nie znajdziesz orginału to sprobuj może małym wiertełkiem zrobic otwór, na jednym i drugim końcu, znajdź krotki kawałek podobnej blaszki, też zrób otworki i skreć małymi śrubkami aby zniwelować to przerwanie
Mam nadzieje że zrozumiałes
będzie to bardzo stabilne połączenie.
Może są jakies inne sposoby ale narazie nie przychodzą mi do głowy.
Jak masz wiertła i taką blaszke to zrobisz to w pare minut. I nie bedziesz sie bał nadchodzących mrozów
Jak nie znajdziesz orginału to sprobuj może małym wiertełkiem zrobic otwór, na jednym i drugim końcu, znajdź krotki kawałek podobnej blaszki, też zrób otworki i skreć małymi śrubkami aby zniwelować to przerwanie
Mam nadzieje że zrozumiałes
będzie to bardzo stabilne połączenie.
Może są jakies inne sposoby ale narazie nie przychodzą mi do głowy.
Jak masz wiertła i taką blaszke to zrobisz to w pare minut. I nie bedziesz sie bał nadchodzących mrozów

Mój golfik
-

slawek5t - Members
Wymiana świec dała coś bo
po 1 wszystkie były spalone (a palił od razu
)
po 2 blaszka pękła w miejscu co przykręca się ją nakrętką jakoś się trzyma ale długo to chyba nie wytrzyma.
Teraz działają wszystkie świece.
po 1 wszystkie były spalone (a palił od razu
)
po 2 blaszka pękła w miejscu co przykręca się ją nakrętką jakoś się trzyma ale długo to chyba nie wytrzyma.
Teraz działają wszystkie świece.
-

Prixpl - Czytacz
-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Witam, wtrące sie do tematu gdyż mam zamiar rowniez wymienić świece w swoim AAZ'cie, mozna prosić o jakies wskazówki i rady?. Przyglądałem sie jak to wygląda i wydaje sie proste, ale jest cos na co warto zwrócic uwage? .
- MTi
- Badacz tematu
Mogę ci opisać jak to robiłem u taty w aucie tylko ktoś musiał by potwierdzić bo nie wiem jakie tata ma oznaczenie silnika AAZ czy jakieś inne wiem tylko że ma 1.9 TD.
A więc:
1. Najważniejsze to kupić nowe świece
2. Wjeżdżasz do garażu czy gdzie tam będziesz wymieniał
3. Gasisz silnik i zapłon
4. Potem odkręcasz pierwszą świece (od prawej strony) a robisz to tak:
a) kluczem 9mm chyba czy to płaskim czy nasadkowym odkręcasz nakrętkę mocującą kable i listwę/blaszkę (tą co pisałem na początku tematu)
b) ściągasz tą blaszkę i te końcówki oczkowe kabla potem kluczem 12 mm bodajże odkręcasz świece (normalnie w lewo
)
c) jak już ją wyjmiesz to możesz sprawdzić czy działa. A robisz to w ten sposób że kładziesz gdzieś świece, gwint świecy dotykasz końcówka kabla a drugą końcówką kabla dotykasz do + akumulatora powinno się zaiskrzyć troszkę a po chwili świeca powinna się zrobić czerwona i powinien lecieć dymek z niej.
d) następnie przykręcasz nową świecę zakładasz listwę i końcówki oczkowe i przykręcasz nakrętką czyli robisz to samo tylko od końca
Dalej masz już tylko do ściągnięcia tą listwę/blaszkę a końcówek oczkowych już nie ma.
Dwie świece (od prawej do lewej strony) to łatwizna potem może być mały problem bo będzie przeszkadzać pompa wtryskowa ale ja dałem radę a robiłem to pierwszy raz.
Jak coś źle napisałem to proszę mnie poprawić.
A więc:
1. Najważniejsze to kupić nowe świece
2. Wjeżdżasz do garażu czy gdzie tam będziesz wymieniał
3. Gasisz silnik i zapłon
4. Potem odkręcasz pierwszą świece (od prawej strony) a robisz to tak:
a) kluczem 9mm chyba czy to płaskim czy nasadkowym odkręcasz nakrętkę mocującą kable i listwę/blaszkę (tą co pisałem na początku tematu)
b) ściągasz tą blaszkę i te końcówki oczkowe kabla potem kluczem 12 mm bodajże odkręcasz świece (normalnie w lewo
)
c) jak już ją wyjmiesz to możesz sprawdzić czy działa. A robisz to w ten sposób że kładziesz gdzieś świece, gwint świecy dotykasz końcówka kabla a drugą końcówką kabla dotykasz do + akumulatora powinno się zaiskrzyć troszkę a po chwili świeca powinna się zrobić czerwona i powinien lecieć dymek z niej.
d) następnie przykręcasz nową świecę zakładasz listwę i końcówki oczkowe i przykręcasz nakrętką czyli robisz to samo tylko od końca
Dalej masz już tylko do ściągnięcia tą listwę/blaszkę a końcówek oczkowych już nie ma.
Dwie świece (od prawej do lewej strony) to łatwizna potem może być mały problem bo będzie przeszkadzać pompa wtryskowa ale ja dałem radę a robiłem to pierwszy raz.
-

Prixpl - Czytacz
Prixpl,
punkty 1 2 3 to mogles sobie darowc bo to oczywiste
gdzie??????????
do czego albo gdzie?????????
poprawiam
pisz dokladniej bo jeszcze ktos obodowe swiecy bedzie przyklal do + i bedzie mowil zwe mu iskrzy 
Prixpl napisał(a):c) jak już ją wyjmiesz to możesz sprawdzić czy działa. A robisz to w ten sposób że kładziesz gdzieś świece,
gdzie??????????
Prixpl napisał(a): gwint świecy dotykasz końcówka kabla
Prixpl napisał(a):
poprawiam
pisz dokladniej bo jeszcze ktos obodowe swiecy bedzie przyklal do + i bedzie mowil zwe mu iskrzy 
VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
-

radomiak - Gaduła
radomiak
Punkty 1,2,3 napisałem dla śmiechu ale chyba nie każdy zrozumiał szkoda.
Ja świece kładłem na Pompie wtryskowej dokładnie na tym srebrnym czymś (tak swoją drogą to się fachowo nazywa pokrywa nastawnika
) 
Jedną końcówką kabla dotykasz do gwintu łączącego (oczywiście świeca położona na pompie)
a drugi koniec kabla dotykasz do + akumulatora
Poprawione mam nadzieje że zrozumiale jak nie to mogę wyjaśnić jeszcze bardziej zrozumiale. Przepraszam za to że nie napisałem od razu dokładniej ale się śpieszyłem.Mam nadzieje że teraz się podoba
- Kod: Zaznacz cały
Punkty 1,2,3 napisałem dla śmiechu ale chyba nie każdy zrozumiał szkoda.
Prixpl napisał/a:
c) jak już ją wyjmiesz to możesz sprawdzić czy działa. A robisz to w ten sposób że kładziesz gdzieś świece,
gdzie??????????
Ja świece kładłem na Pompie wtryskowej dokładnie na tym srebrnym czymś (tak swoją drogą to się fachowo nazywa pokrywa nastawnika
) 
Prixpl napisał/a:
gwint świecy dotykasz końcówka kabla
Jedną końcówką kabla dotykasz do gwintu łączącego (oczywiście świeca położona na pompie)
a drugi koniec kabla dotykasz do + akumulatora
Prixpl napisał/a:
poprawiam :-) pisz dokladniej bo jeszcze ktos obodowe swiecy bedzie przyklal do + i bedzie mowil zwe mu iskrzy :-D
Poprawione mam nadzieje że zrozumiale jak nie to mogę wyjaśnić jeszcze bardziej zrozumiale. Przepraszam za to że nie napisałem od razu dokładniej ale się śpieszyłem.Mam nadzieje że teraz się podoba

-

Prixpl - Czytacz
co chodzi ci oto listfe na swiecach to idz do blacharza taki co kryją dachy na kosciołach lub obiektach zabytkowych i ci da pasek takij blach miedzianej wytnij na miare i powierc otfory pod srubu swiec i masz nuwke ja tak zroniłem i jest OK. 
- wt
- Czytacz
• Strona 1 z 1