Swap na 1.9 TDI AFN

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Swap na 1.9 TDI AFN

Postprzez melman » 9 cze 2014, o 22:52

Siemanko mam passata b3 jako iż tu jest forum golfa to sie zwracam do was z moją sprawą. Mam szanse zrobic swapa na 1.9 TDI AFN a wyrzucić 1.9 TD. Silnik jest z Golfa 3 oczywisćie z całym osprzetem turbo pompa chłodnica ic itp. Powiedzcie mi jakie i czy duże problemy moge napotkac przy tym swapie ? Łapy itp wszystko jest to samo czy czeka mnie zabawa ze spawarką ?
melman
Czytacz
 
Posty: 21
Dołączył(a): 6 kwi 2014, o 20:08
Lokalizacja: Głogów

Swap na 1.9 TDI AFN

 

Re: Swap na 1.9 TDI AFN

Postprzez pawelus6 » 10 cze 2014, o 10:22

melman napisał(a):Siemanko mam passata b3 jako iż tu jest forum golfa to sie zwracam do was z moją sprawą. Mam szanse zrobic swapa na 1.9 TDI AFN a wyrzucić 1.9 TD. Silnik jest z Golfa 3 oczywisćie z całym osprzetem turbo pompa chłodnica ic itp. Powiedzcie mi jakie i czy duże problemy moge napotkac przy tym swapie ? Łapy itp wszystko jest to samo czy czeka mnie zabawa ze spawarką ?


Silnik powinien podejsć bez przeróbek.
Sam mam włozony do siebie TD z seata cordoby, passaty mają tak samo jak golfy ustawione silniki - poprzecznie, wiec łapami się powinno zgadzać.

Co do reszty - zegary z AFN, przeróbka sprzęgła na hydrauliczne (wymiana pedału sprzegła z pompą, w TD jest na linkę), pedał gazu, montaż całego komputera sterującego silnikiem.
Najlepiej jakbys miał całą instalacę od A do Z.

Roboty nie powiem dużo, cierpliwości też dużo potrzeba.
Mój golf Variant
AAZ: KKK K14~1.5Bar, Skrzynia CTN(TDi), dół TDi.
Avatar użytkownika
pawelus6
Gaduła
 
Posty: 575
Dołączył(a): 17 cze 2012, o 18:49
Lokalizacja: Śląsk, Knurów
Rocznik: 0
Silnik: Dziala
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez melman » 10 cze 2014, o 15:13

No o spregle to wiem wysztko co powiedziałes najbardziej sie martwie o łapy i czy wszystko bedzie pasić reszta to juz jest mnijesyz problem wazne żeby silnik siedziął jak nalezy
melman
Czytacz
 
Posty: 21
Dołączył(a): 6 kwi 2014, o 20:08
Lokalizacja: Głogów

Postprzez Pozor » 10 cze 2014, o 15:52

kolega melman ma passata a tam skrzynia jest hydro,więc musisz mieć kompletny silnik z wiązką i sterownikiem, również licznik tdi ,najlepiej bez immo lub jakoś to obejść,Co do łap to bez żadnego problemu podejdą bo blok w tdi jest taki sam jak w td więc nawet jeżeli łapy z golfa nie podejdą to zamontujesz swoje i będzie ok, downpie oczywiście też jest inny jak w td ,ale i tak najwięcej roboty będzie z elektryką :hyhy:
Avatar użytkownika
Pozor
Members
 
Posty: 1424
Dołączył(a): 27 paź 2012, o 17:24
Lokalizacja: GST (Kaliska)

Postprzez leopard » 11 cze 2014, o 01:46

o ile dobrze pamietam - lawa pod silnikiem jest inna w TD i TDI (110HP)
Avatar użytkownika
leopard
Members
 
Posty: 1461
Dołączył(a): 18 maja 2008, o 17:09
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez Pozor » 12 cze 2014, o 15:54

możliwe i wcale bym się nie zdziwił , ale jeżeli łapy będą inne to da swoje od passata i będzie silnik zamontowany
Avatar użytkownika
Pozor
Members
 
Posty: 1424
Dołączył(a): 27 paź 2012, o 17:24
Lokalizacja: GST (Kaliska)


- - -



Powrót do Silniki diesla

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości