sterownik z audi do golfa 3 1z

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

sterownik z audi do golfa 3 1z

Postprzez maximus_spi » 25 kwi 2015, o 13:31

Witam,mam pytanie odnośnie sterownika z audi 80 o oznaczeniu silnika 1Z (czyli taki jak mój) jest on 16bitowy czy podejdzie on bez problemu do gofa 3?? chodzi mi o kwestie techniczno-elektryczna pomijajac immo bo wiem ze jest wyłączony,pytanie tylko czy nie bedzie wywalac jakis poważnych błędów itp??? oznaczenie sterownika to ostatnie dwie cyfry BD
Avatar użytkownika
maximus_spi
Gaduła
 
Posty: 581
Dołączył(a): 14 lip 2012, o 10:43
Lokalizacja: SPI
Rocznik: 95
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: ON
Nadwozie: 3-drzwiowe

sterownik z audi do golfa 3 1z

 

Postprzez BartheZz_3 » 25 kwi 2015, o 16:21

W teorii jeśli numer jest identyczny to musi podejść, jeśli wiązka jest taka sama to ECU też będzie takie samo (np czy czujnik ciśnienia oleju jest w tym samym pinie). Ale w praktyce różnie to bywa. Na pewno nic nie zepsujesz jeśli na próbę podmienisz i podłączysz pod VAG-a :)
R.I.P Mystic B. [*]
Avatar użytkownika
BartheZz_3
Members
 
Posty: 4317
Dołączył(a): 16 cze 2011, o 10:24
Lokalizacja: PMI
Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez leopard » 25 kwi 2015, o 16:48

zwroc uwage na gniazda w sterownikach - twoj 8 bitowy sterownik moze miec male wypusty w rogach gniazda - w ten sposob nie zapniesz 16 bitowego sterownika - wtyczka nie wejdzie w gniazdo

poza tym pozostaje wersja HW sterownika - nie kazdym sterownikiem 16 bitowym zastapisz 8 bitowy (mimo pasujacego gniazda)

podaj numery (Audi/VW i Boscha) ze swojego sterownika - bedzie mozna latwiej okreslic czy mozesz zastapic swoj sterownik
Avatar użytkownika
leopard
Members
 
Posty: 1461
Dołączył(a): 18 maja 2008, o 17:09
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez maximus_spi » 25 kwi 2015, o 17:09

Dzięki za szybki odzew a wiec dokładny numer mojego 8-bitowca to 028 906 021 AF natomiast numer 16-bitowca z audi to 028 906 021 BD
Avatar użytkownika
maximus_spi
Gaduła
 
Posty: 581
Dołączył(a): 14 lip 2012, o 10:43
Lokalizacja: SPI
Rocznik: 95
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: ON
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez leopard » 25 kwi 2015, o 22:31

BD jest z AFN'a a co za tym idzie - sterowanie turbiny jest inne
twoj AF to 1Z na bypasie - BD to AFN na VNT

zeby wsadzic BD - musisz zmienic turbine i sterowanie N75 z nadcisnieniowego na podcisnieniowe - zastanow sie czy oplaca sie taka inwestycja ...
Avatar użytkownika
leopard
Members
 
Posty: 1461
Dołączył(a): 18 maja 2008, o 17:09
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez maximus_spi » 26 kwi 2015, o 00:07

leopard napisał(a):BD jest z AFN'a a co za tym idzie - sterowanie turbiny jest inne
twoj AF to 1Z na bypasie - BD to AFN na VNT

zeby wsadzic BD - musisz zmienic turbine i sterowanie N75 z nadcisnieniowego na podcisnieniowe - zastanow sie czy oplaca sie taka inwestycja ...


Czy aby napewno?? sterownik siedział u znajomego najpierw w 80 a pozniej w a4 a tam miał silnik 90km AHU i nic zlego sie z nim nie działo,nie zebym sie spierał tylko mowie jak to widze :-)
Avatar użytkownika
maximus_spi
Gaduła
 
Posty: 581
Dołączył(a): 14 lip 2012, o 10:43
Lokalizacja: SPI
Rocznik: 95
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: ON
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez leopard » 26 kwi 2015, o 03:16

odczytaj numer sterownika VAG'iem (nie z naklejki)
Avatar użytkownika
leopard
Members
 
Posty: 1461
Dołączył(a): 18 maja 2008, o 17:09
Lokalizacja: Szczecin


- - -



Powrót do Silniki diesla

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości