Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
sterownik z audi do golfa 3 1z
Witam,mam pytanie odnośnie sterownika z audi 80 o oznaczeniu silnika 1Z (czyli taki jak mój) jest on 16bitowy czy podejdzie on bez problemu do gofa 3?? chodzi mi o kwestie techniczno-elektryczna pomijajac immo bo wiem ze jest wyłączony,pytanie tylko czy nie bedzie wywalac jakis poważnych błędów itp??? oznaczenie sterownika to ostatnie dwie cyfry BD
-

maximus_spi - Gaduła
- Rocznik: 95
- Silnik: 1.9 TDI
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 3-drzwiowe
W teorii jeśli numer jest identyczny to musi podejść, jeśli wiązka jest taka sama to ECU też będzie takie samo (np czy czujnik ciśnienia oleju jest w tym samym pinie). Ale w praktyce różnie to bywa. Na pewno nic nie zepsujesz jeśli na próbę podmienisz i podłączysz pod VAG-a 

R.I.P Mystic B. [*]
-

BartheZz_3 - Members
- Silnik: 1Z
- Nadwozie: kombi
zwroc uwage na gniazda w sterownikach - twoj 8 bitowy sterownik moze miec male wypusty w rogach gniazda - w ten sposob nie zapniesz 16 bitowego sterownika - wtyczka nie wejdzie w gniazdo
poza tym pozostaje wersja HW sterownika - nie kazdym sterownikiem 16 bitowym zastapisz 8 bitowy (mimo pasujacego gniazda)
podaj numery (Audi/VW i Boscha) ze swojego sterownika - bedzie mozna latwiej okreslic czy mozesz zastapic swoj sterownik
poza tym pozostaje wersja HW sterownika - nie kazdym sterownikiem 16 bitowym zastapisz 8 bitowy (mimo pasujacego gniazda)
podaj numery (Audi/VW i Boscha) ze swojego sterownika - bedzie mozna latwiej okreslic czy mozesz zastapic swoj sterownik
-

leopard - Members
Dzięki za szybki odzew a wiec dokładny numer mojego 8-bitowca to 028 906 021 AF natomiast numer 16-bitowca z audi to 028 906 021 BD
-

maximus_spi - Gaduła
BD jest z AFN'a a co za tym idzie - sterowanie turbiny jest inne
twoj AF to 1Z na bypasie - BD to AFN na VNT
zeby wsadzic BD - musisz zmienic turbine i sterowanie N75 z nadcisnieniowego na podcisnieniowe - zastanow sie czy oplaca sie taka inwestycja ...
zeby wsadzic BD - musisz zmienic turbine i sterowanie N75 z nadcisnieniowego na podcisnieniowe - zastanow sie czy oplaca sie taka inwestycja ...
-

leopard - Members
leopard napisał(a):BD jest z AFN'a a co za tym idzie - sterowanie turbiny jest inne
Czy aby napewno?? sterownik siedział u znajomego najpierw w 80 a pozniej w
a tam miał silnik 90km AHU i nic zlego sie z nim nie działo,nie zebym sie spierał tylko mowie jak to widze 
-

maximus_spi - Gaduła
• Strona 1 z 1