za duzo mi pali na 55 litrach zrobilem 800km trasa, miasto,sprawdzalem go na kompie ,ustawialem dawke, wymienilem filtr paliwa i powietrza,spala 6,8 na setke,i co wy na to ludzie?Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
spalanie 1z
za duzo mi pali na 55 litrach zrobilem 800km trasa, miasto,sprawdzalem go na kompie ,ustawialem dawke, wymienilem filtr paliwa i powietrza,spala 6,8 na setke,i co wy na to ludzie?- robercik
- Badacz tematu
witam
troszeczke duże te spalanie
powiem tak mi na pełnym zbiorniku najwięcej udało się przejechać 1100km (w wiekszości trasa nie przekraczając 120km/h)
a spalanie u mnie w 1z-cie jest w granicach 5-7 litrów/100km
w zależności jak sie jeździ
troszeczke duże te spalanie
powiem tak mi na pełnym zbiorniku najwięcej udało się przejechać 1100km (w wiekszości trasa nie przekraczając 120km/h)
a spalanie u mnie w 1z-cie jest w granicach 5-7 litrów/100km
w zależności jak sie jeździ

- husio
- Berbeć
z tym spalaniem to tez zalezy od techniki jazdy. wy pewnie macie seryjne 90tki ja z kolei mam na chipie i to na dośc mocnym i nie jeżdzę jak pierdła niedzielna po mieście tylko kiedy moge to zapinam... i na ,,pełnym'' zbiorniku robie zazwyczaj 830, 850km czyli jakos liczac pali mi te 6,5 6,8L i to praktycznie tylko miasto,a wiadomo nie wyjeździcie całego baku i tez nie wiadomo ile tak naprawde tego paliwa jest w tym zbiorniku.. a od tego gdzie i co tankujemy i jaka temperatura jaka jest na zewnatrz.dla turbo to ważne bo przecież im zimniejsze powietrze tym lepiej silnik sie wkreca. z koleji muj Teść ma B5 paska TDI AHU jeździ normalnie. i spalanie ma takze po miescie prawie zrównane z moim. wieć ja w to watpie aby dizel który ma nalatane ponad 200tyś palił jak nówelas...wiadomo wtryski juz cos tam pokazuja rogi-no ale jeździ sie na tym. wirnik w turbinie napewno kazdy z was ma juz podtarty. tak sadze...
po za tym co wy chcecie to jest motor 1.9 a nie 1,2TDI Llupo które pali 3L po miescie na 100km.
najlepiej jest sie przekonac ile auto pali to zatankowac go do pełna do pierwszego odbicia pistoletu i nie dolewac.przejechać 100km i pojechac sie zatankowac do pierwszego odbicia pistoletu i nie dolewac,i juz bedzie wiadmo ile jara.
po za tym co wy chcecie to jest motor 1.9 a nie 1,2TDI Llupo które pali 3L po miescie na 100km.
najlepiej jest sie przekonac ile auto pali to zatankowac go do pełna do pierwszego odbicia pistoletu i nie dolewac.przejechać 100km i pojechac sie zatankowac do pierwszego odbicia pistoletu i nie dolewac,i juz bedzie wiadmo ile jara.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
SotoM napisał(a):najlepiej jest sie przekonac ile auto pali to zatankowac go do pełna do pierwszego odbicia pistoletu i nie dolewac.przejechać 100km i pojechac sie zatankowac do pierwszego odbicia pistoletu i nie dolewac,i juz bedzie wiadmo ile jara.
lepiej chyba nalac az pod sam korek, pojezdzic i znowu zalac do tego samego poziomu
z tym 'odbijaniem' to moze byc roznie za kazdym razem
-

Robertuss - Members
- Rocznik: 1999
- Silnik: 2.8 AQD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
z nalaniem po sam korek to moze być ruznie. co niektórzy nawet sie przejmja o 100ml ze im wiece3j spalił niz tydzień wczesniej.... 

-

SotoM - Members
SotoM, jak dla mnie masz na 100% rację
na spalanie wpływa wiele różnych czynników: styl jazdy, rozmiar opon, stan silnika, temperatura powietrza i jeszcze pewnie z dziesięć innych rzeczy. Jak ktoś chce liczyć z dokładnością do 0,1l to musi o to wszystko brać pod uwagę.
Ja na co dzień jeżdżę raczej spokojnie
ale jak trzeba to w pełni wykorzystuje 90km a spalanie w moim seryjnym 1Z waha się między 4,5/5,5 tras, 5,5/6,5 miasto i jak dla mnie jest to bardzo dobry wynik 
na spalanie wpływa wiele różnych czynników: styl jazdy, rozmiar opon, stan silnika, temperatura powietrza i jeszcze pewnie z dziesięć innych rzeczy. Jak ktoś chce liczyć z dokładnością do 0,1l to musi o to wszystko brać pod uwagę.
Ja na co dzień jeżdżę raczej spokojnie
ale jak trzeba to w pełni wykorzystuje 90km a spalanie w moim seryjnym 1Z waha się między 4,5/5,5 tras, 5,5/6,5 miasto i jak dla mnie jest to bardzo dobry wynik 
-

lesmian83 - Czytacz
lesmian83 napisał(a):4,5/5,5 tras, 5,5/6,5 miasto i jak dla mnie jest to bardzo dobry wynik
u mnie tak samo
-

Robertuss - Members
- Rocznik: 1999
- Silnik: 2.8 AQD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
i sami widzicie koledzy.czyli wszystkim pali prawidłowo.i nic nie podołamy. jak juz wcześniej wspomniałęm 1.9 musi coś chlapnąć.
-

SotoM - Members
moj wczesniej opisany golf ma 185 opony, wersja 3 drzwiowa,zalewalem go paliwem pod sam korek,spalilem paliwo do zera az stanął,wchodzi pod korek 55 litrow w zbiornik,mojego kumpla 5 drzwiowy jara max 5,5 litra,wtryski sa ideał sprawdzalem,wszystko dziala jak ta lala,słyszałem ze w pompie jest jakis nastawnik kata wtrysku ktory moze się zapier ...lic brudem moze to przez to?,tylko niech nikt mi nie pisze ze to przez zapowietrzona pompe bo testowalem rozne metody tankowania ajezdze wiecej w trasie niz po miescie,a 6,8 to najnizszy wskaznik jak do tej pory 

- robercik
- Badacz tematu
powietrze w pomie......nie ma prawa nawet ono tam byc od tego zacznijmy
a co do tego- napisałeś ze wyjeździłes paliwo aż ci zgasł. i co bez problemu go odpaliłeś po zalaniu ropy do baku??
-

SotoM - Members