Słabe przyśpienie AAZ

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Słabe przyśpienie AAZ

Postprzez matipro911 » 1 maja 2012, o 14:22

Witam, nie znalazłem podobnego problemu - dziś mierzyłem przyśpieszenie mojego AAZ 18sek. do 100.

Odbiega od normy o około 5sek.

Jest to świeżo sprowadzony od dziadka, pierwszego właściciela (autentycznie szukałem takiego golfa pół roku w Niemczech) AAZ - przebieg 191 tys. km. ORYGINALNY na 100%, przez wszystkie lata serwisowany w ASO. 1997r. prod.

Co może być przyczyną?

ps. wymienione wszystkie filtry, olej, płyn chłodniczy, rozrząd
matipro911
Berbeć
 
Posty: 13
Dołączył(a): 20 mar 2011, o 14:35
Lokalizacja: Lubliniec

Słabe przyśpienie AAZ

 

Postprzez k0la » 1 maja 2012, o 14:37

Daj mu boostpin, zwieksz dawke wtrysku o pół obrotu i podkręć doładowanie o 1 obrót i napisz czy coś sie zmieniło.

Temat podkręcania AAZ masz u góry w 'Silniki diesla' wiec bedziesz miał pomoc.
Avatar użytkownika
k0la
Badacz tematu
 
Posty: 387
Dołączył(a): 17 lis 2009, o 12:40
Lokalizacja: Wolfsburg

Postprzez matipro911 » 1 maja 2012, o 15:23

jeżeli chodzi o podkręcenie mocy to boostpin w drodze, lecz prawdopodobnie nie będę go mógł założyć, ze względu na pół elektroniczną pompę (97r) i różnych unowocześnień po 95r w niej zamontowanych

miałem na myśli przyśpieszenie w serii, VW pisze 15,6 sek., ludzie mają po 13 nawet bez modyfikacji więc zastanawiam się skąd u mnie 18.
matipro911
Berbeć
 
Posty: 13
Dołączył(a): 20 mar 2011, o 14:35
Lokalizacja: Lubliniec

Postprzez k0la » 1 maja 2012, o 22:50

Wsadz mu pompe z np '92 , najlepiej 10mm albo 11 odrazu zebys potem nie musiał kolejnej kupowac albo przerabiac, co do dawki wtrysku i doładowania to raczej uda Ci sie to pomimo rocznika
Avatar użytkownika
k0la
Badacz tematu
 
Posty: 387
Dołączył(a): 17 lis 2009, o 12:40
Lokalizacja: Wolfsburg

Postprzez matipro911 » 8 maja 2012, o 21:30

odświeżam.

miałem okazję sprawdzić prędkość max i bardzo słabe 160. Wydaje mi się to stanowczo za mało, miałem poprzednio 1.9d i 185 śmigał bez problemu.

w dodatku te magiczne przyśpieszenie 18sec do 100 ;D

PS. poniżej 5 stopni C zdarza mu się, że całkowicie zimny telepie jakby palił na 3 gary - teraz już nie bo ciepło ale może mieć jakiś związek (aku nowy, 4x świece NGK nowe)

AAZ przebieg 191 000 - ORYGINALNY na 100% ;D
matipro911
Berbeć
 
Posty: 13
Dołączył(a): 20 mar 2011, o 14:35
Lokalizacja: Lubliniec

Postprzez niedziolek » 10 maja 2012, o 17:04

mialem takie same objawy po prostu mi nie jechal zrobilem tak jak nizej opisalem i dziala elegancko :) sproboj nic do stracenia a koszt malutki !

wiec tak: wykrecilem caly filtr powietrza z dolotem do turba. kupilem taki spray (niebieska puszka z duzym napisem EGR & TURBO) : http://www.vdoleje.pl/fil...rbo_cleaner.jpg i tam gdzie jest miejsce na rure do turba psikalem nooo z 1/2 puszki ale nie za pierwszym razem tylko z 7/8 powtorzen psikasz, zostawiasz na 5minut i psikasz jeszcze raz i jeszcze raz mozna nawet dojechac do 3/4 puszki zeby tam wprysnac smialo tym samy sprayem wypsikalem przeplywke te siatki i intercooler. pozniej wszedlem na forum i zobaczylem jak powinny byc podlaczone prawidlowo wezyki z zaworka n75 (wymiaeniajac wezyki na nowe (wszystkie) ) podlaczylem to tak jak powinno byc pozniej zlozylem wsytzstko do kupy. odpalilem (ciezko mu to poslzo bo duzo spraya ale tym sie nie trzeba martwic po minucie niecalej zgasic go znow odpalic i pojechac na 10 minut (zeby przczyscilo spraya bo bedzie bardzo dymic przez 15/20 minut) pozniej juz przetsaje dymic a autko jest bardzo sprawne KOSZT 30 PLN plus wezyki i czas pozdrawiam
Avatar użytkownika
niedziolek
Czytacz
 
Posty: 83
Dołączył(a): 12 lip 2011, o 16:32
Lokalizacja: Kraków


- - -



Powrót do Silniki diesla

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości