Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Skacze napinacz wraz rolka przy niskich obrotach
Problem z rolka napinacza paska skacze jak szalona przy niskich obrotach moze jakiś pomysł jak to usunąć z góry dzieki za rade
tk1100
- tk1100
- Czytacz
znajomy mial ten sam problem. jesli Ci sie chce rozkrec rolke w srodku jest taka sprezyna ( taka zawinieta- jak w starych zegarkach) trzeba ja na nowo nagiac. Jest to dosyc czasochlonne i bez dobrze wyposarzonego warsztatu trudne wiec nei weim czy jest sens sie w to bawic 

Zbieram na samochod (chyba wiecie jaki
)
POSTEP: 70%
)
POSTEP: 70%
- Bocian-t5
- Czytacz
Prawdopodobnie poszła ci sprężyna tak jak napisał Bocian-t5 a jak ci ona poszła to i pewnie ta rolkę tez se wymień. Jestem właśnie po takiej wymianie i już cudnie klekocze
napisz jeszcze z którego roku masz autko bo jak przed 93 to musisz zmienić tez ramie napinacza ale najpierw sprawdź tą rolkę bo może mieć już wytłuczone łożyska
napisz jeszcze z którego roku masz autko bo jak przed 93 to musisz zmienić tez ramie napinacza ale najpierw sprawdź tą rolkę bo może mieć już wytłuczone łożyska- slawek317
- Czytacz
siemka
panowie a moze cala ta sytuacje powoduje koło pasowe paska wieloklinowego ja tak mialem
kolo pasowe wibrowalo bo jakis tam klin sie poluzowal w efekcie bardzo szybko wykanczal rolke napinacza paska(ktora tez w tej sytuacji skakala) i pasek dostawal po dupie ze wzgledu na duze wibracje!! i przy okazji wymienilem tuleje na ramieniu od rolki napinacza.najpierw zobacz czy to kolo pasowe prosto sie kreci bo jesli daje na boki nie pomoze ci wymiana rolki i paska i tuleji ramienia.
panowie jesli jestem w bledzie poprawcie mnie
pzdr
panowie a moze cala ta sytuacje powoduje koło pasowe paska wieloklinowego ja tak mialem
kolo pasowe wibrowalo bo jakis tam klin sie poluzowal w efekcie bardzo szybko wykanczal rolke napinacza paska(ktora tez w tej sytuacji skakala) i pasek dostawal po dupie ze wzgledu na duze wibracje!! i przy okazji wymienilem tuleje na ramieniu od rolki napinacza.najpierw zobacz czy to kolo pasowe prosto sie kreci bo jesli daje na boki nie pomoze ci wymiana rolki i paska i tuleji ramienia.
panowie jesli jestem w bledzie poprawcie mnie
pzdr
-

CINKERS - Czytacz
Witam. Też miałem ten problem... Zresztą jest często spotykany. Jeżeli chcesz to zrobić dobrze niestety musisz liczyc sie z kosztami... Tak jak chłopaki pisali, masz pęknięta sprężynę w napinaczu (albo spadła z własciwego ułożenia). Naprawa praktycznie nie wchodzi w grę. Tylko wymiana napinacza. Ja kupiłem zamiennik Ruville'a. Jest ok, ale nie to co oryginał. Przy tej wymianie należy także wymienić tulejki ramienia napinacza, a możliwe że i samo ramię (tylko serwis VW 147zł...) Ważne jest żeby nie oszczędzać i jeżeli elem. sa do zużyte to je wymienić. Ja zmieniłem również samą rolkę, bo łożyska strasznie dostały od tych wibracji, podobnie jak i łożyska koła alternatora. Jeżeli chodzi o koło pasowe to u mnie nie trzeba było nic z nim robić, ale jeżeli popiskuje na zimno, to musisz nastawić sie na i ta robote ( duuuuże koszty). Pozdro i życze owocnych napraw. Warto to zrobić bo silnik od razu sie wyciszy i zacznie równiej pracować (mniejsze drgania). Przede wszystkim usterka nie będzie już dalej obciążać prac innych elementów.
- haski
- Berbeć
Panowie kilka razy juz o tym pislalem!!! NIE piszy kolo pasowe na wale tylko na alternatorze!!!
Poniewaz:
1) Kolo pasowe na wale napedza a nie stawia opor
2) Kolo pasowe na wale ma duzo srednice i pasek sie w nim dobrze klinuje i nie slizga
3) Alternator stawia opor a jednoczesie jego kolo jest male i dlatego slizga i z biegiem czasu poprostu sie wyciera!!
Wiec wystarczy wymienic tylko klo pasowe na alternatorze
! I juz nie bedzie porannych piskow 
Poniewaz:
1) Kolo pasowe na wale napedza a nie stawia opor
2) Kolo pasowe na wale ma duzo srednice i pasek sie w nim dobrze klinuje i nie slizga
3) Alternator stawia opor a jednoczesie jego kolo jest male i dlatego slizga i z biegiem czasu poprostu sie wyciera!!
Wiec wystarczy wymienic tylko klo pasowe na alternatorze
! I juz nie bedzie porannych piskow 
- scols11
- Badacz tematu
TEZ MIAłEM TO SAMO, TO CZESTA AWARIA W GOLFACH , ALE U MNIE WYSTARCZYłA WYMIANA SAMEGO NAPINACZA I JEST OK, ZROBIłEM TO SAM BO JEST TO PROSTE 30 MINUT I PO SPRAWIE. ORGINALNY NAPINACZ VW Z TULEJKAMI KUPIłEM NA ALLEGRO ZA 190 Zł , W SERWISIE WTEDY KOSZTOWAł ok 400 zl BEZ TULEJEK (kupa kasy). MOIM ZDANIE TAKIE CZESCI TRZEBA WYMIENIAC TYLKO NA ORGINALNE I KLOPOT NA PARE LAT Z GLOWY.
-

ALUS - Berbeć
Witam, rolka może też skakać przez pompę wody, u mnie tak jest, łożyska w pompie się wyrobiły i pasek popiskiwał, jutro wymieniam. Wykryłem to przy regeneracji alternatora myślałem że przez niego pasek popiskuje ale on był ok, natomiast popa waliła jak cholera.
Rafal S.
- rafal77
- Berbeć
• Strona 1 z 1