Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
silnik td trudno odpala po dłuższym przestoju.
Proszę o pomoc golfowiczów,posiadających wiedzę o układzie zasilania.Do niedawna silnik odpalał jak to się mówi od kopa.pięknego poranka powstały wielkie utrudnienia z odpaleniem.Podejrzewałem świece żarowe 5 lat nie były wymieniane.Wymieniłem,akumulator sprawny, filtr powietrza wymieniony,ciśnienie sprężania w nornie/30 bar/ silnik po 2-5 godzin odpala od kopa po przestoju przez noc ok.10-16 godzin ,nie chce odpalić. Takie objawy jak by był zapowietrzony. Po odpaleniu nie widać szczególnych oznak zapowietrzenia układu zasilania.co prawda od czasu do czasu pojawia się pęcherzyk w rurce, ,ale takie zjawisko obserwowałem wcześniej i nie miało wpływu na rozruch.Proszę o podpowiedź czy w pompach rotacyjnych tak jak w rzędowych jest zawór powrotu ciśnienia?W pierwszym momencie po nagrzaniu świec silnik zaskakuje na 1 obrót, ,ale następne uruchomienie jest niemożliwe.Dopiero kilkukrotne startowanie powoduje że silnik z trudem odpali. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
- Iwitek
- Berbeć
a w przewodach jest paliwo czy sa puste.
jęli puste to sprawdź czy nie jest pekniety przewód paliwowy- zasilanie i powrót paliwa.
przede wszystkim powrót paliwa z pompy do filtra.
sprawdź zaworki jedno kierunkowe - od zasilania jest koło śruby droznej od góry na taki inny klucz.
zaworek od powrotu - jest do niego przymocowany przewód powrtotny paliwa z pompy do filtra.
ale jesli sa pełne. to sprawdź świece, rozrusznik jak bedzie zasyfiony to też beda problemy z odpalaniem...
jęli puste to sprawdź czy nie jest pekniety przewód paliwowy- zasilanie i powrót paliwa.
przede wszystkim powrót paliwa z pompy do filtra.
sprawdź zaworki jedno kierunkowe - od zasilania jest koło śruby droznej od góry na taki inny klucz.
zaworek od powrotu - jest do niego przymocowany przewód powrtotny paliwa z pompy do filtra.
ale jesli sa pełne. to sprawdź świece, rozrusznik jak bedzie zasyfiony to też beda problemy z odpalaniem...
Ostatnio edytowano 2 sty 2010, o 15:34 przez SotoM, łącznie edytowano 1 raz
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Ja myślę że świece. Miałem tak samo. Po wymianie świec i aku bo już padł pali od strzału
Weźmiesz mnie na prostej?? A ja Cię zniszczę na zakręcie!!
Mój Goferek
Mój Goferek
-

Procent - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Procent, Witam. mniemam ,że nie bardzo dokładnie odczytałeś mój post.Świece wymienione i na pewno grzeją.Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-01-02, 19:05 ]
SotoM, Dziękuję za podpowiedź, ale paliwo w obu przewodach jest z tym ,że w dolotowym do pompy od filtra od czasu do czasu pojawia się mały pęcherzyk.Napisałem, że świece wymienione i na 100% grzeją widać po spadku napięcia na żarówce.Rozrusznik kręci dobrze, vorzindung/przyspieszenie wtrysku/działa poprawnie,zresztą po pierwszym bardzo utrudnionym odpaleniu następne są od kopa.Pozdrawiam.
[ Dodano: 2010-01-02, 19:05 ]
SotoM, Dziękuję za podpowiedź, ale paliwo w obu przewodach jest z tym ,że w dolotowym do pompy od filtra od czasu do czasu pojawia się mały pęcherzyk.Napisałem, że świece wymienione i na 100% grzeją widać po spadku napięcia na żarówce.Rozrusznik kręci dobrze, vorzindung/przyspieszenie wtrysku/działa poprawnie,zresztą po pierwszym bardzo utrudnionym odpaleniu następne są od kopa.Pozdrawiam.
- Iwitek
- Berbeć
zapowietrza się pompa , cofa paliwo , filtr paliwa , sprawdź znaki na rozrządzie jeśli ok to przyspiesz kąt wtrysku
uszczelnianie i modyfikacje pomp wtryskowych D/TD/TDI/SDI/mTDI , regulacja /czyszczenie/ wymiana wtryskiwaczy , pomiar sprężania/ciś oleju , vag
- vision
- Czytacz
vision, Dziękuję za podpowiedź, ale pompa nie była ruszana, kat wtrysku poprawny,podejrzewam zawór zwrotny przy pompie, ale nie wiem gdzie go szukać.po długim okresie postoju ok16 godz. są poważne trudności z odpaleniem, Po 3-4 rozruchach silni jak to mówią zaczyna kalikować ,pali na 2.3 i w końcu odpala,a później przy kazdym zgaszeniu ,nawet po 2-3 godzin przestoju odpala od kopa.Pozdrawiam
- Iwitek
- Berbeć
ja czytałem na forum że gość wymienił świece na nowe ale miał coś ze sterownikiem świec i też mu nie chciał odpalać
- Mariusz164
- Badacz tematu
skoro nie była ruszana to skąd to wiesz.kąt wtrysku sie przestawia przez zużycie paska rozrządu... skad pewnośc ze np nie przeskoczył na rozrządzie...Iwitek napisał(a):ale pompa nie była ruszana, kat wtrysku poprawny
wykrę je i sprwdź. a skad pewnośc ze swieca nie jest na zwarciu...Iwitek napisał(a):.Napisałem, że świece wymienione i na 100% grzeją widać po spadku napięcia na żarówce

-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
sprawdź znaki i kąt bo się zmienia npIwitek napisał(a):ale pompa nie była ruszana, kat wtrysku poprawny,podejrzewam zawór zwrotny przy pompie, ale nie wiem gdzie go szukać.po długim okresie postoju ok16 godz. są poważne trudności z odpaleniem, Po 3-4 rozruchach silni jak to mówią zaczyna kalikować ,pali na 2.3 i w końcu odpala,a później przy kazdym zgaszeniu ,nawet po 2-3 godzin przestoju odpala od
kąt możesz sam skorygować zaznaczasz stare położenie luzujesz pompę i ciut do silnika najlepiej to zrobić rano przed 1 odpaleniem w ten sposób wyeliminujesz 1 element , zaworek na filtrze powinien trzymać paliwo , w pompie nie ma takowego sprawdź czy nie masz jakiś zapoceń na pompie ,wtryskach pod i na filtrem ( włóż rękę pod pompę), szczelny układ powinien trzymać paliwo , i załóż sobie zaworek kierunkowy na przewód zasilający najlepiej coś takiego http://allegro.pl/item843385165_pompka_ ... uszka.htmlSotoM napisał(a):kąt wtrysku sie przestawia przez zużycie paska rozrządu...
z tego co mi wiadomo nie ma , ale po nie kąt , taka funkcje powinien pełnić powrót z pompyIwitek napisał(a):podejrzewam zawór zwrotny przy pompie,
Ostatnio edytowano 3 sty 2010, o 13:42 przez vision, łącznie edytowano 1 raz
uszczelnianie i modyfikacje pomp wtryskowych D/TD/TDI/SDI/mTDI , regulacja /czyszczenie/ wymiana wtryskiwaczy , pomiar sprężania/ciś oleju , vag
- vision
- Czytacz
SotoM, Dlatego wiem,że są dobre bo przed założeniem sprawdziłem,dla człowieka który przez 40lat obraca sie w technice samochodowej to nie taka wielka powinność.Niestety obsługiwałem inne typy pojazdów, nieco większe gabarytowo i z innymi układami zasilania.Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-01-03, 12:46 ]
vision, Witam .i o tym wszystkim wiem,pasek był wymieniany temu 15000km, a po przejechaniu 10000był naciągany, ale od tego czasu minęło 10000 km i jak do tąd nic się nie działo. Pasek nie przeskoczył.Powtarzam, bo chyba nie doczytałeś- po pierwszym podgrzaniu silnik łapie na 1-2 obrotów od kopa i gaśnie. Następne uruchomienie to 4 krotne mielenie rozrusznikiem, zapala na 3,a później normalna praca.Tak jakby nie trzymał paliwa w pompie. Jeszcze spróbuję wymienić filtr paliwa ,był wymieniany 20000 km temu, ale może oring na zaworze się uleżał i przepuszcza powietrze.Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-01-03, 12:49 ]
vision, Witam .i o tym wszystkim wiem,pasek był wymieniany temu 15000km, a po przejechaniu 10000był naciągany, ale od tego czasu minęło 10000 km i jak do tąd nic się nie działo. Pasek nie przeskoczył.Powtarzam, bo chyba nie doczytałeś- po pierwszym podgrzaniu silnik łapie na 1-2 obrotów od kopa i gaśnie. Następne uruchomienie to 4 krotne mielenie rozrusznikiem, zapala na 3,a później normalna praca.Tak jakby nie trzymał paliwa w pompie. Jeszcze spróbuję wymienić filtr paliwa ,był wymieniany 20000 km temu, ale może oring na zaworze się uleżał i przepuszcza powietrze.Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-01-03, 13:07 ]
vision, Wszelkie regulacje przy aucie robię sam, chyba że są potrzebne narzędzia spec. to pożyczam z zakładu pracy.Nie dziwne mi jest ustawienie pompy, regulacja wtrysków i inne czynności ,ale pompy jako takiej nie rozkładałem i nie naprawiałem,/nie tego typu, mam doświadczenie w pompach rzędowych, ale to już historia./Sprawy mechaniczne nie są mi obce, ale jak przez 22 lata eksploatuję VW z silnikiem diesla tak takiego przypadku nie miałem.
[ Dodano: 2010-01-03, 12:46 ]
[ Dodano: 2010-01-03, 12:49 ]
[ Dodano: 2010-01-03, 13:07 ]
vision, Wszelkie regulacje przy aucie robię sam, chyba że są potrzebne narzędzia spec. to pożyczam z zakładu pracy.Nie dziwne mi jest ustawienie pompy, regulacja wtrysków i inne czynności ,ale pompy jako takiej nie rozkładałem i nie naprawiałem,/nie tego typu, mam doświadczenie w pompach rzędowych, ale to już historia./Sprawy mechaniczne nie są mi obce, ale jak przez 22 lata eksploatuję VW z silnikiem diesla tak takiego przypadku nie miałem.
- Iwitek
- Berbeć
a masz może immo i odcina ci n109 , a podłącz N109 na krótko do aku , ale wygląda że spala paliwo w przewodach i stop z braku paliwa i załóż zaworek kierunkowy na zasilanie koszt ok 20 pln ja dałem link na allegro zaworek z pompką bo sam taki używam i polecamIwitek napisał(a):Powtarzam, bo chyba nie doczytałeś- po pierwszym podgrzaniu silnik łapie na 1-2 obrotów od kopa i gaśnie. Następne uruchomienie to 4 krotne mielenie rozrusznikiem,
pompa na części wygląda tak http://www.zwalve.eu/v/Smoketail+Suppli ... p+rebuild/
- vision
- Czytacz
• Strona 1 z 1