Reiven, źle to odebrałeś...ale nie dziewie sie z czytania różnie można wszystko odebrac... nie to ze ja cie wyzywam czy coś,jak tak na codzień po koleźeńsku mówię...tagze luzik.
z tym katem kat naprawdę sie zmienia. jak bedziesz miał okazje to sprawdź sobie przed zerwaniem rozrządu jaki jest kąt. wymień rozrząd i sprawdź jaki masz po wymianiwe kąt. Nie ma bata, przestawia sie,bo to jest przestawienie koła względem osi pompy.dlatego należy sprawdzić kat po wymianie rozrządu.
Moderator: Moderator
• Strona 2 z 2 • 1, 2
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Pewnie masz rację ale ja nigdy nie zauważyłem jakiejś znaczącej różnicy w pracy silnika zresztą pomimo ze mam dostęp do czujnika nigdy nie chciało mi się wykręcać tej śruby w głowicy pompy i kręcić wałem w tą i z powrotem zawsze ustawiałem na słuch i zawsze było ok może nie było książkowo ale jeździły fury ok.
VW Power
-

Reiven - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
jeśli jesteś takim lekarzem jak mechanikiem ... to nie przyjdę do twojego gabinetu
poza tym - co bys powiedział jak pacjent przylezie do twojego gabinetu i powie ci że goowno się tam znasz i on lepiej wie jakie lekarstwa ma sobie zapodac
nie bierz tego za bardzo do siebie to tylko taki przykład looźny
BTW - kąt wtrysku zmienia się z powodu różnicy w napieciu paska oraz róznicy w długości paska nowego i starego - tolrancja kąta wtrysku to +/- 002' - w praktyce oznacza to że milimetrowe różnice w długości paska przestawą kąt wtrysku
BTW - być może twoje obeznanie ze stetoskopem owocuje w idealne ustawienie kąta na słuch
w takim przypadku tylko pozazdrościc posiadania idealnego słuchu i stetoskopu
z praktyki (nie lekarskiej) w 90% przypadków kat wychodzi poza tolerancję po wymianie rozrządu ... dynamiczna regulacja kąta wtrysku załatwia sprawe
poza tym - co bys powiedział jak pacjent przylezie do twojego gabinetu i powie ci że goowno się tam znasz i on lepiej wie jakie lekarstwa ma sobie zapodac
nie bierz tego za bardzo do siebie to tylko taki przykład looźny
BTW - kąt wtrysku zmienia się z powodu różnicy w napieciu paska oraz róznicy w długości paska nowego i starego - tolrancja kąta wtrysku to +/- 002' - w praktyce oznacza to że milimetrowe różnice w długości paska przestawą kąt wtrysku
BTW - być może twoje obeznanie ze stetoskopem owocuje w idealne ustawienie kąta na słuch
w takim przypadku tylko pozazdrościc posiadania idealnego słuchu i stetoskopu
z praktyki (nie lekarskiej) w 90% przypadków kat wychodzi poza tolerancję po wymianie rozrządu ... dynamiczna regulacja kąta wtrysku załatwia sprawe

-

leopard - Members
no powstrzymać się nie mogę koledzy SotoM i leopard bo widzę że macie skłonności do przesadyzmu
przecież jak samochód wyjeżdża z fabryki to ma nowy pasek i kąt wyprzedzenia wtrysku jest idealny, w trakcie eksploatacji pasek się naciąga i kąt się zmienia według tego co sami piszecie ale po zmianie paska na nowy wszystko wraca do ustawień fabrycznych i jest bajka to po co szukać dziury w całym...ja jak najbardziej popieram kolegę Reiven. Wkurza mnie to że poraz kolejny razem naśmiewacie się z kogoś
przecież jak samochód wyjeżdża z fabryki to ma nowy pasek i kąt wyprzedzenia wtrysku jest idealny, w trakcie eksploatacji pasek się naciąga i kąt się zmienia według tego co sami piszecie ale po zmianie paska na nowy wszystko wraca do ustawień fabrycznych i jest bajka to po co szukać dziury w całym...ja jak najbardziej popieram kolegę Reiven. Wkurza mnie to że poraz kolejny razem naśmiewacie się z kogoś
-

mani51 - Members
mani51 napisał(a):Wkurza mnie to że poraz kolejny razem naśmiewacie się z kogoś
daleki jestem od naśmiewania się z kogokolwiek ...
do swojej teorii dołóz exploatację / starzenie się materiału / pasowanie części etc ...
być może masz rację - czasami przesadzam - ale osobiście lubię mieć porządek pod maską ...
poza tym skoro konstruktor wymyślił możliwośc regulacji kata wtrysku i dał narzędzie do ustawienia go - dlaczego nie korzystać

-

leopard - Members
Ja powiem tak, zapewne racja leży po środku i każdy ma trochę racji natomiast z całą pewnością mogę powiedzieć że w przypadku mojego passata 1.6 TD jeśli już korekta kąta była potrzeba zawsze wystarczała korekta na słuch.
VW Power
-

Reiven - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Też coś dodam od siebie. Może nie udzielam się tak często jak wy to wiem z doświadczenia że teoria mija się z praktyką i nie będąc drobiazgowy to nie trzeba zaglądać do kąta wtrysku!!!
A jeśli nawet jak będzie taka możliwość to na pewno nie na słuch jak tu piszecie tylko czujnikiem zegarowym!!!!
A jeśli nawet jak będzie taka możliwość to na pewno nie na słuch jak tu piszecie tylko czujnikiem zegarowym!!!!
- haqur
- Czytacz
haqur napisał(a):czujnikiem zegarowym!!!!
W D/TD - tak - jest z tym trochę zachodu i trzeba UMIEĆ sprawdzić kąt na zegar - wydaje mi się że to jest przyczyna ustawiania kata na słuch kropki i podobne dziwadła ...
co do TDI - zaniechanie ustawienia dynamicznego kata wtrysku to po prostu głupota wymieniającego rozrząd ... mając pod ręką VAG'a sprawdza się kąt w kilka minut
-

leopard - Members
proste rozwiazanie. skoro koledzy sa tacy madrzy i chcą znać prawdę jak jest(że są co niektórzy w błędzie) to zadzwońcie sobie do warsztatu-servisu disla np: http://www.autobojarski.com.pl/index.htm i sie zapytajcie...
i ciekawe kto bedzie miał racje a kto wyjdzie na bezmózga
i ciekawe kto bedzie miał racje a kto wyjdzie na bezmózga
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi