raz odpala a raz nie

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

raz odpala a raz nie

Postprzez KMLFree » 11 mar 2015, o 13:36

Witam wszystkich forumowiczów i proszę o pomoc. Problem wygląda następująco. Posiadam golfa III z silnikiem 1.9 td aaz i tak jak chce to odpali a jak nie to mogę go kręcić i kręcić i nic, odpala po konkretnym zastrzyku z plaka a z wydechu wydziela się tuman białego dymu przy tym zabiegu. Dodam, że temperatura nie ma tu wpływu czy to + czy -, czy ciepły silnik czy zimny. Od pewnego czasu pojawiło się jeszcze coś takiego,że przy odpalaniu ma bardzo niskie obroty jakieś 250 i po jakiejś minucie się normują, czym to może być spowodowane? Używam przyśpieszacza przy odpalaniu. Filtr paliwa wymieniłem w listopadzie dodatkowo z trzy lata temu założyłem zaworek zwrotny za filtrem paliwa. Proszę o rady czym to wszystko może być wywołane.
KMLFree
Berbeć
 
Posty: 7
Dołączył(a): 5 lis 2011, o 23:39
Lokalizacja: Pruszków

raz odpala a raz nie

 

Postprzez krzyś » 11 mar 2015, o 17:13

świece masz sprawne?
Vag diagnostyka,czyszczenie nastawników, uszczelnianie pomp wtryskowych Vp37, naprawa skrzyń biegów. Wszelkie info PW..
Avatar użytkownika
krzyś
Members
 
Posty: 888
Dołączył(a): 13 mar 2013, o 18:58
Lokalizacja: Krosino
Rocznik: 1996
Silnik: 1.9 TDI 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez KMLFree » 15 mar 2015, o 14:03

trochę powątpiewam iż to mogą być świece, bo na rozgrzanym silniku też potrafi nie odpalić. Dziś znowu miałem taki przypadek. Zgasiłem go i za chwilę próbuje go odpalić i kręcę i kręcę i nic z plaka też nie chciał odpalić przy tym było słychać metaliczny dźwięk jakby na sucho chodził i silnik przy tym trząsł się jakby miał zaraz wyskoczyć. Rozkręciłem przewody paliwowe za filtrem i na zaworku zwrotnym i je skręciłem, były trochę luźno dokręcone po tym zabiegu trochę psiknęłem plakiem i odpalił. Czyżby dostawał powietrza i paliwo by się cofało? Dodam, że po odpaleniu na przewodzie paliwowym zwrotnym z pompy paliwowej szły bomble powietrza. Może zaworek zwrotny przestał już spełniać swoją funklcję?
KMLFree
Berbeć
 
Posty: 7
Dołączył(a): 5 lis 2011, o 23:39
Lokalizacja: Pruszków

Postprzez Adriano-19 » 15 mar 2015, o 14:18

też mam 1.9 tD aaz ja sprawdził bym dla pewności tak :

-rozrząd czy idealnie ustawiony ( na wszelki wypadek) chwila roboty a pewność duża

-sprawdziłbym jednak te świece żarowe odkreć 4 nakrętki 8mm ze świec i wyciąg listwę która zasila świece i albo multimetrem omomierzem na zakresie 200 ohm albo bezpośrednio do klemy + podlać z 1metr kabla i dotykaj końcówek świec powinno iskrzyć wtedy świeca dobra mi nie działały świece 3 i 4 cylindra też trzepało silnikiem

- pęcherze po odpaleniu mogły być z tego powodu iz odłaczając przewody mógł nabrać powietrza

- jeśli na pracującym silniku masz pęcherze i w powrotnym i zasilającym to gdzies łapie powietrza

-nie grzebaleś nic z pompą stało się to z dnia na dzień ?
Adriano-19
Czytacz
 
Posty: 26
Dołączył(a): 9 cze 2013, o 20:22
Lokalizacja: Knurów

Postprzez KMLFree » 15 mar 2015, o 16:24

We wtorek sprawdzę rozrząd i te świece. Przy pompie nic nie grzebałem i powinna być sprawna. Kultura pracy silnika jest ok nic nie stuka nic nie puka, tylko te odpalanie. Sytuacja z tym odpalaniem wygląda w ten sposób parę lat temu miałem z tym problem i skończył się po wymianie świec, kostki stacyjki, wkładki stacyjki, filtra paliwa i założeniu zaworka zwrotnego za filtrem. Problem powrócił w listopadzie 2014 roku ale na krótko, parę razy mi tylko nie odpalił, pomyślałem, że to przez paliwo, ale teraz wróciło i zdarza się to systematycznie. W czym mogę jeszcze szukać przyczyny? A co z tymi niskimi obrotami po odpaleniu rzędu 200 - 300 które gdzieś po minucie wracają do normy 950 - 1000?
KMLFree
Berbeć
 
Posty: 7
Dołączył(a): 5 lis 2011, o 23:39
Lokalizacja: Pruszków

Postprzez Adriano-19 » 15 mar 2015, o 16:33

niskie obroty wyglądają na źle ustawiony wydatek resztkowy no ale pompy nie ruszałeś .. więc sam nie wiem bo przy źle ustawionym wydatku dzieje się tak ,ze jak np świece grzeją to silnik ma 500obr albo i mniej a jak przestają grzać to wskakują na np 900 - na tyle ile sa ustawione ten zaworek zwrotny też możesz sprawdzić wymontowac go to pewnie 5 minut i spróbować puścić paliwo na odwrót ale nie na aucie tylko do butelki np podpiąć węzyk albo i zwykłe dmuchnięcie powinno wystarczyć w jedna puści w drugą nie powinien
Adriano-19
Czytacz
 
Posty: 26
Dołączył(a): 9 cze 2013, o 20:22
Lokalizacja: Knurów

Postprzez KMLFree » 15 mar 2015, o 17:57

a spytam się jeszcze o taką rzecz, jeśli miałbym niesprawne świece to chyba powinien by mi w ogóle nie odpalać a nie kiedy mu się spodoba?
KMLFree
Berbeć
 
Posty: 7
Dołączył(a): 5 lis 2011, o 23:39
Lokalizacja: Pruszków

Postprzez Adriano-19 » 15 mar 2015, o 18:02

jezeli spalona jest jedna lub dwie to będzie odpalał ale właśnie z takimi objawami ze nie równe obroty , duzo mniejsze i telepie byc może i z jedną sprawną by odpalił po dluższym zakręceniu :)
Adriano-19
Czytacz
 
Posty: 26
Dołączył(a): 9 cze 2013, o 20:22
Lokalizacja: Knurów

Postprzez krzyś » 15 mar 2015, o 18:16

Jest jeszcze taka opcja, że masz oberwany klin na wale i zapłon się przestawia. Zobacz czy nie giba ci się koło pasowe na wale.
Vag diagnostyka,czyszczenie nastawników, uszczelnianie pomp wtryskowych Vp37, naprawa skrzyń biegów. Wszelkie info PW..
Avatar użytkownika
krzyś
Members
 
Posty: 888
Dołączył(a): 13 mar 2013, o 18:58
Lokalizacja: Krosino
Rocznik: 1996
Silnik: 1.9 TDI 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez KMLFree » 15 mar 2015, o 19:55

Koło pasowe to odpada moim zdaniem bo gdy ostatnio patrzyłem to nie gibie się na boki i chodzi prosto

[ Dodano: 2015-03-15, 18:58 ]
teraz na przykład odpalił mi dwukrotnie bez problemu

[ Dodano: 2015-03-18, 21:17 ]
I tak Panowie, świece sprawne, rozrząd także, kolo pasowe nie bije. Juz sam nie wiem brak mi pomyslow. Co mogę jeszcze sprawdzić?
KMLFree
Berbeć
 
Posty: 7
Dołączył(a): 5 lis 2011, o 23:39
Lokalizacja: Pruszków


- - - adwokat prawo karne katowice



Powrót do Silniki diesla

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości