Pytanie odnoscnie tego cuda.
Mam elektryczny w AAZ.
Czy po włączeniu zapłonu *prąd na kablu jest dochodzący do przyspieszacza* powinienem zobaczyc ruch linki? Sam ruch tej rączki odpowiedzialnej za wyprzedzanie kąta jest mały moze z 1cm ale nie widze praktycznie ruchui linki i nie wiem czy w ogole powinno byc to widoczne.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Przyspieszacz kąta zapłonu.
Mój golf Variant
AAZ: KKK K14~1.5Bar, Skrzynia CTN(TDi), dół TDi.
-

pawelus6 - Gaduła
- Rocznik: 0
- Silnik: Dziala
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
nie nie powinieneś zobaczyć ruchu ponieważ działa to na zasadzie bimatalu czyli :
- jak silnik jest zimny np po nocy to juz z ''automatu'' masz przyspieszony wtrysk , po odpaleniu silnika jest dostarczany prąd na ten siłowniczek , bimetal się grzeje i popuszcza linkę więc ruch zobaczysz dopiero na pracującym silniku i po jakimś czasie
czyli w miare stygnięcia silnika ten siłowniczek przyspiesza wtrysk
- jak silnik jest zimny np po nocy to juz z ''automatu'' masz przyspieszony wtrysk , po odpaleniu silnika jest dostarczany prąd na ten siłowniczek , bimetal się grzeje i popuszcza linkę więc ruch zobaczysz dopiero na pracującym silniku i po jakimś czasie
- Adriano-19
- Czytacz
Adriano-19 napisał(a):nie nie powinieneś zobaczyć ruchu ponieważ działa to na zasadzie bimatalu czyli :
Witam kolege z miasta
Tylko skoro on działa na takiej zasadzie to dziwi mnie po co do niego ejst kabel zasilajacy 12V?
Mój golf Variant
-

pawelus6 - Gaduła
również witam kolegę
a no zasilanie 12v jest po to aby zimą sprawnie sie zaworek nagrzewał w innym wypadku silnik zbyt długo pracowałby na przyspieszonym wtrysku
12v na kablu jest z przekaźnika świec żarowych i po 3 minutach napięcie zanika wtedy przyspieszacz jest wyłączony a temperatura wewnątrz komory silnika utrzymuje bimetal w pozycji 
a no zasilanie 12v jest po to aby zimą sprawnie sie zaworek nagrzewał w innym wypadku silnik zbyt długo pracowałby na przyspieszonym wtrysku
12v na kablu jest z przekaźnika świec żarowych i po 3 minutach napięcie zanika wtedy przyspieszacz jest wyłączony a temperatura wewnątrz komory silnika utrzymuje bimetal w pozycji 
- Adriano-19
- Czytacz
Czyli lepiej zagrać silnik i potem naciągane linkę jak będzie w miarę luźna i potem zimno przyjdzie to naciagnie linkę.
Mam 3 lata aaz i dalej nowych rzeczy się dowiaduje. Dzięki
Po sprawdzam to co napisałeś
PS. Skąd taka wiedza na ten temat
Mam 3 lata aaz i dalej nowych rzeczy się dowiaduje. Dzięki
Po sprawdzam to co napisałeś
PS. Skąd taka wiedza na ten temat

Mój golf Variant
-

pawelus6 - Gaduła
a no jak chcesz sprawdzić jak to działa i czy u Ciebie w ogóle to działa to najlepiej :
- po nocy jak silnik bedzie zimny zobacz (zrób zdjęcie) w jakim położeniu jest dźwignia przyspieszacza, rozgrzej auto i znów sprawdź (zrób zdjęcie) wtedy masz pewność
a wiedza hmm.. rok temu skończyłem Gliwicką samochodówke technikum także mój zawód to mechanik
, interesuje się ogólnie motoryzacją a o pompie trochę wiem ponieważ sam teraz męcze się z moim aaz'em
po uszczelnieniu pompy było okej jakieś 2 tyg, na ulicy szpitalnej koło tesco wbił mi się poza skale okazało się ze zmieliło regulator obrotów w pompie
auto odholowałem pod blok i juz mam gotowe ale rozrząd machnąłem się o ząbek jutro z rana będe ustawiał na nowo
myśle ,ze aaz będzie chodził jak przedtem
a wcześniej chodził fajnie bo miałem pompe z tłokorozdzielaczem 10mm 
- po nocy jak silnik bedzie zimny zobacz (zrób zdjęcie) w jakim położeniu jest dźwignia przyspieszacza, rozgrzej auto i znów sprawdź (zrób zdjęcie) wtedy masz pewność
a wiedza hmm.. rok temu skończyłem Gliwicką samochodówke technikum także mój zawód to mechanik
, interesuje się ogólnie motoryzacją a o pompie trochę wiem ponieważ sam teraz męcze się z moim aaz'em
po uszczelnieniu pompy było okej jakieś 2 tyg, na ulicy szpitalnej koło tesco wbił mi się poza skale okazało się ze zmieliło regulator obrotów w pompie
auto odholowałem pod blok i juz mam gotowe ale rozrząd machnąłem się o ząbek jutro z rana będe ustawiał na nowo
myśle ,ze aaz będzie chodził jak przedtem
a wcześniej chodził fajnie bo miałem pompe z tłokorozdzielaczem 10mm 
- Adriano-19
- Czytacz
Ja nie po samochodowej szkole. Samouk jestem
Składał em teraz aaz bo robiłem kapitalke i wcześniej problemów nie było ale kombinuje z tym i będę jechał dodatkowo pompę ustawić tylko ze zauważyłem ze mam linkę luźna
Wyślij mi na pw jakieś foto swojej fury żebym wiedział czy kolegi z forum nie mijam
[ Dodano: 2015-03-15, 22:32 ]
Wg Twojej teorii nie powinno tam byc prądu.
Po 30min jazdy swiece nie maja prądu, a ten wyprzedzacz kąta dalej jest pod prądem, czyli nie sa pod jednym przekaźnikiem.
Sprawdziłem luz tej "wajchy" na zimnym i na ciepłym i są różne wiec na pewno to pracuje.
Naciągnąłem troche mocniej telepotanie troche zmalało ale i tak pompa do ustawienia idzie.
Dzięki.
Składał em teraz aaz bo robiłem kapitalke i wcześniej problemów nie było ale kombinuje z tym i będę jechał dodatkowo pompę ustawić tylko ze zauważyłem ze mam linkę luźna
Wyślij mi na pw jakieś foto swojej fury żebym wiedział czy kolegi z forum nie mijam
[ Dodano: 2015-03-15, 22:32 ]
Wg Twojej teorii nie powinno tam byc prądu.
Po 30min jazdy swiece nie maja prądu, a ten wyprzedzacz kąta dalej jest pod prądem, czyli nie sa pod jednym przekaźnikiem.
Sprawdziłem luz tej "wajchy" na zimnym i na ciepłym i są różne wiec na pewno to pracuje.
Naciągnąłem troche mocniej telepotanie troche zmalało ale i tak pompa do ustawienia idzie.
Dzięki.
Mój golf Variant
-

pawelus6 - Gaduła
• Strona 1 z 1