przeplywomierz i sporadyczny blad 0553

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

przeplywomierz i sporadyczny blad 0553

Postprzez przemas_91 » 6 cze 2015, o 20:26

Witam panowie a wiec opisze co sie dzieje swoimi slowami... Jakis czas temu wracajac do domu poczulem spadek mocy auto po wcisnieciu gazu zamiast sie rozpedzac dlawilo sie w pierwszej chwili pomyslalem ze pekla opaska i spadl waz od ic zjechalem na parking ale wszystkie weze na miejscu wiec odlaczylem i podlaczylem kostke od przeplywomierza odpalilem auto odzyskalo moc.
Wczoraj wracajac od kolegi zaraz juz po odpaleniu czulem ze cos jest nie tak wiec to samo zatrzymanie kostka i jedzie okej.

Dzis odpalilem przejechalem jakies 20 km wsio okej zgasilem po ponownym odpaleniu brak mocy wiec zgasilem odpiecie kostki i wpiecie moc jest podjechalem do kolegi zgasilem po odpaleniu znowu nie ma mocy... podlaczylem komputer wyskoczyl ten blad poczyscilem styki w kostce i na przeplywomierzu przejechalem sie odpalalem i gasilem kilka razu juz nie wyskoczyl jedzie okej ale nie wiem czy na tym sie zakonczy gdzie szukac przyczyny ?
Avatar użytkownika
przemas_91
Czytacz
 
Posty: 51
Dołączył(a): 19 lis 2014, o 01:06
Lokalizacja: Miastko (pomorskie)
Rocznik: 2000
Silnik: 1.9 Tdi AHF
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

przeplywomierz i sporadyczny blad 0553

 

Postprzez BartheZz_3 » 8 cze 2015, o 08:46

0553 - Mass Air Flow Sensor (G70); 31-00 - Open or Short to Ground
Czyli przepływka gubi prąd na wiązce albo masa jest słaba. Jeśli przeczyściłeś styki i wszystko działa - mogło to być to. Jeśli problem wróci, radzę przejrzeć wiązkę od przepływki, czy nigdzie kabel się nie przetarł/masa nie odpięła. Najlepiej z miernikiem obwody posprawdzać :)
R.I.P Mystic B. [*]
Avatar użytkownika
BartheZz_3
Members
 
Posty: 4317
Dołączył(a): 16 cze 2011, o 10:24
Lokalizacja: PMI
Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez przemas_91 » 8 cze 2015, o 11:11

(0553 - Mass Air Flow Sensor (G70); 27-00 - Implausible signal) dokladnie taki ale te kable lukalem i jeden ten brazowy jest tak jak by nadtopiony troszke przy wtyczcze

[ Dodano: 2015-06-08, 12:15 ]
sytuacja wyglada tak ze jak auto nie ma mocy wyskakuje ten blad zgasze auto odepne i podebne wtyczke i juz moc jest i przeplywka daje pelne wartosci jezdzilem pol dnia z laptopem i widzialem co sie dzieje.. A w chwili gdy auto nie ma mocy przeplywka wgl nie czyta jest ustawione sztywne 450 mg i sie wgl nie zmienia wczoraj ja przemylem i jeszcze raz poprzecieralem styki w kostce zobaczymy ale watpie czy cos to da
Avatar użytkownika
przemas_91
Czytacz
 
Posty: 51
Dołączył(a): 19 lis 2014, o 01:06
Lokalizacja: Miastko (pomorskie)
Rocznik: 2000
Silnik: 1.9 Tdi AHF
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez BartheZz_3 » 8 cze 2015, o 16:45

przemas_91 napisał(a):jeden ten brazowy jest tak jak by nadtopiony troszke przy wtyczcze

No to myślę że masz przyczynę...
R.I.P Mystic B. [*]
Avatar użytkownika
BartheZz_3
Members
 
Posty: 4317
Dołączył(a): 16 cze 2011, o 10:24
Lokalizacja: PMI
Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Re: przeplywomierz i sporadyczny blad 0553

Postprzez przemas_91 » 8 lip 2015, o 11:52

Witam ponownie wiec sprawa wygladala tak ze kabelki jednak nie byly poprzecierane ani ponadpalane tylko brudny ten jeden poprostu poczyscilem styki w kostce jak i w przeplywce umylem przeplywke i jest okej od tego czasu jak pisalem nawet zaczela troszke lepiej czytac wartosci temat do zamkniecia :)
Avatar użytkownika
przemas_91
Czytacz
 
Posty: 51
Dołączył(a): 19 lis 2014, o 01:06
Lokalizacja: Miastko (pomorskie)
Rocznik: 2000
Silnik: 1.9 Tdi AHF
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe


- - - wynajem samochodów dostawczych kraków



Powrót do Silniki diesla

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Google [Bot] i 4 gości