Witam
Koledzy, mam problem, otóż przegrzewa mi się silnik. Układ chłodzenia jest w porzadku, w zbiorniczku wyrównawczym jest tyle płynu chłodzącego ile powinno być, a silnik osiąga temperaturę 100 - 110 st. C. Jak odkręcę korek od wlewu oleju to się para wydobywa z wewnątrz. Co może być przyczyną ? pomóżcie.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Luzak54321 napisał(a):Jak odkręcę korek od wlewu oleju to się para wydobywa z wewnątrz
to nie jest para, kiedyś spierałem się ze innymi co to jest ale nawet oni nie tiwerdzli że to para
tak samo jest w czasie jazdy i postoju? Czy robiłeś coś ostatnio przy silniku? Podaj trochę więcej szczegółów bo teraz to można np podejżewać termostat, a może wentylator się nie włącza i grzeje się tylko na postoju a w czasie jazdy jest ok?Luzak54321 napisał(a):przegrzewa mi się silnik. Układ chłodzenia jest w porzadku, w zbiorniczku wyrównawczym jest tyle płynu chłodzącego ile powinno być, a silnik osiąga temperaturę 100 - 110 st.
-

mani51 - Members
oo widzisz świetna uwaga. Podczas postoju mi tak temperatura skoczyła przy włączonym silniku. W trakcie jazdy się ustabilizowało. Jak była prawie przy 110 to się wentylator nie włączył. a przy silniku, ostatni zabieg to wymiana oleju i uszczelki pod zaworami. 

-

Luzak54321 - Czytacz
Luzak54321 napisał(a):Podczas postoju mi tak temperatura skoczyła przy włączonym silniku. W trakcie jazdy się ustabilizowało
to prawdopodobnie będzie wina wentylatora lub jego termicznego włącznika na chłodnicy - trzeba to sprawdzić bo skoro w czasie jazdy jest ok to raczej termostat jest dobry
[ Dodano: 2008-11-11, 19:12 ]
sprawdź bezpiecznik od wentylatora
zgodnie z tym
http://www.golf3.pl/topics28/bezpieczni ... vt4560.htm
-

mani51 - Members
• Strona 1 z 1