Problemy z odpalaniem z nagrzanym wnetrzem auta.

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

Problemy z odpalaniem z nagrzanym wnetrzem auta.

Postprzez pw031 » 26 lip 2012, o 20:21

Witam wszystkich Golfiarzy.

Mam następujący problem. Być może było to już wałkowane. Z góry przepraszam. (Korzystałem z "Szukaj").

Mianowicie, rano jak wnętrze auta jest chłodne pali na dotyk bez problemów. Wszystko gites majonez. Problem pojawia się gdy postoi kilka godzin na słońcu i we wnętrzu jest miliard stopni.
Wsiadam przekrecam kluczyk .. i .. no wlasnie nic .. kontrolki zachowują się tak jak zawsze :
- zapłon - świece zapalaja sie po czym gasną.
- odpalenie - zaświeca sie AirBag + ABS po czym po chwili gasną. Rozrusznik ani drgnie.

Po kilkunastokrotej próbie odpalenia czasem załapie. Dość często sposobem jest energiczne i szybkie przekrecenie kluczyka od pozycji 0 do II.

Niekiedy po przekreceniu kluczyka w pozycje II - "do odpalenia" załapie i odpali. Po prostu trzymajac kluczyk w takiej pozycji kilka sekund.

Wg mnie jest to kostka stacyjki jednak chciałbym się upewnić przed wydaniem ok. 100 zł.

Dodam ze podczas nieudanej próby odpalenia z rozrusznika nie dochodzi zadne "pyk .. pyk .. pyk " jak to niektórzy opisuje .



Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 26 lip 2012, o 20:31 przez pw031, łącznie edytowano 1 raz
pw031
Berbeć
 
Posty: 11
Dołączył(a): 15 kwi 2012, o 15:10
Lokalizacja: Poznań

Problemy z odpalaniem z nagrzanym wnetrzem auta.

 

Postprzez pietrasiak2 » 26 lip 2012, o 20:30

Kostka stacyjki nie kosztuje 100 . Ale prawdopodobne jest , że plastyk jak się nagrzeje to następuje (deformacja , plastyczność ) i nie pracuje jak należy . :-)
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków

Postprzez slawek5t » 26 lip 2012, o 22:54

No będzie to kostka stacyjki. Kup używany oryginał :)
A narazie próbuj bardziej dociskać kluczyk w pozycję "2" aby chwyciło.
Pamietaj zeby nie zwlekać z tą usterką bo czasem padnie sobie całkiem w środku miasta :)
Mój golfik
Avatar użytkownika
slawek5t
Members
 
Posty: 1993
Dołączył(a): 15 cze 2011, o 00:05
Lokalizacja: Pomorskie

Postprzez pw031 » 27 lip 2012, o 08:06

Tez tak sie zdaje ze to kostka. Padlo jeszcze podejrzenie na szczotki rozrusznika ale przy probie odpalenia nieslychac elektromagnesu w rozruszniku. A co do kostki to kupie chyba Febi, mam dostep do tanszych niz sa w sklepie :) z tego co slyszalemto HP (Topran) sie nie na daje .. no chyba ze na chwile ;)

zdziwilo mnie tylko to ze wszystkie kontrolki zachowuja sie normalnie tak jak zwykle.
pw031
Berbeć
 
Posty: 11
Dołączył(a): 15 kwi 2012, o 15:10
Lokalizacja: Poznań

Postprzez palio » 27 lip 2012, o 08:10

A ja właśnie mam kupioną kostkę stacyjki Topran :-P i już śmigam na niej 2 lata. Częsta usterka w golfach ta kostka.

Tylko jak będziesz zmieniał kostkę stacyjki to odłącz aku.
Avatar użytkownika
palio
Administrator
 
Posty: 3891
Dołączył(a): 24 mar 2010, o 20:45
Lokalizacja: Fajsławice
Rocznik: 95
Silnik: 1Z++
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez pietrasiak2 » 27 lip 2012, o 08:12

Rozrusznik to możesz na "krótko" sprawdzić , a z tym figlem to pewnie styk jest ok w kostce , a może jest niedokręcona ? :-)
Avatar użytkownika
pietrasiak2
Members
 
Posty: 2043
Dołączył(a): 29 gru 2011, o 09:52
Lokalizacja: stryków


- - -



Powrót do Silniki diesla

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron