po chwili dym ustępuje silnik pracuje normalnie i po zgaszeniu zapala już normalnie. W czym może być problem czy może być to paliwo słabej jakość czy poważniejsza sprawa?Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Problem z odpaleniem na zimnym silniku 1.9TDI proszę o pomoc
Witam od paru dni mam problem z odpaleniem Golfa na zimnym silniku. Nadmienię iż problemu wcześniej nie było żadnego nawet w najgorsze mrozy auto paliło na szczał a teraz przy upalnych dniach jest problem. Po przekręceniu kluczyka i próbie odpalenia auto kręci i tak jak by nie umiał załapać zrobi 10 obrotów zapali nie umi wejść na obroty po sekundzie lub dwóch chodzi już normalnie a z rury wydechowej idzie dym jak ze starego ciągnika ursus
po chwili dym ustępuje silnik pracuje normalnie i po zgaszeniu zapala już normalnie. W czym może być problem czy może być to paliwo słabej jakość czy poważniejsza sprawa?
po chwili dym ustępuje silnik pracuje normalnie i po zgaszeniu zapala już normalnie. W czym może być problem czy może być to paliwo słabej jakość czy poważniejsza sprawa?- bej21
- Czytacz
Byłem u kumpla podpoił mi go pod kompa i wyszedł błąd przekaźnik świec żarowych udałem się do sklepu kupiłem przekaźnik nr. 103 wymieniłem ale problem na drugi dzień się powtórzył dziwi mnie tylko to że w zimie auto paliło po dwóch obrotach silnika przy temp. ujemnych bez świec żarowych bo miałem spalone po wymianie na nowe palił od szczała a teraz nawet gdyby coś było z przekaźnikiem czy świecami to też powinien palić chyba że jest jeszcze inny przekaźnik
- bej21
- Czytacz
Sprawdź przekaźnik 109, rozbierz go i sprawdź zimne luty. Możesz również odpiąć czujnik temperatury płynu chłodzącego (znajduje się w głowicy - świece powinny grzać cały czas) i próbuj odpalić.
-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Kolega sprawdzi kąt wtrysku.. koło pasowe na wale nie ma bić??
Vag diagnostyka,czyszczenie nastawników, uszczelnianie pomp wtryskowych Vp37, naprawa skrzyń biegów. Wszelkie info PW..
-

krzyś - Members
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.9 TDI 1Z
Mam caly czas taki sam problem..
Tu nawet mam filmik
https://www.youtube.com/watch?v=GkzWsI0fBgo
Po odpieciu czujnika odpalil od 2go obrotu
Tu nawet mam filmik
https://www.youtube.com/watch?v=GkzWsI0fBgo
Po odpieciu czujnika odpalil od 2go obrotu
- pawlacz
- Czytacz
Dziś zawiozłem samochód na warsztat prawdopodobnie będzie tak jak kolega wspominał od koła pasowego bo pojawiło się bicie i mogło zerwać klin i przestawić zapłon jak już bedę wiedział na 100% to napiszę co było powodem moich cierpień 

- bej21
- Czytacz
Podłączę się pod ten temat, mam również problem z odpalaniem na zimnym silniku, muszę kręcić kilka sekund zanim odpali, jak po naciskam pedał przyśpieszenia to odpala szybciej, po odpaleniu chodzi od razu ładnie. Autko z tego co wiem miało kiedyś tam zmienianą pompę paliwa być może coś jest nie tak z nią ?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Rezik
- Berbeć
Witajcie dziś odebrałem samochód i jak przypuszczał kolega Krzyś śruba na wale nie popuściła i przestawiła zapłon mam do was pytanie czy ta śruba sama w sobie mogła się popuścić czy był to błąd mechanika który wymieniał mi rozrząd bo nie wiem czy mam udać się do niego o zwrot kosztów naprawy
- bej21
- Czytacz
Jeżeli demontował ci dolne koło to jest taka możliwość że źle dokręcił przy wymianie rozrządu a mogło być też tak że coś się działo wcześniej. niestety dość często dochodzi do zerwania klina w silnikach 1z na forach jest multum przypadków takich jak twój.. sam przerabiałem w ubiegłym tygodniu u siebie..
I dodam coś od siebie jeżeli widzicie że golf pali jakby trochu dłużej(nie na dotyk) niż zwykle szarpie kopci po odpaleniu.. NIE CZEKAJCIE czym prędzej sprawdzajcie a i warto obserwować pracę koła pasowego jego bicie już nam powinno dać do myślenia..
I dodam coś od siebie jeżeli widzicie że golf pali jakby trochu dłużej(nie na dotyk) niż zwykle szarpie kopci po odpaleniu.. NIE CZEKAJCIE czym prędzej sprawdzajcie a i warto obserwować pracę koła pasowego jego bicie już nam powinno dać do myślenia..
Vag diagnostyka,czyszczenie nastawników, uszczelnianie pomp wtryskowych Vp37, naprawa skrzyń biegów. Wszelkie info PW..
-

krzyś - Members
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.9 TDI 1Z