problem z odpalaniem

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

problem z odpalaniem

Postprzez krazil » 15 sty 2016, o 23:31

Szanowni koledzy. Mam golfa 3 z 96r. Silnik 1z. 450 000 km przejechane. Od jakiegoś czasu ma bardzo poważne problemy z rozruchem. Szczególnie rano po całej nocy codziennie jest 5 minut kręcenia. rozrusznik już ledwo zipie. Najpierw łapie na jeden cylinder, po kilku próbach zaczyna łapać na dwa, po jakimś kilkunastym zakręceniu rozrusznikiem łapie chyba na trzy cylindry i dopiero wtedy pracuje samodzielnie. Po kilkunastu sekundach zaczyna pracować równo. Zdaje się, że wtedy daje się słyszeć jakby kliknięcie jakiegoś przekaźnika. Cały proces rozpalania dziada trwa kilka minut i generuje tyle siwego dymu, jakby jakiś parowóz przejechał. Spędził dwa tygodnie u mechanika. Narobiły się chłopaki co nie miara. Sprawdzili ciśnienia na cylindrach - wyszło równo po 30 atm na wszystkich - czyli dobrze. Sprawdzili świece - dobre. Sprawdzili wtryski na maszynie - dobre, nie leją, ustawili w nich ciśnienia. Pompiarz sprawdził pompę - coś w niej poustawiał i posprawdzał, zaplombował - pompa dobra. Założyli nowy filtr paliwa i zamiast tego plastiku na filtrze dali jakiś zaworek zwrotny. Poustawiali kąty wtrysku, wytrysku i czego tam jeszcze. I cała ta robota psu w dupę. Jak nie palił, tak nie pali. Normalnie wstyd jak cholera postawić go na dłuższy czas i potem odpalać. Sąsiad straż chciał wzywać. Jak ciepły, pali na dotyk. Jest żwawy, mocny, nie kopci w zasadzie w ogóle. Bierze jakieś śladowe ilości oleju - Motul 5W30 - lany od dawna. Czy ktoś może mi pomóc znaleźć przyczynę takiego stanu rzeczy? Mechanik ostatnio wspominał, że może by mu jakieś mapy poprawić. Dawkę startową ponoć też sprawdzał. Żadnych błędów nie znalazł. Co mu jest?
krazil
Czytacz
 
Posty: 28
Dołączył(a): 17 lis 2008, o 09:25
Lokalizacja: kielce

problem z odpalaniem

 

Re: problem z odpalaniem

Postprzez evoluce » 18 sty 2016, o 20:33

Świece sprawdzone ok,ale czy listwa do świec również?Może po prostu świece prądu nie dostają.
Turbo ciągnie lepiej niż Sasha Grey !
evoluce
Berbeć
 
Posty: 7
Dołączył(a): 24 gru 2014, o 21:01
Lokalizacja: Polska Wrocław
Rocznik: 1998
Silnik: 1.9 TDI AHU
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Re: problem z odpalaniem

Postprzez mateusz_918 » 19 sty 2016, o 10:29

spróbuj pierwsze odpalenie siknąć plaka w dolot ale zrób tak by sikać nie w strone przepływki tylko w strone turbiny
mateusz_918
Gaduła
 
Posty: 444
Dołączył(a): 28 paź 2012, o 17:51
Lokalizacja: Lech Poznań
Rocznik: 96
Silnik: 1.9 AFN
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: problem z odpalaniem

Postprzez krazil » 20 sty 2016, o 14:35

Co do listwy świec to nie wiem czy sprawna, ale podejrzewam że mechaniki to sprawdzili. Problem jednak jest taki, że czy +15 czy -15 na dworze, problem w zasadzie jednakowo się objawia - pali tak samo ciężko. Zresztą - kilka lat temu wszystkie były zjarane i nawet o tym nie wiedziałem. Palił dobrze. Może gdzieś paliwo ucieka. Hę? Ostatnio zaślepiłem EGR i niewiele to dało.
krazil
Czytacz
 
Posty: 28
Dołączył(a): 17 lis 2008, o 09:25
Lokalizacja: kielce

Re: problem z odpalaniem

Postprzez krazil » 20 sty 2016, o 14:38

Zastanawia mnie to kliknięcie jakby jakiegoś przekaźnika. Jak już odpali to kuleje i kopci przez kilkanaście sekund i równo z kliknięciem jakiegoś ustrojstwa, momentalnie zaczyna pracować równo.
krazil
Czytacz
 
Posty: 28
Dołączył(a): 17 lis 2008, o 09:25
Lokalizacja: kielce


- - -



Powrót do Silniki diesla

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości