problem z odpalaniem

Wszystkie informacje o silnikach diesla.

Moderator: Moderator

problem z odpalaniem

Postprzez Biały1471 » 5 sty 2015, o 13:46

witam mam taki problem mianowicie gdy temperatura na dworze dodatnia 2 stopnie czy 3 to golfik mi odpala ładnie a jak przyjdzie tylko -1 to juz trzeba krecic a krecic co moze byc nir tak dodam ze swiece grzeja sie z 5 6 sekund. wykreciłem jedna swiece grzeje ładnie wiec nie wiem co moze byc nie tak pomóżcie
Avatar użytkownika
Biały1471
Badacz tematu
 
Posty: 161
Dołączył(a): 10 kwi 2011, o 16:05
Lokalizacja: VW GRUP Pruszcz Gdanski

problem z odpalaniem

 

Postprzez lukszumk3 » 5 sty 2015, o 14:10

Spróbuj zagrzać świece dłużej, np. włączając i wyłączając stacyjkę 3-4razy, albo bezpośrednio kablem prąd na świece z aku (tylko grubym przewodem). Do tego warto by do filtra paliwa zajrzeć (wymienić), sprawdzić kąt wtrysku. Czy jak już na mrozie odpali to chodzi równo, nie dymi na niebiesko, nie przerywa?
lukszumk3
Czytacz
 
Posty: 96
Dołączył(a): 7 sty 2014, o 22:09
Lokalizacja: Sławęcice

Postprzez Biały1471 » 5 sty 2015, o 17:32

jak podgrzeje 3,4 razy efekt ten sam co raz grzeje , a jak juz odpali to chodzi rowno nie kopci jakos nadmiernie chodzi ok wiec nie wiem gdzie tu co szukac moze byc tak ze swiece za malo sie nagrzewaj ?
Avatar użytkownika
Biały1471
Badacz tematu
 
Posty: 161
Dołączył(a): 10 kwi 2011, o 16:05
Lokalizacja: VW GRUP Pruszcz Gdanski

Postprzez witboy » 5 sty 2015, o 20:00

stary w tych silnikach jak nawet 1 swieca gorzej grzeje to masz problem z odpaleniem to nie tdi ze nawet bez swiec przy minus 15 odpalisz, sprawdz swiece filtr paliwa, i kat wtrysku i musi palic chyba ze nie masz kompresji, w tym dieslu do pracy potrzeba: powietrza ropy cisnienia dobrego w komorze, i sprawnych swiec...i cos co poruszy wal :)
Avatar użytkownika
witboy
Ekspert
 
Posty: 1914
Dołączył(a): 28 sie 2011, o 22:55
Lokalizacja: płock
Rocznik: 1993
Silnik: aaz
Paliwo: ON
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Biały1471 » 7 sty 2015, o 00:50

Nie no co do silnika jak juz odpali to chodI rowno moc swoja ma czyli jakos sie zbiera , oleju nie ciagnie wiec co do sprzania w komorE to raczej nie chod dzis jak odpalalem to mialem cos takiego ze krece stacyjka rozrusznik jak by pol obrotu i takie jak by zwarcue bylo i nie kreci drugie podejscie krec to samo a za trZecim juz normalnie i odpalil
Avatar użytkownika
Biały1471
Badacz tematu
 
Posty: 161
Dołączył(a): 10 kwi 2011, o 16:05
Lokalizacja: VW GRUP Pruszcz Gdanski

Postprzez Pozor » 7 sty 2015, o 13:13

sprawdź świece głównie 1 i 3 przez nie mój golf w ogóle w mrozy nie chciał odpalić , jak je wymieniłem to na strzałą pali :-)
Avatar użytkownika
Pozor
Members
 
Posty: 1424
Dołączył(a): 27 paź 2012, o 17:24
Lokalizacja: GST (Kaliska)

Postprzez Biały1471 » 7 sty 2015, o 15:00

wymieniłem 1 i 4 i jest lepiej ale jeszcze nie to bo tak czasem dłurzej go tzreaba zakrecic i jeszcze te tak jak by zawarcie sie pojawia
Avatar użytkownika
Biały1471
Badacz tematu
 
Posty: 161
Dołączył(a): 10 kwi 2011, o 16:05
Lokalizacja: VW GRUP Pruszcz Gdanski

Postprzez Andrejjo » 7 sty 2015, o 15:23

Wymień wszystkie i powiedz jaki masz aku bo myślę, że już kończy żywot lub jest za słaby.
Andrejjo
Czytacz
 
Posty: 33
Dołączył(a): 6 gru 2014, o 02:58
Lokalizacja: Załuki / Białystok

Postprzez Biały1471 » 7 sty 2015, o 23:51

aku w sumie jest dobry napiecie ok i rok temu w zime wymieniony wiec to raczeej tez nie jego sprawa
Avatar użytkownika
Biały1471
Badacz tematu
 
Posty: 161
Dołączył(a): 10 kwi 2011, o 16:05
Lokalizacja: VW GRUP Pruszcz Gdanski

Postprzez lukszumk3 » 8 sty 2015, o 15:48

Jeśli pojawia się "blokowanie" rozrusznika podczas rozruchu, to trzeba go wyjąć, sprawdzić szczotki, wymyć szczotkotrzymacz, oczyścić komutator (jak wypalony to przetoczyć, wyczyścić osad między działkami komutatora), wymyć wnętrze rozrusznika, przejrzeć mechanizm planetarny, bo jak satelita pęknie, albo koło pierścieniowe, to może się zacinać/przepuszczać.
Dodatkowo akumulator do sprawdzenia, napięcie podczas rozruchu nie powinno spadać poniżej 10V (sprawdzenie miernikiem oporowym albo podczas rozruchu).
lukszumk3
Czytacz
 
Posty: 96
Dołączył(a): 7 sty 2014, o 22:09
Lokalizacja: Sławęcice


- - -



Powrót do Silniki diesla

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 11 gości